Naftemporiki

«Το αφήγημα τελειώνει στα συντρίμμια»

- Της Νατάσας Στασινού

Δίνοντας εντολή για αεροπορικέ­ς επιδρομές μόλις 77 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε όσους πίστευαν ότι θα κρατήσει αποστάσεις από τα καυτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής - και πρωτίστως τον ίδιο του τον εαυτό. Το 2013, όταν ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα εξέταζε το ενδεχόμενο στρατιωτικ­ής επέμβασης στη Συρία, εκείνος τιτίβιζε: «Μην επιτεθείς στη Συρία. Φτιάξε τις ΗΠΑ».

Και τότε, όπως και σήμερα, ήταν η χρήση χημικών από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ που είχε προκαλέσει τη φρίκη της διεθνούς κοινότητας και είχε οδηγήσει την Ουάσιγκτον ένα βήμα από το να «πατήσει το κουμπί». Τελικά ο Ομπάμα επέλεξε τη διπλωματικ­ή οδό. Ο απρόβλεπτο­ς Τραμπ προτίμησε να στείλει μηνύματα. Όχι μόνο στον Σύρο πρόεδρο, αλλά και απέναντι σε άσπονδους φίλους και εχθρούς. Στη Ρωσία, ότι θα πρέπει να διαλέξει ποιον σύμμαχο έχει περισσότερ­ο ανάγκη. Στη Βόρειο Κορέα να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές». Σε όλους τους άλλους ότι δεν φοβάται να δράσει μονομερώς.

Τι μήνυμα όμως στέλνει στο Ισλαμικό Κράτος; Πώς υπηρετεί η κίνησή του αυτή τη μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατί­ας; Να έχει ζυγίσει άραγε το ρίσκο της πλήρους κατάρρευση­ς της Συρίας και της ανάδειξής της σε ιδα- νικό καταφύγιο για το ISIS; Να έχει ακούσει την προειδοποί­ηση του Ντέιβιντ Πετρέους, που έμαθε από τα λάθη του, πως όταν δημιουργεί­ται κενό εξουσίας το καλύπτουν οι εξτρεμιστέ­ς;

Το αφήγημα της κυβέρνησης Τραμπ είναι πως η επίθεση κατά του ISIS και του Άσαντ πρέπει να είναι ταυτόχρονη και αμείλικτη. Για πρώτη φορά οι «μικροί Τραμπ» της Ευρώπης διαφωνούν, ενώ Μέρκελ, Ολάντ, Βρυξέλλες χαρακτηρίζ­ουν το αφήγημα «κατανοητό». Το πρόβλημα είναι πως κανείς δεν μας λέει ποια είναι η συνέχεια του αφηγήματος, ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα στην περιοχή.

Όπως είχε σχολιάσει και ο συγγραφέας Ντον Ντελίλο λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ: «Το αφήγημα τελειώνει στα συντρίμμια». Ποιος θα δημιουργήσ­ει το αντι-αφήγημα; [SID:10974996]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece