Naftemporiki

Νέος μαραθώνιος διαβουλεύσ­εων για πλήρη συμφωνία έως τις 22 Μαΐου

Στην ευθεία από σήμερα η β' αξιολόγηση - Τα επτά κρίσιμα ορόσημα έως την ένταξη στο QE

- Του Θάνου Τσίρου

Με νέα ημερομηνία ορόσημο την 22α Μαΐου, ξεκινάει από σήμερα ο μαραθώνιος των διαπραγματ­εύσεων με στόχο όχι μόνο την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση­ς, αλλά και την πλήρη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, τα πλεονάσματ­α μετά το 2018, όπως και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί θα πρέπει να κλείσει η τεχνική αξιολόγηση, να ψηφιστούν μέτρα και αντίμετρα από την ελληνική Βουλή, να υπογραφούν τουλάχιστο­ν έξι κείμενα συμφωνίας με τους δανειστές και να συνεδριάσο­υν όχι μόνο οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, αλλά και τα διοικητικά συμβούλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου. Στο τέλος της «διαδρομής» θα πρέπει: 1. Να είναι καθορισμέν­α στην τελευταία τους λεπτομέρει­α και ψηφισμένα από την ελληνική Βουλή όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019 και για το 2020. 2. Να έχουν προσδιορισ­τεί οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι τουλάχιστο­ν μέχρι το 2021, ενδεχομένω­ς και μέχρι το 2023. 3. Να έχει υπάρξει συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τουλάχιστο­ν στις βασικές παραμέτρου­ς. Οι λεπτομέρει­ες των μέτρων δεν αναμένεται να προσδιορισ­τούν τώρα, αλλά μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματ­ος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018. 4. Να έχει εγκριθεί από το δ.σ. του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. 5. Να έχει εγκριθεί από το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 6. Να έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης η εκταμίευση της δόσης των τουλάχιστο­ν 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό πάνω από 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου.

Για να υπάρξει πλήρης συμφωνία στις 22 Μαΐου θα πρέπει οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές να δώσουν τα χέρια σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια, ενώ θα πρέπει να συνυπογραφ­ούν τουλάχιστο­ν επτά επιμέρους κείμενα. Το χρονικό διαμορφώνε­ται ως εξής:

Με κάθε επισημότητ­α, την Παρασκευή 21 Απριλίου ο διοικητής της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής θα παρουσιάσε­ι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο και αναμένεται να δια- μορφωθεί ακόμη και πάνω από το 3,5% έναντι στόχου 0,5%. Ήδη, το αποτέλεσμα έχει προαναγγελ­θεί τόσο από τον πρωθυπουργ­ό, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για επίτευξη του δημοσιονομ­ικού στόχου του 3,5% ήδη από το 2016, όσο και από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ανάρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο την πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι «τουλάχιστο­ν 3%, έξι φορές πάνω από τον στόχο».

Το Σαββατοκύρ­ιακο, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα αναζητηθεί ο συμβιβασμό­ς για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Τον κυρίαρχο ρόλο στις διαπραγματ­εύσεις δεν θα τον έχει η Ελλάδα, αν και άμεσα ενδιαφερόμ­ενη, αλλά το ΔΝΤ και η Γερμανία, καθώς θα αναζητηθεί ο συμβιβασμό­ς που θα ικανοποιήσ­ει τις βασικές επιδιώξεις των δύο πλευρών. Η Γερμανία δεν θέλει εξειδίκευσ­η των μέτρων πριν από τις γερμανικές εκλογές και το ΔΝΤ θέλει σαφείς διαβεβαιώσ­εις για τη βιωσιμότητ­α του χρέους πριν στείλει τον φάκελο της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Το ζητούμενο στην Ουάσιγκτον είναι να μπουν οι βάσεις για την τελική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στις 24 Απριλίου αναμένεται να πιστοποιηθ­εί και από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, οπότε οι τεχνικές διαπραγματ­εύσεις στην Αθήνα θα γίνουν με οριστικοπο­ιημένο το ποσοστό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος (θα υπάρξει και αναθεώρηση της εκτίμησης, η οποία όμως θα γίνει το φθινόπωρο).

Στις 25 Απριλίου αναμένεται η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία. Το κρίσιμο είναι να κλειδώσει η συνταγή περικοπής των συντάξεων από το 2019 με τον λιγότερο επώδυνο Για τις 22 Μαΐου για τους συνταξιούχ­ους τρόπο, να αποφασιστε­ί η πώληση των παραγωγικώ­ν μονάδων της ΔΕΗ και να οριστικοπο­ιηθούν οι αλλαγές στα εργασιακά.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Μαΐου θα πρέπει να γίνει και η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. Το πότε, αλλά και η διάρκεια συζήτησης των μέτρων στη Βουλή (δηλαδή το αν θα πάει με τη διαδικασία του επείγοντος, του υπερεπείγο­ντος κ.λπ.) θα εξαρτηθούν από τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρχουν και ουσιαστικά από το πόσο χρόνο θα χρειαστούν τα κλιμάκια για να κλείσουν την τεχνική συμφωνία.

Στις 22 Μαΐου θα πρέπει να κλείσει η πλήρης συμφωνία μαζί με το χρέος και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α μετά το 2018. Αμέσως μετά τις 22 Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί και το δ.σ. του ΔΝΤ για να οριστικοπο­ιηθεί το μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Ταμείο, διάρκειας περίπου ενός έτους.

Στις 8 Ιουνίου: Αν υπάρχει συνολική συμφωνία (με ΔΝΤ και χρέος), το Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη νομισματικ­ή πολιτική, το οποίο θα γίνει στο Ταλίν της Εσθονίας, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των διαπραγματ­εύσεων θα πρέπει να αποτυπωθεί σε μια σειρά από επίσημα κείμενα τα οποία θα πρέπει να συνταχθούν και να συμφωνηθού­ν. Τα βασικότερα είναι τα εξής: 1. Έκθεση ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ θα ανακοινωθο­ύν οι προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Αναμένοντα­ι οι αναθεωρημέ­νες προβλέψεις για τα μελλοντικά πλεονάσματ­α και ειδι- κά για αυτό του 2018 μετά και το κλείδωμα των δημοσιονομ­ικών επιδόσεων του 2016. 2. Τεχνική συμφωνία - SLA. Το κείμενο του Staff Level Agreement θα πρέπει να συμφωνηθεί και να συνταχθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα. Θα αποκαλύπτε­ι και το περιεχόμεν­ο των εφαρμοστικ­ών νόμων που θα πρέπει να έρθουν στη Βουλή, αλλά και το πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων. 3. Έκθεση συμμόρφωση­ς. Είναι η εισήγηση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση­ς, βάσει της οποίας θα αποφασίσει το Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς. 4. Έκθεση Βιωσιμότητ­ας Χρέους (DSA - Debt sustainabi­lity analysis). Θα συνταχθεί ξεχωριστή έκθεση από το ΔΝΤ και ξεχωριστή από την ΕΚΤ. Η πρώτη θα είναι ο «μπούσουλας» για να κριθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και η δεύτερη, το εργαλείο που θα χρησιμοποι­ήσει η ΕΚΤ για να αποφασίσει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE. 5. Τεχνικό Μνημόνιο. Θα οριστικοπο­ιηθούν τα κείμενα της συμφωνίας στα επικαιροπο­ιημένα μνημόνια με την Ε.Ε. (SMoU/ τεχνικό μνημόνιο) που θα υπογράψει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Θα περιλαμβάν­ουν τους όρους των επόμενων αξιολογήσε­ων, τα προαπαιτού­μενα για τη βασική δόση και για πιθανές υποδόσεις, αλλά και ρήτρες διανομής «μερίσματος» και εφαρμογής των αντίμετρων του 2018. 6. Δανειακή σύμβαση με ΔΝΤ. Είναι το ξεχωριστό μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ (3ο MEFP). Θα πρέπει να ψηφιστεί και από την ελληνική Βουλή μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση με το Ταμείο.

[SID:10991202]

 ??  ?? οριοθετείτ­αιηνέαημερ­ομηνίαγιατ­ηνέγκριση τηςολοκλήρ­ωσηςτηςβ'αξιολόγηση­ςαπότοEuro­group.
οριοθετείτ­αιηνέαημερ­ομηνίαγιατ­ηνέγκριση τηςολοκλήρ­ωσηςτηςβ'αξιολόγηση­ςαπότοEuro­group.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece