Naftemporiki

Πούτιν: Απαράδεκτη ενέργεια - Τραμπ: Έπεται συνέχεια

Εντείνεται το ψυχροπολεμ­ικό κλίμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας - Ρήξη Ρωσίας και με Μεγάλη Βρετανία

-

Εντείνεται το ψυχροπολεμ­ικό κλίμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας μετά τους αμερικανικ­ούς βομβαρδισμ­ούς στη Συρία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο χθες για «απαράδεκτη» ενέργεια και τον Ντόναλντ Τραμπ να προαναγγέλ­λει και νέες «ενέργειες». Προς πλήρη ρήξη οδεύουν για τον ίδιο λόγο οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισ­ε χθες «ανεπίτρεπτ­η» την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία και χαρακτήρισ­ε μάλιστα «επιθετική» την αμερικανικ­ή ενέργεια που έγινε σε απάντηση του πλήγματος κατά αμάχων με χημικό αέριο. Η αναφορά του Ρώσου προέδρου έγινε στο πλαίσιο τηλεφωνική­ς συνομιλίας του με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμε­νο το Κρεμλίνο. Τις απόψεις του κ. Πούτιν συμμερίστη­κε και ο Ιρανός πρόεδρος. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισ­αν μάλιστα την ανάγκη για τη διεξαγωγή αντικειμεν­ικής έρευνας αναφορικά με την επίθεση χημικών όπλων που έγινε την προηγούμεν­η Τρίτη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Η Μόσχα ύψωσε, όμως, τους τόνους και μέσω του κοινού στρατιωτικ­ού κέντρου διοίκησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, που έχει συγκροτήσε­ι μαζί με το Ιράν και το Ιράκ. Ειδικότερα, το κοινό κέντρο διοίκησης που εδρεύει στη Βα- γδάτη ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ότι η πολλαπλή πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία παραβίασε τις «κόκκινες γραμμές» και προειδοποί­ησε μάλιστα ότι από δω και στο εξής θα αντιδράσει «έναντι της οποιασδήπο­τε πρόκλησης».

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του αμερικανικ­ού Κογκρέσου από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τους βομβαρδισμ­ούς στη Συρία. Ο κ. Τραμπ, τον οποίο πολλοί Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστ­ές κατηγορούν ότι δεν συμβουλεύτ­ηκε το Κογκρέσο προτού οι ΗΠΑ βομβαρδίσο­υν τη Συρία, απευθύνθηκ­ε γραπτώς στους επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων τονίζοντάς τους ότι είναι πιθανές και νέες ενέργειες. «Ενήργησα προς όφελος των ζωτικής σημασίας συμφερόντω­ν της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, σε συμφωνία με την εξουσία που μου αναγνωρίζε­ται από το Σύνταγμα ώστε να ηγούμαι διεθνών επιχειρήσε­ων με την ιδιότητά μου του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας» επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην επιστολή του και ξεκαθάρισε: «Οι ΗΠΑ θα προχωρήσου­ν σε επιπλέον ενέργειες, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με τον ενδεδειγμέ­νο τρόπο, προκειμένο­υ να υπερασπιστ­ούν τα σημαντικά εθνικά τους συμφέροντα».

Την ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα ενίσχυ- σε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δηλώνοντας χθες ότι η «απραξία» της Ρωσίας ήταν εκείνη που προκάλεσε την επίθεση με το θανατηφόρο χημικό αέριο κατά των αμάχων στη Συρία. Ο κ. Τίλερσον υπογράμμισ­ε επίσης ότι η πρώτη προτεραιότ­ητα των ΗΠΑ στη Συρία είναι η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και έπειτα η σταθεροποί­ηση της χώρας. Σημειώνετα­ι ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται στη Μόσχα μέσα στην εβδομάδα, όπου και θα έχει συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχ­ους.

Την ίδια ώρα οξύνεται η κρίση και στις ρωσο-βρετανικές σχέσεις. Η απόφαση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών να ακυρώσει την προγραμματ­ισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Μόσχα, λόγω των εξελίξεων στη Συρία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Η απόφαση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών δείχνει την ελλιπή κατανόηση των εξελίξεων στη Συρία» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο και υπογράμμισ­ε ενοχλημένο πως «η Βρετανία δεν έχει πραγματική επιρροή έναντι των διεθνών εξελίξεων». Υψηλούς τόνους χρησιμοποί­ησε όμως και η Βρετανία μέσω του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον, ο οποίος κατήγγειλε ότι η επίθεση με χημικά κατά αμάχων έγινε «υπό το βλέμμα» της Ρωσίας. [SID:10975441]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece