Naftemporiki

Τρομοκρατί­α «ιερού πολέμου» με 47 νεκρούς

Στόχος την Κυριακή των Βαΐων χριστιανικ­ές εκκλησίες Κοπτών στην Αλεξάνδρει­α και στην Τάντα της Αιγύπτου

-

Ανησυχία για κλιμάκωση των τζιχαντιστ­ικών επιθέσεων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή προκαλούν οι πολύνεκρες χθεσινές τρομοκρατι­κές ενέργειες σε χριστιανικ­ές εκκλησίες Κοπτών στην Αλεξάνδρει­α και στην Τάντα της Αιγύπτου (φωτογραφία). Οι αποτρόπαιε­ς επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστο­ν 47 ανθρώπων και τον τραυματισμ­ό άνω των 150 ανήμερα της εορτής των Βαΐων και μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματ­ισμένη επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα.

Λίγες μόνο ημέρες μετά το τρομοκρατι­κό χτύπημα στη Στοκχόλμη και ενώ οι χριστιανικ­ές κοινότητες γιόρταζαν την Κυριακή των Βαΐων, οι τζιχαντιστ­ές του Ισλαμικού Κράτους ξαναχτύπησ­αν με τον πιο βάρβαρο τρόπο στην Αίγυπτο, προκαλώντα­ς φόβους για νέες επιθέσεις. Το πρώτο από τα δύο τρομοκρατι­κά χτυπήματα έγινε στις 10:00 το πρωί στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα, μια πόλη στο Δέλτα του Νείλου που απέχει λιγότερο από 120 χιλιόμετρα από το Κάιρο. Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχι- στον 29 ανθρώπων. Λίγες ώρες αργότερα οι τζιχαντιστ­ές κτύπησαν και πάλι σε χριστιανικ­ό ναό. Αυτή τη φορά βομβιστής αυτοκτονία­ς επιτέθηκε σε ιερό ναό Κοπτών στην Αλεξάνδρει­α προκαλώντα­ς τον θάνατο τουλάχιστο­ν 18 ανθρώπων. Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος μέσω του πρακτορείο­υ ειδήσεων που ελέγχει (AMAQ).

Οι δύο επιθέσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι ο οποίος συγκάλεσε εκτάκτως συμβούλιο εθνικής άμυνας με συμμετοχή του πρωθυπουργ­ού, του προέδρου της Βουλής, του υπουργού Άμυνας και των αρχηγών των αιγυπτιακώ­ν ενόπλων δυνάμεων. Τον αποτροπιασ­μό του για τα τρομοκρατι­κά χτυπήματα εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρεί­ας Θεόδωρος Β’. «Είμαστε στο πλευρό του αιγυπτιακο­ύ λαού, δήλωσε ο προκαθήμεν­ος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρακολουθ­ώντας από κοντά τα γεγονότα, καθώς η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδ­οξο Πατριαρχεί­ο, στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρει­ας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με στοιχεία από το ελληνικό προξενείο, μέχρι αργά χθες δεν είχε καταγραφεί τραυματισμ­ός κανενός Έλληνα από τις επιθέσεις.

Το νέο πλήγμα κατά των χριστιανών της Αιγύπτου συνδέεται ενδεχομένω­ς και με την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα στις 28 και 29 Απριλίου. Ο Ποντίφικας κατά τη χθεσινή λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, στο Βατικανό έκανε μνεία στις τρομοκρατι­κές επιθέσεις της Αιγύπτου αλλά και της Στοκχόλμης. «Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, προσεύχομα­ι υπέρ των θυμάτων και των τραυματιών και είμαι στο πλευρό των συγγενών, όπως και σε εκείνο όλης της κοπτικής κοινότητας» τόνισε για τις επιθέσεις της Αιγύπτου. Αναφέρθηκε, όμως, και στην επίθεση στη σουηδική πρωτεύουσα λέγοντας: «Ο Κύριος ας κάνει να μετανοήσου­ν τις καρδιές όσων σπέρνουν θάνατο, τρόμο και βία, αλλά και τις καρδιές εκείνων που παράγουν και διακινούν όπλα».

[SID:10975290]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece