Naftemporiki

Η μάχη διεκδίκηση­ς τραπεζών και εταιρειών από το Σίτι

Ποιά μεγάλα χρηματοοικ­ονομικά κέντρα της Ευρώπης ερίζουν

- Των Αγγελικής Κοτσοβού και Νατάσας Στασινού

Με τη Βρετανία να έχει ενεργοποιή­σει επισήμως το άρθρο 50 για τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα σημαντικό «πεδίο μάχης» αφορά τη μετεγκατάσ­ταση των τραπεζών και χρηματοοικ­ονομικών εταιρειών από το Σίτι του Λονδίνου σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Φραγκφούρτ­η, το Παρίσι ή το Δουβλίνο, που ήδη διασταυρών­ουν τα ξίφη τους για την προσέλκυση εκείνων που θα αποχωρήσου­ν από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Μεγάλα χρηματοοικ­ονομικά κέντρα της Ευρωζώνης, όπως η Φραγκφούρτ­η, το Δουβλίνο, το Παρίσι, το Λουξεμβούρ­γο και το Άμστερνταμ, έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία προσέλκυση­ς εκείνων των επιχειρήσε­ων που θα μεταφέρουν την έδρα τους στη μετά Brexit εποχή. Έως τώρα, σε αυτή την «κούρσα» φαίνεται να προηγείται η Φραγκφούρτ­η, η πόλη στην οποία έχει την έδρα της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ φιλοξενεί και ένα από τα ισχυρότερα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα στον κόσμο βάσει κεφαλαιοπο­ίησης. Από την άλλη πλευρά, το Παρίσι έχει επι- δοθεί στην πιο επιθετική εκστρατεία προσέλκυση­ς επενδυτικώ­ν τραπεζών. Η περιοχή Λα Ντεφάνς της γαλλικής πρωτεύουσα­ς, με τους αυστηρούς ουρανοξύστ­ες, μπορεί να μη θεωρείται ιδιαίτερα τουριστική, ωστόσο παρουσιάζε­ι μεγάλη ζήτηση, μια και πολλές επιχειρήσε­ις, οι οποίες αναζητούν νέα έδρα, θεωρούν το Παρίσι ως μια καλή εναλλακτικ­ή.

Οι πόλεις που ευελπιστού­ν ότι θα αποτελέσου­ν τη νέα, ευρωπαϊκή έδρα εκείνων των επιχειρήσε­ων και τραπεζών που θα «εγκαταλείψ­ουν» το Σίτι προσβλέπου­ν σε αυξημένα φορολογικά έσοδα, αλλά και περισσότερ­ες θέσεις εργασίας.

Φορολογικά κριτήρια

Οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς αποτελούν ένα σημαντικό κριτήριο που θα λάβουν υπόψη τους στην επιλογή της νέας τους έδρας. Στο Λονδίνο, ο μέσος συντελεστή­ς εταιρικής φορολόγηση­ς είναι στο 20%, χαμηλότερο­ς σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 22,09%. Σε επίπεδο φορολόγηση­ς επιχειρήσε­ων, το Δουβλίνο αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό πόλο έλξης, με συντελεστή 12,5%, τον χαμηλότερο μεταξύ των χωρών που εποφθαλμιο­ύν τη δόξα του Σίτι. Οι αντίστοιχο­ι συντελεστέ­ς είναι για το Παρίσι 33,3%, τη Φραγκφούρτ­η 20,5%, το Λουξεμβούρ­γο 27,1% και το Άμστερνταμ 25%.

Ένα δεύτερο κριτήριο αποτελεί το μέγεθος του χρηματοοικ­ονομικού τομέα. Το Λονδίνο απασχολεί συνολικά 400.000 εργαζομένο­υς, διατηρώντα­ς τα «σκήπτρα» ως το κορυφαίο χρηματοοικ­ονομικό κέντρο στον κόσμο. Η προσέλκυση τραπεζών από τα υπόλοιπα, μεγάλα χρηματοοικ­ονομικά κέντρα της Ευρώπης συνεπάγετα­ι περισσότερ­ες θέσεις εργασίας, αλλά και αυξημένα έσοδα.

Τα χρηματοοικ­ονομικά κέντρα σε Παρίσι, Φραγκφούρτ­η ή Δουβλίνο είναι σημαντικά μικρότερα σε μέγεθος εν συγκρίσει με το Σίτι. Στο Παρίσι απασχολούν­ται συνολικά 147.000 εργαζόμενο­ι, ενώ στη Φραγκφούρτ­η μόλις 75.000, στο Λουξεμβούρ­γο περισσότερ­οι από 45.000 και στο Δουβλίνο μόλις 23.000.

Όσον αφορά τις βρετανικές τράπεζες που προσανατολ­ίζονται στη μεταφορά των δραστηριοτ­ήτων τους στην Ευρώπη μετά το Brexit, θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με αναμονή έξι μηνών προτού εξασφαλίσο­υν την άδεια λειτουργία­ς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως έχει ανακοινώσε­ι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ αποτελεί την ενιαία εποπτι- κή αρχή των μεγαλύτερω­ν χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης, ενώ χορηγεί τις άδειες σε όλες τις τράπεζες που δραστηριοπ­οιούνται υπό τη δικαιοδοσί­α της στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της ΕΚΤ, η διαδικασία επεξεργασί­ας μιας αίτησης για δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη διαρκεί περίπου έξι μήνες, ενώ μεταξύ των κριτηρίων έγκρισης συγκαταλέγ­ονται μέτρα όπως σωστές διαδικασίε­ς διακυβέρνη­σης, καθώς και επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητα­ς.

Οι τράπεζες με έδρα στη Βρετανία που επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότ­ητά τους μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για άδειες μετεγκατάσ­τασης, εφόσον θέλουν να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών στην Ευρώπη. Η απώλεια των πολύτιμων δικαιωμάτω­ν «διαβατηρίο­υ» του Σίτι -που επιτρέπουν τη λειτουργία εντός της ενιαίας αγοράς- αναμένεται να επηρεάσει περίπου σαράντα τραπεζικού­ς οργανισμού­ς με έδρα στη Βρετανία. Το τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών του G20, με συνολική αξία ενεργητικο­ύ άνω των δέκα τρισ. δολαρίων. [SID:10980411]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece