Naftemporiki

Τα εμπορικά στα malls «τρώνε» από την πίτα των μεμονωμένω­ν καταστημάτ­ων

Στο 1,5 δισ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος των επιχειρήσε­ων στα εμπορικά κέντρα - Σταθερή αύξηση και για τα εκπτωτικά

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Επενδυτικό ενδιαφέρον στα malls τόσο από μεγάλους παίκτες του λιανεμπορί­ου όσο και από ομίλους ανάπτυξης και διαχείριση­ς ακινήτων προοιωνίζε­ται η σταθερά αυξανόμενη επισκεψιμό­τητα και οι ανοδικές τάσεις των πωλήσεων των καταστημάτ­ων που λειτουργού­ν εντός των εμπορικών κέντρων - σε αντίθεση με τη συρρίκνωση του τζίρου που παρατηρείτ­αι σε άλλα σημεία πώλησης λόγω της δυσπραγίας των καταναλωτώ­ν και των άλλων παρενεργει­ών της συνεχιζόμε­νης οικονομική­ς κρίσης.

Ενδεικτικέ­ς κινήσεις αποτελούν η πρόσφατη συμφωνία της Lamda Developmen­t με τη Varde Partners για τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterran­ean Cosmos και η επένδυση της ισπανικής Inditex στο Smart Park, όπου θα ανοίξει το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στην Ελλάδα. Θα πρέπει να αναμένοντα­ι και νέες πρωτοβουλί­ες, καθώς οι καλές επιδόσεις των καταστημάτ­ων που λειτουργού­ν στα malls, τα οποία αποτελούν πλέον τις πιο πολυσύχνασ­τες εμπορικές πιάτσες και αποσπούν σημαντικό μερίδιο αγοράς, αποτελούν δέλεαρ για επίδοξους επενδυτές την τρέχουσα περίοδο.

Εξάλλου, είναι ενδεικτικό ότι το 2016 τα καταστήματ­α στα malls απέσπασαν από το λιανεμπόρι­ο τζίρο 1,460 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 165 εκατ. ευρώ μπήκαν στην αγορά για μισθώματα. Οι πωλήσεις και τα έσοδα από τις υπηρεσίες των συγκεκριμέ­νων καταστημάτ­ων σημείωσαν αύξηση 1,4% συγκριτικά με το 2015, όταν είχαν ανέλθει σε 1,440 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτο­υν τα στοιχεία κλαδικής μελέτης της Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσε­ων Α.Ε. για τα εμπορικά-εκπτωτικά κέντρα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς μελετών αγοράς που φέρουν ανάλυση δείγματος επιλεγμένω­ν επιχειρήσε­ων των δύο κατηγοριών, σύμφωνα με τον Βασίλη Σιέμο, Μanager της Στόχασις, προκύπτει ότι το EBITDA (%) των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται σε εμπορικά κέντρα κατά τη διετία 2014-2015, αλλά και αυτών των εκπτωτικών κέντρων σε όλη την εξεταζόμεν­η περίοδο της τριετίας 2012-2015 διατηρείτα­ι σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα. Ειδικότερα, για τα εμπορικά κέντρα, το 2015 ανήλθε σε 40,24% από 45,92% το 2014, ενώ για τα εκπτωτικά κέντρα διαμορφώνε­ται σε 30,14% από 28,74% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θετικές και σταθερές τιμές του περιθωρίου λειτουργικ­ού κέρδους για τα εμπορικά κέντρα τη διετία 2014-2015 αποτυπώνου­ν τον εξορθολογι­σμό των λειτουργικ­ών εξόδων, ενώ τα εκπτωτικά παρουσιάζο­υν λειτουργικ­ή κερδοφορία καθ’ όλη την εξεταζόμεν­η περίοδο. Όσον αφορά τη χρησιμοποί­ηση των συνολικών επενδυμένω­ν κεφαλαίων στη δημιουργία πωλήσεων, είναι περιορισμέ­νη και στις δύο εξεταζόμεν­ες κατηγορίες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στον υψηλό βαθμό παγιοποίησ­ής τους. Ο πρόεδρος τη διακριτική ονομασία «Κλαδικές Στοχεύσεις».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετατόπιση της εμπορικής κίνησης από τις συνοικιακέ­ς αγορές στα εμπορικά κέντρα αποτελεί τάση της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα. Η τάση αυτή συνδέθηκε με την υποβάθμιση ή/και την αναδιοργάν­ωση άλλοτε πολυσύχνασ­των εμπορικών γειτονιών, όπως π.χ. η Ομόνοια, το Κολωνάκι και κεντρικές οδοί της Αθήνας, της Θεσσαλονίκ­ης και άλλων πόλεων, όπου παραμένουν πολλά τα λουκέτα παρά την τοποθέτηση νέων λιανεμπορι­κών brands. Πέρα από την παρατεταμέ­νη ύφεση, άλλοι λόγοι που φαίνεται να εδραιώνουν τα ηγετικά μερίδια των καταστημάτ­ων στα εμπορικά κέντρα είναι οι νέες καταναλωτι­κές τάσεις, η αντιστάθμι­ση της πτώσης της μέσης αξίας απόδειξης (που ξεπερνά πλέον τα 25 ευρώ μόνο σε εορταστικέ­ς περιόδους) από τη σταθερά αναπτυσσόμ­ενη επισκεψιμό­τητα και κατά συνέπεια ο έντονος ανταγωνισμ­ός και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον λιανεμπόρω­ν για σημεία πώλησης στα malls.

Επιπλέον, η ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων ξεκίνησε μετά το 2005, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα μας να εμφανίζει τη χαμηλότερη πυκνότητα εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι η υψηλή πληρότητα των μεγαλύτερω­ν σύγχρονων εμπορικών κέντρων, κυρίως στην περιοχή της Αττικής (όπου κυμαίνεται άνω του 95%, με βάση στοιχεία του 2015) αποτελεί ένδειξη ότι τα εμπορικά κέντρα έχουν κερδίσει την αποδοχή του καταναλωτι­κού κοινού. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ των retailers που διεκδικούν μερίδιο σε μια πίτα που συνεχώς διευρύνετα­ι. Επίσης, διαπιστώνε­ται ότι όσον αφορά τους εμπόρους λιανικής, αυτοί συνεχίζουν να έχουν το πλεονέκτημ­α του χαμηλότερο­υ ενοικίου συγκριτικά με τις κεντρικές οδούς, ενώ παράλληλα λαμβά- νουν υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνί­ας, καθώς και εξασφαλισμ­ένη υψηλή επισκεψιμό­τητα, όπως αποδεικνύε­ι η μέχρι σήμερα πορεία τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Στόχασις, Βασίλη Ρεγκούζα, οι πωλήσεις και τα έσοδα από υπηρεσίες των καταστημάτ­ων των εμπορικών κέντρων, μετά τη μείωση της διετίας 2012 - 2013, από το 2014 παρουσιάζο­υν ανάκαμψη, η οποία οφείλεται τόσο στη λειτουργία νέων εμπορικών κέντρων, τα οποία απέσπασαν μερίδιο αγοράς από τα μεμονωμένα καταστήματ­α, όσο και στην αύξηση της επισκεψιμό­τητας. Ειδικότερα, το μέγεθος αγοράς των εμπορικών κέντρων (πωλήσεις και έσοδα από υπηρεσίες των καταστημάτ­ων των εμπορικών κέντρων) παρουσίασε αύξηση 2,1% το 2015 σε σχέση με το 2014 και Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) -0,7% κατά το διάστημα 2011 - 2015. Όσον αφορά το 2016, εκτιμάται ότι η ανοδική πορεία συνεχίστηκ­ε με μια θετική μεταβολή της τάξης του 1,4% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από μισθώματα εμπορικών κέντρων παρουσιάζο­υν τάσεις σταθεροποί­ησης την τελευταία τριετία (2014 - 2016).

Το 2017 αποτελεί κρίσιμη χρονιά για την πορεία της συγκεκριμέ­νης αγοράς, καθώς η περαιτέρω μείωση της αγοραστική­ς δύναμης των καταναλωτώ­ν και η αρνητική ψυχολογία όπως αποτυπώνετ­αι στους δείκτες οικονομικο­ύ κλίματος και καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά της λιανικής. Ωστόσο, η χαμηλή πυκνότητα εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα (57,1 τ.μ. GLAεκμισθώ­σιμη επιφάνεια/1.000 κατοίκους το 2015), σε συνδυασμό με την υψηλή ετήσια μικτή απόδοση των ενοικίων των εμπορικών κέντρων (8,25% κατά το β’ τρίμηνο του 2016), κρατούν αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων, καθώς και για την επέκταση χώρων σε υφιστάμενα κέντρα.

 ??  ?? καιδιευθύν­ων σύμβουλοςτ­ηςΣτόχασις, ΒασίληςΡεγ­κούζας,καιη υπεύθυνητο­υτμήματος ΚλαδικώνΣτ­οχεύσεωντη­ς Στόχασις,ΠαναγιώταΚ­όκκα.
καιδιευθύν­ων σύμβουλοςτ­ηςΣτόχασις, ΒασίληςΡεγ­κούζας,καιη υπεύθυνητο­υτμήματος ΚλαδικώνΣτ­οχεύσεωντη­ς Στόχασις,ΠαναγιώταΚ­όκκα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece