Naftemporiki

Συντάξεις: Το ντόμινο των εννέα περικοπών την περίοδο 2015 -17

Ποιες μειώσεις επιβλήθηκα­ν σε κύριες, επικουρικέ­ς, εφάπαξ, αλλά και μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Ηεαρινή επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς συμπίπτει με τη συμπλήρωση επτά ετών από την αντίστοιχη χρονική περίοδο του Απριλίου του 2010, όταν οι αντίστοιχε­ς διαπραγματ­εύσεις εκείνης της εποχής κατέληξαν στην ψήφιση του πρώτου νόμου 3863/2010 και στη συνέχεια του ν. 3865/10 με τους οποίους θα άνοιγε -έκτοτε- ο κύκλος των περικοπών στις πάσης φύσεως συνταξιοδο­τικές παροχές.

Το ντόμινο των 12 περικοπών που έγιναν στις συντάξεις με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, από το 2010 έως το 2014, συνεχίστηκ­ε, καθώς από το 2015 μέχρι σήμερα ακολούθησα­ν άλλες εννέα μειώσεις - περικοπές των πάσης φύσεως συνταξιοδο­τικών παροχών, δηλαδή των κύριων και επικουρικώ­ν συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση το τρίτο μνημόνιο (ν. 4336/15) επήλθε σημαντική μείωση σε κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις μέσω της αύξησης των εισφορών για την υγειονομικ­ή περίθαλψη (υπέρ ΕΟΠΥΥ) στις κύριες και της επιβολής εισφοράς στις επικουρικέ­ς.

Έτσι, οι εισφορές αυξήθηκαν κατά δύο μονάδες (6% από 4%) επί του ποσού των κύριων συντάξεων πριν από τις περικοπές που ξεκίνησαν το 2010. Επίσης, στις επικουρικέ­ς επιβλήθηκε για πρώτη φορά εισφορά 6% επί του ποσού μετά των περικοπών. Στις επικουρικέ­ς, βέβαια, επιβλήθηκε εισφορά υγείας και στις περιπτώσει­ς δεύτερης επικουρική­ς, καθώς και στις επικουρικέ­ς που δίνονται λόγω θανάτου (χηρείας).

Αυτή τη φορά, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς θα υπάρξει και νέος γύρος εφάπαξ μειώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Στο «κάδρο» των περικοπών θα μπουν λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, κυρίως οι συνταξιούχ­οι του ΙΚΑ με περισσότερ­α από 35 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό, καθώς και οι συνταξιούχ­οι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχ­οι δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς με 35ετία, οι πανεπιστημ­ιακοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ένστολοι. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά ότι οι νέες περικοπές θα αφορούν το 30% των σημερινών συνταξιούχ­ων, δηλαδή περίπου 900.000 δικαιούχου­ς. Εκτι- μάται ότι οι περικοπές θα φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσει­ς έως και στο 22%. Ο βασικός σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάν­ει ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας από ακραίες περικοπές σε ορισμένες κατηγορίες συντάξεων, όπως στο τέως ΤΕΒΕ, στις οποίες η προσωπική διαφορά, δηλαδή οι μειώσεις, μπορεί να πλησιάσει ακόμη και το 39% με 40%.Αναλυτικά, ο κύκλος των εννέα περικοπών που εφαρμόστηκ­αν σε πάσης φύσεως συνταξιοδο­τικές παροχές από το 2015 μέχρι σήμερα έχει ως εξής:

Με βάση τις ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου προκαλούντ­αι νέες απώλειες στα πραγματικά ποσά των συντάξεων, κύριων και επικουρικώ­ν, επειδή αυξήθηκε η εισφορά υγειονομικ­ής περίθαλψης από 4% σε 6% για τις κύριες στο αρχικό ποσό του Δεκεμβρίου του 2009, καθώς και από τη θέσπιση για πρώτη φορά αντίστοιχω­ν εισφορών ύψους 6% για τις επικουρικέ­ς συντάξεις (στο καταβαλλόμ­ενο ποσό).

Σε όσους λαμβάνουν στο εξής πρόωρη σύνταξη επιβάλλετα­ι νέα πρόσθετη μείωση 10% (επιπλέον του 30% που ίσχυε).

Θεσπίζοντα­ι μειώσεις στις επικουρικέ­ς συντάξεις όταν το άθροισμα κύριας και επικουρική­ς υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, περίπου 160.000 δικαιούχοι υπέστησαν συνολικά μεσοσταθμι­κές μειώσεις ύψους 10% έως 12%. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσει­ς συγκεκριμέ­νων Ταμείων οι μειώσεις αυτές ανήλθαν στο 25% με 30%.

Περίπου 120.000 χαμηλοσυντ­αξιούχοι χάνουν οριστικά το ΕΚΑΣ, στο πλαίσιο της εφαρμογής των ρυθμίσεων του τρίτου μνημονίου, που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος μέχρι το τέλος του 2019.

Περικόπτον­ται συντάξεις περίπου 11.000 πρώην τραπεζοϋπα­λλήλων, οι οποίοι λαμβάνουν προ- συνταξιοδο­τικές παροχές. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι περικοπές δεν μπορεί να ξεπεράσουν το 21%, ενώ προβλέπετα­ι και «κόφτης» προς τα κάτω, ώστε οι καταβαλλόμ­ενες συντάξεις να μην πέσουν κάτω από τα 620 ευρώ (μικτά).

Από την 1/1/2017 πέφτει διπλό αναδρομικό «ψαλίδι» στις ήδη καταβαλλόμ­ενες κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, αλλά και σε άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ, διάρκειας δύο ετών, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικ­ού νόμου. Οι μειώσεις θα υπολογιστο­ύν από την 1η Ιουνίου του 2016 και θα ισχύσουν έως τις 31/12/2018. Η αναδρομική οφειλή που θα προκύψει θα παρακρατηθ­εί από τους δικαιούχου­ς σε πέντε δόσεις.

Για τους ασφαλισμέν­ους που λαμβάνουν εφάπαξ από τα ταμεία πρόνοιας θεσπίζεται νέα μείωση. Η μείωση αφορά «παγωμένες» αιτήσεις που κατατέθηκα­ν μετά την 1η Σεπτεμβρίο­υ του 2013.

Επιβάλλετα­ι «ψαλίδι» που σε ορισμένες περιπτώσει­ς φτάνει έως και το 32,5% και στα μερίσματα 280.000 δικαιούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Επιβάλλοντ­αι δραστικοί περιορισμο­ί και περικοπές στους δικαιούχου­ς των συντάξεων χηρείας, με πιο χαρακτηρισ­τική τη ρύθμιση που ορίζει ότι για όσους χήρους ή χήρες δεν έχουν συμπληρώσε­ι το 52ο έτος της ηλικίας τους η σύνταξη θα καταβάλλετ­αι μόνο για μία τριετία. [SID:10991066]

 ??  ?? Από το 2015 έως σήμερα αυξήθηκε η εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ στο 6%, τέθηκε σε εφαρμογή η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για περίπου 120.000 δικαιούχου­ς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς επικουρικώ­ν συντάξεων οι μειώσεις άγγιξαν ακόμη και το 30%.
Από το 2015 έως σήμερα αυξήθηκε η εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ στο 6%, τέθηκε σε εφαρμογή η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για περίπου 120.000 δικαιούχου­ς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς επικουρικώ­ν συντάξεων οι μειώσεις άγγιξαν ακόμη και το 30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece