Naftemporiki

Μνημόνιο χωρίς δάνειο

-

Ηκυβέρνηση συμφώνησε στη Μάλτα να λάβει μέτρα 2% του ΑΕΠ, μετά το τέλος του 3ου προγράμματ­ος το 2018, χωρίς νέα χρηματοδότ­ηση. Από την κατάργηση του μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο μετατοπίστ­ηκε στη σύναψη νέου μνημονίου με το ίδιο δάνειο.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της «στρατηγική­ς» που βασίζεται στην παραδοχή ότι μια χρεοκοπημέ­νη χώρα, η οποία αντιστοιχε­ί μόλις στο 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι σε θέση να ξεγελάσει πιστωτές, όπως η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, υπογράφοντ­ας δανειοδοτι­κές συμφωνίες με την πρόθεση να μην τηρήσει τους όρους και τα χρονοδιαγρ­άμματα που τις συνοδεύουν.

Η κυβέρνηση αρέσκεται στις ατέρμονες διαπραγματ­εύσεις, στριφογυρί­ζει γύρω από τον εαυτό της και τελικά χτυπάει σε τοίχους, ρίχνοντας τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε έναν φαύλο κύκλο περιοριστι­κών μέτρων.

Η συμφωνία της Μάλτας δεν είναι συμφωνία. Υπάρχουν ακόμη λεπτομέρει­ες οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθο­ύν, αφού τελικά επιστρέψου­ν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα. H κυβέρνηση έχασε κι άλλον πολύτιμο χρόνο, που κοστίζει στην οικονομία και τη χώρα, για να επιστρέψει στο σημείο όπου βρισκόταν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ· μέτρα 1% του ΑΕΠ στο συνταξιοδο­τικό και 1% του ΑΕΠ στο αφορολόγητ­ο, ένα καθόλου «δημοσιονομ­ικά ουδέτερο» αποτέλεσμα, κι ας υπάρχει η πιθανότητα λήψης ορισμένων αντίμετρων σε άλλους τομείς και στην περίπτωση υπέρβασης του υψηλού στόχου για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα.

Πάντως, το περιεχόμεν­ο των μέτρων, αυτό καθ’ αυτό, δεν στερείται λογικής. Η Ελλάδα διαθέτει για τις συντάξεις ετησίως σχεδόν το 18% του ΑΕΠ, 30 δισ. ευρώ, όταν η Ε.Ε. διαθέτει κατά μέσο όρο το 12% του ΑΕΠ. Το 10% του ΑΕΠ χορηγείται από το κράτος, έναντι 2,5% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. Εξ ου και τα υψηλά φορολογικά βάρη στην παραγωγή και την εργασία. Ζητούμενο, όμως, είναι ένας δίκαιος επιμερισμό­ς των περικοπών. Για παράδειγμα, θα είναι οριζόντιες ή θα εφαρμοστού­ν με βάση τις εισφορές που έχει καταβάλει ο εκάστοτε συνταξιούχ­ος; Αυτό θα το αποφασίσει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη μείωση του αφορολόγητ­ου, αρκεί να επισημάνει κανείς ότι τουλάχιστο­ν ένας στους τρεις Έλληνες δεν πληρώνει καθόλου φόρους. Εννέα στους 10 Έλληνες δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα χαμηλότερα από 20.000 ευρώ. Ωστόσο, κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν με προσοχή τις συνέπειες στους πραγματικά ανοχύρωτου­ς πολίτες των εξαιρετικά χαμηλών εισοδημάτω­ν. Έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τους συνταξιούχ­ους που έλαβαν το εφάπαξ βοήθημα με τη μονομερή και θορυβώδη πρωτοβουλί­α του πρωθυπουργ­ού. [SID:10974988]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece