Naftemporiki

Αδειάζουν «καρέκλες» σε ΕΚΤ, ESM, ΕΤΕπ και Eurogroup

Η θητεία του Γ. Ντέισελμπλ­ουμ λήγει Ιανουάριο του 2018, είναι όμως πιθανό να κληθεί να αποχωρήσει νωρίτερα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι προκλητικέ­ς του δηλώσεις για τις χώρες του Νότου, που «ξόδευαν τα χρήματα σε γυναίκες και ποτά», ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεω­ν, με τον πρωθυπουργ­ό της Πορτογαλία­ς, Αντόνιο Κόστα, να επιμένει ότι ο Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ οφείλει να εγκαταλείψ­ει την προεδρία του Eurogroup.

Μπορεί η θητεία του κ. Ντέισελμπλ­ουμ να λήγει επισήμως τον Ιανουάριο του 2018, είναι όμως πολύ πιθανό να κληθεί να αποχωρήσει νωρίτερα, εάν χάσει τη θέση του ως υπουργός Οικονομικώ­ν της Ολλανδίας, μετά τη συντριπτικ­ή ήττα που υπέστη το κόμμα του στις εκλογές του Μαρτίου.

Δεν είναι όμως μόνο η θητεία του προέδρου του Eurogroup που λήγει τον Ιανουάριο του 2018. Την ίδια περίοδο εκπνέει και η θητεία του Βέρνερ Χόγερ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ τους επόμενους μήνες ολοκληρώνο­νται και οι θητείες περίπου για τα δύο τρίτα των μελών του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Βίτορ Κονστάνσιο της Πορτογαλία­ς αποχωρεί από τη θέση του αντιπροέδρ­ου της ΕΚΤ τον Μάιο του 2018, ενώ η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί ολοκληρώνε­ι τη θητεία της ως πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού(SSM) της ΕΚΤ στα τέλη της ίδιας χρονιάς. Το 2019 ίσως να σηματοδοτή­σει χρονιά ριζικών ανακατατάξ­εων στην ΕΚΤ, καθώς αποχωρούν τρία από τα πιο σημαντικά μέλη του εξαμελούς εκτελεστικ­ού της συμβουλίου. Ο επικεφαλής οικονομολό­γος Πέτερ Πρετ του Βελγίου αποχωρεί στα τέλη Μαΐου, ενώ πέντε μήνες αργότερα εκπνέει η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Επίσης, ο γαλλικής καταγωγής Μπενουά Κερέ οδεύει στην πόρτα εξόδου στα τέλη του έτους.

Η επιλογή των νέων υποψηφίων που θα αντικαταστ­ήσουν την παλαιά «φρουρά» αποτελεί προϊόν διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ των κυβερνήσεω­ν και ψηφοφορίας των υπουργών Οικονο- μικών της Ευρωζώνης ή των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι διορισμοί στην ΕΚΤ χρειάζοντα­ι και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

Η «καρέκλα» του κ. Ντέισελμπλ­ουμ στην προεδρία του Eurogroup «τρίζει» μετά την ήττα του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι είναι μικρές οι πιθανότητε­ς να συνεχίσει για δεύτερη θητεία ως υπουργός Οικονομικώ­ν μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Από την άλλη, ίσως να μεσολαβήσο­υν αρκετοί μήνες μέχρις ότου σχηματιστε­ί νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία, ενώ ακόμη και χωρίς υπουργικό χαρτοφυ- λάκιο δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός που να μην του επιτρέπει να ολοκληρώσε­ι τη θητεία του στο «τιμόνι» του Eurogroup. Υπάρχουν όμως ήδη φωνές που ζητούν την παραίτησή του, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, που εξόργισαν τις χώρες του Νότου. Μεταξύ των πιθανών ονομάτων που έχουν κυκλοφορήσ­ει ως πιθανοί υποψήφιοι για τη διαδοχή του είναι ο Πέτερ Κάζιμιρ της Σλοβακίας, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικώ­ν Λούις ντε Γκίντος, ο Χανς Γιοργκ Σέλιγκ της Αυστρίας και ο Έντουαρντ Σικλούνα της Μάλτας. Παραδοσιακ­ά, ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικώ­ν προέρχεται από μικρότερες οικονομίες, γεγονός που αποκλείει από την «κούρσα» της διαδοχής τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Όσον αφορά την επόμενη σημαντική θέση που μένει κενή από την 1η Νοεμβρίου του 2019, αυτή του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, γεννώνται ερωτήματα για το εάν ο Μάριο Ντράγκι παραδώσει τη σκυτάλη σε Γερμανό και ειδικότερα στον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει ισχυρή παρουσία στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς -την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­αςχωρίς όμως να έχει αναλάβει ποτέ την προεδρία της ΕΚΤ.

[SID:10980630]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece