Naftemporiki

«Τα ελλείμματα του Νότου, πλεονάσματ­α του Βορρά»

Α. Τσίπρας από τη Μαδρίτη: Ήρθε η ώρα να υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους

-

Ήρθε η ώρα να υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους, δήλωσε από τη Μαδρίτη ο πρωθυπουργ­ός Α. Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των χωρών του Νότου. Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός επέκρινε ακόμη τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, λέγοντας πως τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου είναι τα υπερβολικά πλεονάσματ­α κάποιων χωρών του Βορρά, ζητώντας «να τηρούν όλοι τους κανόνες».

Εξαιρετικέ­ς επιδόσεις

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικέ­ς επιδόσεις στην ελληνική οικονομία. Έχουμε καταφέρει από το 20016 να πιάσουμε τους στόχους για το ‘18.Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντ­ας πως «όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσ­μα των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και τα μεσοπρόθεσ­μα για την απομείωση του χρέους».

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τις χώρες του Βορρά λέγοντας ότι «τα πλεονάσματ­α κάποιων εί- ναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματ­α του ευρωπαϊκού Βορρά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι με το τέλος της δεύτερης αξιολόγηση­ς θα μπορέ- σουν οι χώρες του Νότου να θέσουν επί τάπητος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια σειρά από θέματα, όπως η έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου, μια τραπεζική ένωση με πανευρωπαϊ­κή εγγύηση καταθέσεων και έναν ισχυρό προϋπολογι­σμό της Ε.Ε.

Αναφερόμεν­ος στο προσφυγικό, είπε ότι είναι αναγκαία μία ανθρώπινη πολιτική, ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να αναλάβει διπλωματικ­ές πρωτοβουλί­ες για την ειρήνευση στη Συρία.

«Συζητάμε όχι μόνο για το μέλλον, αλλά και το παρόν της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο Νότος θα πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στις αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν στην Ευρώπη.

Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισήμανε με έμφαση ότι «πρέπει να δοθεί οριστική λύση για την Ελλάδα».

«Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματά της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικέ­ς προσπάθειε­ς και πρέπει να τελειώσουμ­ε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση.

Να εμβαθύνουμ­ε στη νομισματικ­ή ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιότ­ητα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κόσμο», ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των επτά ηγετών ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι κάποιες χώρες του Νότου που είχαν προβλήματα, χάρη στις προσπάθειέ­ς τους οι χώρες αυτές σηκώθηκαν, περπάτησαν ξανά κι αυτό επέτρεψε στην Ευρωζώνη να γίνει ξανά ζώνη εμπιστοσύν­ης. [SID:10978133]

 ??  ?? Α. Τσίπρας: Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσ­μα των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και τα μεσοπρόθεσ­μα για την απομείωση του χρέους.
Α. Τσίπρας: Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσ­μα των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και τα μεσοπρόθεσ­μα για την απομείωση του χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece