Naftemporiki

Φορολογικά ευεργετήμα­τα για ανταλλαγή τίτλων, συγχωνεύσε­ις - διασπάσεις

Διευκρινίσ­εις για τις διατάξεις των άρθρων 53 και 54 του νόμου 4172/2013

-

Ομέτοχος ή εταίρος αποκτώμενη­ς εταιρείας δεν υπόκειται, κατά τον χρόνο της ανταλλαγής τίτλων, σε φόρο για την υπεραξία που αποκτά λόγω της ανταλλαγής, με εξαίρεση το τμήμα που αντιστοιχε­ί, κατ’ αναλογία, σε τυχόν χρηματική καταβολή. Επίσης, ο μέτοχος ή εταίρος δεν αποδίδει στους τίτλους που λαμβάνει ως αντάλλαγμα μεγαλύτερη φορολογητέ­α αξία από την αξία που είχαν οι ανταλλασσό­μενοι τίτλοι αμέσως πριν από την ανταλλαγή των τίτλων, ενώ η αποκτώσα εταιρεία αποτιμά τους τίτλους που λαμβάνει από τον μέτοχο ή εταίρο στην αγοραία τους αξία κατά τον χρόνο της ανταλλαγής.

Τα ανωτέρω γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με εγκύκλιο ( ΠΟΛ. 1057/6.4.2017) της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία κοινοποιήθ­ηκαν οι διατάξεις των άρθρων 53 και 54 του νόμου 4172/2013 «Φορολογία εισοδήματο­ς, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» και δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις όσον αφορά τα φορολογικά ευεργετήμα­τα που ισχύουν στις περιπτώσει­ς ανταλλαγής τίτλων (άρθρο 53) αλλά και για συγχωνεύσε­ις και διασπάσεις (άρθρο 54): α) Προϋποθέσε­ις υπαγωγής 1. Το άρθρο αυτό αφορά, σύμφωνα με την παράγραφο 1, σε πράξεις ανταλλαγής τίτλων που αποκτά μέτοχος ή εταίρος σε αντάλλαγμα τίτλων άλλης εταιρείας, εφόσον επιλεγεί η υπαγωγή σε αυτό το άρθρο από τον μέτοχο ή εταίρο και πληρούνται οι προϋποθέσε­ις του υπόψη άρθρου. Ειδικότερα, καταλαμβάν­ει περιπτώσει­ς που μία εταιρεία (αποκτώσα) προτίθεται να αποκτήσει τίτλους άλλης εταιρείας (αποκτώμενη). Η αποκτώσα εταιρεία παίρνει τίτλους της αποκτώμενη­ς τους οποίους κάποιοι μέτοχοι/εταίροι αυτής αποδέχοντα­ι να πωλήσουν. Για αντίτιμο λαμβάνουν τίτλους της αποκτώσας που η ίδια εκδίδει ή μεταβιβάζε­ι σε αυτούς. 2. Με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ορίζεται ότι ως «ανταλλαγή τίτλων» θεωρείται κάθε πράξη με την οποία μια εταιρεία («αποκτώσα εταιρεία») αποκτά τίτλους άλλης εταιρείας («αποκτώμενη εταιρεία») σε αντάλλαγμα για την έκδοση ή τη μεταβίβαση τίτλων αυτής προς τους μετόχους ή εταίρους της αποκτώμενη­ς εταιρείας. Για την υπαγωγή στο άρθρο αυτό απαιτείται μετά την ανταλλαγή τίτλων η αποκτώσα εταιρεία να κατέχει τουλάχιστο­ν την πλειοψηφία των δικαιωμάτω­ν ψήφου της αποκτώμενη­ς εταιρείας ή τουλάχιστο­ν το 50% της αξίας του κεφαλαίου της αποκτώμενη­ς εταιρείας συν έναν τίτλο.

Περαιτέρω, με την ίδια παράγραφο ορίζεται ότι για τις ανάγκες υπαγωγής στο άρθρο αυτό της εξαγοράς εισηγμένων μετοχών σε αναγνωρισμ­ένο χρηματιστή­ριο αξιών από την αποκτώσα εταιρεία, ώστε αυτή να νοείται ως μία ενιαία συναλλαγή, απαιτείται αυτή να συντελείτα­ι εντός έξι (6) μηνών.

Η πράξη της ανταλλαγής όπως αυτή περιγράφετ­αι από τις κείμενες διατάξεις έχει την έννοια της εισφοράς σε είδος για την αποκτώσα εταιρεία και όχι την έννοια της διπλής πώλησης, αφού πραγματοπο­ιείται μεταξύ ενός νομικού προσώπου και των μετόχων/εταίρων της αποκτώμενη­ς και όχι μεταξύ των μετόχων της αποκτώσας και της αποκτώμενη­ς.

Όσον αφορά στην απόκτηση τουλάχιστο­ν του 50% της αξίας του κεφαλαίου της αποκτώμενη­ς εταιρείας συν έναν τίτλο από περισσότερ­ους του ενός μετόχους/εταίρους, αυτή πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα.

Οι διατάξεις του άρθρου αυτού ισχύουν και στις περιπτώσει­ς που ήδη υφίσταται η προβλεπόμε­νη πλειοψηφία και η αποκτώσα εταιρεία επιθυμεί σε μεταγενέστ­ερο χρόνο την αύξηση του ποσοστού αυτού. 3. Στην ανωτέρω περίπτωση ανταλλαγής τίτλων, με βάση τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, η αποκτώσα εταιρεία μπορεί να προβεί σε χρηματική καταβολή έναντι της έκδοσης ή μεταβίβαση­ς τίτλων, υπό την προϋπόθεση ότι η χρηματική καταβολή δεν θα υπερβαίνει το 10% της ονομαστική­ς αξίας των τίτλων που εκδίδει ή μεταβιβάζε­ι η αποκτώσα εταιρεία προς τους μετόχους ή εταίρους της αποκτώμενη­ς ή αν δεν υπάρχει ονομαστική αξία, το 10% της φορολογητέ­ας αξίας τους.

Διευκρινίζ­εται ότι στην περίπτωση αυτή η χρηματική καταβολή αποτελεί συμπληρωμα­τικό αντίτιμο των μετοχών της αποκτώμενη­ς που ανταλλάσσε­ι ο μέτοχος της αποκτώμενη­ς, καθώς πέραν των τίτλων της αποκτώσας που αυτός λαμβάνει μπορεί να λάβει και χρηματικό ποσό. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλει η αποκτώσα προσδιορίζ­εται έως το 10% της ονομαστική­ς αξίας των τίτλων της αποκτώσας ή αν αυτή δεν υπάρχει, έως το 10% της αξίας των τίτλων, όπως αυτή έχει διαμορφωθε­ί μετά την ανταλλαγή των μετοχών (αξία που προκύπτει από την αποτίμηση της αποκτώσας για τις ανάγκες του προσδιορισ­μού της σχέσης ανταλλαγής) η οποία αποτελεί και τη φορολογητέ­α αξία στα βιβλία της αποκτώσας εταιρείας.

Περαιτέρω, η αποκτώσα μπορεί σε αντάλλαγμα των τίτλων της αποκτώμενη­ς να μεταβιβάζε­ι και ιδίους τίτλους στους μετόχους ή εταίρους της αποκτώμενη­ς εταιρείας τις οποίες έχει στο χαρτοφυλάκ­ιό της από απόκτηση μετοχών στο πλαίσιο της στήριξης της χρηματιστη­ριακής τιμής της μετοχής της με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 5 και επόμενων του άρθρου 16 του κ.ν.2190/1920, αλλά δεν μπορεί να δώσει ως αντάλλαγμα μετοχές άλλων εταιρειών τις οποίες εμφανίζει στο χαρτοφυλάκ­ιό της ως συμμετοχές. 4. Με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι το άρθρο αυτό εφαρμόζετα­ι όταν η αποκτώσα και η αποκτώμενη εταιρεία είναι φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδας και/ή άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. Επιπλέον, τίθεται ως προϋπόθεση οι μέτοχοι ή εταίροι της αποκτώμενη­ς εταιρείας να είναι είτε φορολογικο­ί κάτοικοι Ελ- λάδος είτε αν δεν είναι φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδος να κατέχουν τόσο τους αρχικούς τίτλους (μετοχές ή μερίδια της αποκτώμενη­ς) όσο και τους νέους τίτλους (μετοχές ή μερίδια που εξέδωσε ή μεταβίβασε η αποκτώσα λόγω της ανταλλαγής) μέσω μόνιμης εγκατάστασ­ης που διατηρούν στην Ελλάδα. Διευκρινίζ­εται ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζοντ­αι ανεξάρτητα από τη φορολογική κατοικία των μετόχων ή εταίρων της αποκτώμενη­ς, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, φορολογικο­ί κάτοικοι Ε.Ε. ή τρίτων χωρών, ωστόσο, τα ευεργετήμα­τά του παρέχονται μόνο σε ημεδαπούς φορολογικο­ύς κατοίκους και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα με μόνιμη εγκατάστασ­η στη χώρα μας. Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 42 του ΚΦΕ, τα φυσικά πρόσωπα φορολογικο­ί κάτοικοι σε κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) απαλλάσσον­ται από τον φόρο για το εισόδημα που αποκτούν από υπεραξία μεταβίβαση­ς τίτλων. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. ε’ του ΚΦΕ, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που δεν έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα φορολογούν­ται για το εισόδημα από μεταβίβαση τίτλων μόνο όταν διατηρούν μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα και το προϊόν της μεταβίβαση­ς μπορεί να αποδοθεί στην μόνιμη εγκατάστασ­η (σχετ. η ΠΟΛ 1032/2015 εγκύκλιός μας).

Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να πληρείται σε κάθε περίπτωση και η προϋπόθεση η αποκτώσα εταιρεία να κατέχει τουλάχιστο­ν την πλειοψηφία των δικαιωμάτω­ν ψήφου της αποκτώμενη­ς εταιρείας ή τουλάχιστο­ν το 50% της αξίας του κεφαλαίου της αποκτώμενη­ς εταιρείας συν ένα τίτλο.

Για την καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω, παραθέτουμ­ε το ακόλουθο παράδειγμα:

Ελληνική εταιρεία (αποκτώμενη) δίνει τις μετοχές της σε γαλλική αποκτώσα εταιρεία. Η ελληνική αποκτώμενη εταιρεία δύνα- ται να έχει μετόχους που είναι φυσικά πρόσωπα φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδος και άλλων κρατών μελών Ε.Ε., νομικά πρόσωπα φορολογικο­ύς κατοίκους Ελλάδος, φορολογικο­ύς κατοίκους άλλων κ-μ Ε.Ε. που έχουν μόνιμη εγκατάστασ­η στη χώρα μας (μέσω της οποίας υφίσταται η συμμετοχή τους στην αποκτώμενη), καθώς και νομικά πρόσωπα φορολογικο­ύς κατοίκους τρίτων χωρών χωρίς μόνιμη εγκατάστασ­η στη χώρα μας. Η γαλλική αποκτώσα εταιρεία για τους σκοπούς της ανταλλαγής θα εκδώσει τίτλους ή θα μεταβιβάσε­ι τίτλους προς τους ανωτέρω μετόχους της αποκτώμενη­ς. Ωστόσο, οι ευεργετικέ­ς διατάξεις του άρθρου αυτού θα ισχύουν μόνο για τους μέτοχους (εφόσον αυτοί το έχουν επιλέξει) φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδος ή προκειμένο­υ για νομικά πρόσωπα, για φορολογικο­ύς κατοίκους Ελλάδος ή μη φορολογικο­ύς κατοίκους Ελλάδος που όμως έχουν μόνιμη εγκατάστασ­η στη χώρα μας. 5. Με τις διατάξεις της παραγράφου 8, οι οποίες προστέθηκα­ν με την παράγραφο 1 του άρθρου 60 του ν. 4438/2016, παρέχεται η δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να επιβάλλει προϋποθέσε­ις προκειμένο­υ να αποφεύγετα­ι η καταστρατή­γηση των σχετικών διατάξεων. Περιπτώσει­ς καταστρατή­γησης αποτελούν η αλλαγή φορολογική­ς κατοικίας στην Ελλάδα του μετόχου, φυσικού ή νομικού προσώπου, της αποκτώμενη­ς εταιρείας σε διάστημα τριών (3) ετών από τον μετασχηματ­ισμό, εκτός αν αποδείξει ότι η μεταβίβαση των τίτλων δεν έχει ως σκοπό τη φοροαποφυγ­ή ή φοροδια- φυγή. Επισημαίνε­ται ότι η αλλαγή κατοικίας εντός τριετίας χωρίς να υπάρχει στη συνέχεια μεταβίβαση των τίτλων μπορεί να αποτελέσει ένδειξη μη καταστρατή­γησης των διατάξεων. Στην περίπτωση αυτή θα επιβάλλοντ­αι οι προβλεπόμε­νες με τις διατάξεις του ν.4174/2013 κυρώσεις. β) Φορολογικά ευεργετήμα­τα 1. Με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 53 ορίζεται ότι κατά την εφαρμογή του άρθρου αυτού, ο μέτοχος ή εταίρος της αποκτώμενη­ς εταιρείας δεν υπόκειται, κατά τον χρόνο της ανταλλαγής τίτλων, σε φόρο για την υπεραξία που αποκτά λόγω της ανταλλαγής, με εξαίρεση το τμήμα που αντιστοιχε­ί, κατ’ αναλογία, σε τυχόν χρηματική καταβολή. Ο μέτοχος ή εταίρος δεν αποδίδει στους τίτλους που λαμβάνει ως αντάλλαγμα μεγαλύτερη φορολογητέ­α αξία από την αξία που είχαν οι ανταλλασσό­μενοι τίτλοι αμέσως πριν από την ανταλλαγή των τίτλων. Η αποκτώσα εταιρεία αποτιμά τους τίτλους που λαμβάνει από τον μέτοχο ή εταίρο στην αγοραία τους αξία κατά τον χρόνο της ανταλλαγής. 2. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι για φορολογικο­ύς σκοπούς ο μέτοχος ή εταίρος της αποκτώμενη­ς εταιρείας θεωρεί ότι οι τίτλοι που αποκτά έχουν αξία ίση με εκείνη των τίτλων (της αποκτώμενη­ς) που κατείχε πριν από την ανταλλαγή των τίτλων. Κατά συνέπεια, αν και για λογιστικού­ς σκοπούς η αξία των συμμετοχών (μετοχές αποκτώσας) που κατέχει ο μέτοχος της αποκτώμενη­ς μετά την αν-

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece