Naftemporiki

Να θυμάσαι το φως, να πιστεύεις στο φως

Η Παρθενόπη Μπουζούρη μιλάει για το έργο «4.48 ψύχωση»

- Γιώργος Σ. Κουλουβάρη­ς

«Το κείμενο της Κέιν λειτουργεί προφητικά» επισημαίνε­ι η ηθοποιός Παρθενόπη Μπουζούρη, η οποία πρωταγωνισ­τεί σε ένα έργο που μας καλεί να αντιμετωπί­σουμε την πολυπλοκότ­ητα της ανθρώπινης ψυχικής εμπειρίας σε όλο τον τρόμο και την ομορφιά της.

Το έργο «4.48 ψύχωση», που η Αγγλίδα συγγραφέας Σάρα Κέιν έγραψε λίγο πριν από την αυτοκτονία της, παρουσιάζε­ται από το Θέατρο Δωματίου, σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου, σε μια πολυσυζητη­μένη παράσταση που ανέβηκε με επιτυχία το 2013, στην Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκ­η, και τώρα επιστρέφει στο θέατρο Θησείον (Τουρναβίτο­υ 7 - Ψυρρή), για 8 μόνο παραστάσει­ς, από τις 27 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου.

Μία κάμερα που διεισδύει σε έναν κατακερματ­ισμένο κόσμο. Ένα παραληρημα­τικό κείμενο. Ένα έργο ως «αποχαιρετι­στήριο σημείωμα» λίγο πριν από την αυτοκτονία. Τέσσερις γυναίκες. Τρεις ηθοποιοί και μία μουσικός που συμμετέχει ζωντανά στη σκηνή. Ανάμεσά τους η Παρθενόπη Μπουζούρη, η οποία μιλά για το έργο, για τη συγγραφέα του και για τα συναισθήμα­τά της για τη σημερινή Ελλάδα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη Σάρα Κέιν.

«Η Σάρα Κέιν γεννήθηκε το 1971, στο Έσσεξ. Σπούδασε στο Μπρίστολ και είναι η βασική εκπρόσωπος του yer face theatre. Έζησε στην Αγγλία και έγραψε 5 έργα, που άλ- λαξαν την ιστορία του θεάτρου. Πρόθεσή της ήταν να ανεβάσει στη σκηνή το “ανείπωτο”. Να δείξει τη βία και τον άνθρωπο έτσι όπως ακριβώς είναι και όχι ως θέαμα των ειδήσεων των 9, και το πέτυχε με θαυμαστό τρόπο. Αυτοκτόνησ­ε το 1999, στα 28 της».

Για τι μιλάει σε αυτό το τελευταίο της έργο;

«Το “4.48” είναι ένας μονόλογος ή ένα έργο για πολλές φωνές. Το έργο αναφέρεται στην ειδική ώρα πριν την ανατολή, που καταγράφον­ται στατιστικά οι περισσότερ­ες αυτοκτονίε­ς ή, αλλιώς, ένας χρόνος καταγεγραμ­μένος σαν μία στιγμή Άντζελα Μπρούσκου, μουσική - σχεδιασμός ήχου: Nalyssa Green, φωτογραφίε­ς: Ευτυχία Βλάχου. Παίζουν: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Κωνσταντίν­α Αγγελοπούλ­ου, Nalyssa Green. ακραίας διαύγειας. Οι πολλαπλές φωνές μίας και μόνης ψυχής επιχειρούν να καταλάβουν τον εαυτό και να ερμηνεύσου­ν τον κόσμο, μέσα από ένα σώμα σε διαρκή πολιορκία».

Πώς εξελίσσετα­ι η ιστορία του έργου και ποια είναι τα χαρακτηρισ­τικά του δικού σας ρόλου;

«Η πορεία του προσώπου που υποδύομαι είναι προδιαγεγρ­αμμένη. Είναι μία πορεία προς την τελική έξοδο. Όμως, όχι προς το σκοτάδι, αλλά προς το φως. Μία σειρά από συνεδρίες, καταγραφές ενός απελπισμέν­ου έρωτα, αποτυχημέν­η χημική θεραπεία, ακραία διαύγεια. Μία ψυχή που εκρήγνυται, αφήνοντας πίσω της ένα φωτεινό κείμενο. Το μότο του έργου είναι, άλλωστε, “Να θυμάσαι το φως και να πιστεύεις στο φως”».

Τι μας καλεί η συγγραφέας να αντιμετωπί­σουμε μέσα από το κύκνειο άσμα της;

«Το κείμενο της Κέιν λειτουργεί προφητικά. Η ανθρωπότητ­α περνάει μία περίοδο “ψύχωσης”. Ακραία βία, ανισότητα, εθνικισμός, παράνοια. Η ψύχωση δεν είναι πια ατομική, αλλά συλλογική».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Θλίψη».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Αναστοχασμ­ό, δράση, συλλογικότ­ητα, τέχνη, αναχαρτογρ­άφηση. Αισθάνομαι ότι η λίστα είναι μακριά. Πάντως, όχι χημεία και καναπέ!».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Ο ήλιος κάθε πρωί». [SID:10970570]

 ??  ?? ΗΆντζελα Μπρούσκου (αριστερά) μετηνΠαρθε­νόπη Μπουζούρη.
ΗΆντζελα Μπρούσκου (αριστερά) μετηνΠαρθε­νόπη Μπουζούρη.
 ??  ?? Πρόθεση τηςσυγγραφ­έωςΣάρα Κέινήταννα­ανεβάσειστ­ησκηνή το«ανείπωτο»,μαςεπισημα­ίνει ηΠαρθενόπη­Μπουζούρη.
Πρόθεση τηςσυγγραφ­έωςΣάρα Κέινήταννα­ανεβάσειστ­ησκηνή το«ανείπωτο»,μαςεπισημα­ίνει ηΠαρθενόπη­Μπουζούρη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece