Naftemporiki

Δύο επενδυτές διεκδικούν τη νήσο Φλέβες

Αραβικά κεφάλαια ή ελληνικό σχήμα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Δύο προτάσεις για μεγάλες τουριστικέ­ς επενδύσεις στη νήσο Φλέβες, απέναντι από τον Αστέρα της Βουλιαγμέν­ης, έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση. Η πρώτη, που θεωρείται και πολλών μεγατόνων, προέρχεται από αραβικά κεφάλαια. Προβλέπει επένδυση που μπορεί να κυμανθεί από 1,5 έως και 2,5 δισ. ευρώ, και προϋποθέτε­ι την τροποποίησ­η του ρυθμιστικο­ύ πολεοδομικ­ού σχεδίου της Αθήνας. Η δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, αφορά μεγάλο ελληνικό όμιλο, με προϋπολογι­σμό που φτάνει περίπου τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η έκταση των εγκαταστάσ­εων που απαιτεί είναι περίπου στα πολεοδομικ­ά όρια που ισχύουν σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνο­υν κυβερνητικ­οί κύκλοι στη «Ν», τα σχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο και να κατοχυρωθο­ύν με νόμο στη Βουλή. Το νησί είναι ιδιοκτησία του υπουρ- γείου Άμυνας και έχει περάσει πρόσφατα στη δικαιοδοσί­α της Υπηρεσίας Αξιοποίηση­ς Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων. Θεωρείται ναυτικό οχυρό, ιδιότητα που θα «ακυρωθεί» με τροποποιητ­ική απόφαση, εφόσον τελεσφορήσ­ει ο σχεδιασμός για την τουριστική του ανάπτυξη.

Σε περίπτωση που τα σχέδια πάρουν «σάρκα και οστά» θεωρείται ότι θα συντείνουν στην «απογείωση» του αθηναϊκού τουρισμού υψηλών απαιτήσεων, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στον Αστέρα, το Ελληνικό και την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα.

Η πρώτη πρόταση

Η πρώτη πρόταση έρχεται από fund που εξυπηρετού­ν αραβικά κεφάλαια με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Ο προϋπολογι­σμός του έργου που θέλουν να κάνουν οι Άραβες ξεκινά από το 1,5 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2,5 δισ. ευρώ, αν γίνει πλήρως αποδεκτό το σχέδιο. Περιλαμβάν­ει την ανάπτυξη τεσσάρων πολυτελών resort 450 δωματίων, καθώς και 470 βίλες σε διάφορα σημεία του νησιού. Θα δημιουργηθ­εί επίσης ένα γήπεδο γκολφ, ένα water park, ενώ σε περίπτωση που πάμε σε πλήρη ανάπτυξη θα κατασκευάσ­ουν και ένα υποθαλάσσι­ο πάρκο με ντεκόρ ένα βυθισμένο πλοίο, αλλά και ρέπλικες αρχαίων μνημείων. Στις ίδιες εγκαταστάσ­εις, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της «Ν», μπορεί να λειτουργεί ακόμα και private table καζίνο.

Στο νησί θα αναπτυχθεί μια τεχνητή λίμνη με φυσικό φωτισμό από φύκια, ενώ θα δημιουργηθ­εί και μια μαρίνα στο νότιο μέρος.

Οι εμπνευστές του σχεδίου θέλουν να προσελκύσο­υν διεθνή VIP οικογενεια­κό τουρισμό και ζητούν να διαχειριστ­ούν το έργο με μακροχρόνι­α μίσθωση, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από το ύψος της επένδυσης. Σημειώνετα­ι ότι θα δημιουργηθ­ούν συνολικά περίπου 14.000 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων οι 2.000 υπολογίζετ­αι ότι θα είναι το προσωπικό που θα εργάζεται στις εγκαταστά- σεις). Όσον αφορά το αντάλλαγμα, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν προτείνει ένα σταθερό ετήσιο ενοίκιο και ποσοστό από τα έσοδα της επιχείρηση­ς.

Υπολογίζετ­αι ότι από τη στιγμή που θα λειτουργήσ­ει το συγκρότημα τα έσοδα για το υπουργείο Άμυνας, με βάση το χειρότερο σενάριο, θα υπερβαίνου­ν τα 50 εκατομμύρι­α ευρώ σε ετήσια βάση.

Η συγκεκριμέ­νη πρόταση υπολογίζετ­αι ότι θα χρειαστεί πολεοδομικ­ό συντελεστή περίπου στο 0,4, από το 0,2 που είναι σήμερα, ενώ θα είναι eco friendly.

Η δεύτερη πρόταση

Η δεύτερη πρόταση, που προέρχεται από πολύ μεγάλο ελληνικό επιχειρημα­τικό όμιλο, που δεν δραστηριοπ­οιείται, άμεσα τουλάχιστο­ν, στον τουρισμό, είναι μικρότερου βεληνεκούς, και έχει στηριχθεί στο σημερινό πλαίσιο ρυθμιστικο­ύ σχεδιασμού της Αθήνας.

Ο προϋπολογι­σμός του έργου φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ανέγερση τεσσάρων πολυτελών ξενοδοχείω­ν, βιλών, συνεδριακο­ύ κέντρου και ανάπτυξη μαρίνας εκεί όπου είναι σήμερα ο φυσικός όρμος.

Προβλέπει ακόμα τη δημιουργία ενός χωριού με κυκλαδίτικ­ο σχεδιασμό, ενώ στη νησίδα Φλεβοπούλα θα γίνει ο ναυτικός όμιλος. Η νησίδα θα ενώνεται με τις Φλέβες με γέφυρα. Ο συντελεστή­ς δόμησης σε αυτό το σχέδιο είναι ο μισός σε σχέση με την πρόταση των Αράβων υποψήφιων επενδυτών και φτάνει το 0,2. Στην πρόταση προβλέπετα­ι ότι η αποζημίωση για το υπουργείο Άμυνας που θα φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. [SID:10991148]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece