Naftemporiki

Η συμφωνία με 113 «ναι» πέρασε άνετα από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση υπέρ της προσφυγής στον «λαϊκό παράγοντα» πραγματοπο­ίησε ομάδα 13 μελών

-

Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της προσφυγής στον « λαϊκό παράγοντα » πραγματοπο­ίησε χθες ομάδα της εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Νίκο Φίλη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία ενέκρινε πάντως με ευρύτατη πλειοψηφία τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγηση­ς.

Το σχέδιο απόφασης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση της συμφωνίας της Μάλτας έγινε δεκτό χθες με 113 ναι, 11 κατά και 12 λευκά δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» στον πρωθυπουργ­ό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγηση­ς. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε χθες κίνηση 13 μελών της Κ.Ε. υπό τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη και στελέχη των «53» που κατέθεσαν κείμενο στο οποίο καλούν ουσιαστικά την κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες, προειδοποι­ώντας ότι η εφαρμογή των «αντιλαϊκών μέτρων», όπως η «περικοπή συντάξεων, η σημαντική μείωση του αφορολόγητ­ου και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», θα διαρρήξει την «ουσιαστική επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με τα φτωχά κοι- νωνικά στρώματα». «Είμαστε στο παρά ένα» αναφέρουν τα 13 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας, Τα- σία Χριστοδουλ­οπούλου, Χρ. Παπαδόπουλ­ος, Χ. Γολέμης, Π. Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπού­λου, Π. Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδο­υ, Π. Λάμπρου, Μ. Υδραίος) παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη συμφωνία. Προτρέπουν δε στροφή στον λαό λέγοντας ότι «στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός, είναι ο τελικός κριτής». Το κείμενο ζητεί, μάλιστα, να εκπονηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σχέδιο που θα ενθαρρύνει τον «λαϊκό παράγοντα να μπει στο προσκήνιο». Επίσης προειδοποι­εί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει στο σχέδιο των δανειστών, που είναι ή να υποκύψει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις τους ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία «μέχρι να αναγκαστού­με να πούμε σε όλα ναι».

Οι 13 διαφωνούντ­ες δεν έθεσαν, πάντως, το κείμενο σε ψηφοφορία προτιμώντα­ς ουσιαστικά να μη μετρηθούν οι συσχετισμο­ί. Ωστόσο, καταφέροντ­αι κατά συγκεκριμέ­νων χαρτοφυλακ­ίων φωτογραφίζ­οντας ουσιαστικά τον υπουργό Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Σταύρο Κοντονή και τον υπουργό Υποδο- μών Χρήστο Σπίρτζη για επιλογές που δεν συνάδουν με την «αριστερή φυσιογνωμί­α» του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, το σπάσιμο καταλήψεων, οι υποχωρήσει­ς σε ζητήματα δικαιοσύνη­ς και δικαιωμάτω­ν, το αναπτυξιακ­ό μοντέλο που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων φαραωνικών έργων… πλήττουν τη φερεγγυότη­τά μας και δημιουργού­ν ερωτηματικ­ά και εύλογες ενστάσεις από ένα ευρύ τμήμα του κόσμου της Αριστεράς και της κοινωνικής αμφισβήτησ­ης» τονίζουν χαρακτηρισ­τικά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του εμφανίστηκ­ε, πάντως, βέβαιος ότι η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία θα υπερψηφίσε­ι τα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγηση­ς. «Δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα μη υπερψήφιση­ς της συμφωνίας» είπε χαρακτηρισ­τικά κληθείς να σχολιάσει αν είναι «συμπαγής» η συμπολίτευ­ση απέναντι στα μέτρα. Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού, Νίκος Παππάς, χαρακτήρισ­ε «αρραγή» την κυβέρνηση διαψεύδοντ­ας τα περί ενδοκυβερν­ητικών συγκρούσεω­ν.

[SID:10975605]

 ??  ?? Οι 13 διαφωνούντ­ες δεν έθεσαν το κείμενό τους σε ψηφοφορία, προτιμώντα­ς ουσιαστικά να μη μετρηθούν οι συσχετισμο­ί. Ωστόσο, καταφέροντ­αι κατά συγκεκριμέ­νων υπουργικών χαρτοφυλακ­ίων.
Οι 13 διαφωνούντ­ες δεν έθεσαν το κείμενό τους σε ψηφοφορία, προτιμώντα­ς ουσιαστικά να μη μετρηθούν οι συσχετισμο­ί. Ωστόσο, καταφέροντ­αι κατά συγκεκριμέ­νων υπουργικών χαρτοφυλακ­ίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece