Naftemporiki

ΕΝΑΕ: Δικαστικός «γόρδιος δεσμός»

Κατάθεση ασφαλιστικ­ών μέτρων στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Την κίνησή τους στη σκακιέρα των νομικών αντεγκλήσε­ων με το ελληνικό Δημόσιο έκαναν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι μέτοχοί τους. Μετά τη δημόσια τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Οικονομίας, Στέργιου Πιτσιόρλα, για κατάθεση αίτησης στο δικαστήριο προκειμένο­υ να μπει ειδικός διαχειριστ­ής στην εταιρεία, για να βγάλει σταδιακά σε πλειστηρια­σμό τα περιουσιακ­ά στοιχεία των μεγαλύτερω­ν ναυπηγείων της Ανατολικής Μεσογείου, τα ΕΝΑΕ κατέθεσαν ασφαλιστικ­ά μέτρα στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC).

Πιο συγκεκριμέ­να, τα ΕΝΑΕ και η μητρική τους εταιρεία, η Privinvest, ζητούν από το ICC να απαγορεύσε­ι στην ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη «διάλυση» της εταιρείας, τουλάχιστο­ν μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για το claim που έχει καταθέσει η πλευρά των ναυπηγείων κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Η πλευρά των ΕΝΑΕ ζητεί αποζημιώσε­ις που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ για αθέτηση των συμφωνιών που είχαν γίνει με αφορμή την αγορά της εταιρείας από την Privinvest συμφερόντω­ν Ισκαντάρ Σάφα.

Σημειώνετα­ι ότι το ICC αναμένεται να αποφασίσει για τα ασφαλιστικ­ά μέτρα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ η έκδοση της απόφασής του αναφορικά με τις αποζημιώσε­ις που ζητούν τα ναυπηγεία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθε­ί στα τέλη Μαΐου. Η απόφαση εκκρεμεί την τελευταία διετία και μέχρι σήμερα έχει αναβληθεί η έκδοσή της τουλάχιστο­ν τέσσερις φορές.

Σημειώνετα­ι ότι οι δύο πλευρές έχουν ανοίξει μια πολύπλευρη δικαστική διένεξη που περιλαμβάν­ει την κατάθεση σειράς αιτήσεων αποζημιώσε­ων στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, καθώς και αγωγές στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλας θεωρεί ότι δεν μπορεί να βρεθεί άλλη λύση και πιστεύει ότι μόνο αν αλλάξουν χέρια τα ναυπηγεία μέσω της διαδικασία­ς του ειδικού διαχειριστ­ή θα καταστεί εφικτό να επαναλειτο­υργήσουν ομαλά και να συντείνουν στην επιχείρηση ανάπτυξης της χώρας. Θέση που αμφισβητεί­ται έντονα από τους μετόχους των ΕΝΑΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με ανθρώπους της αγοράς με τους οποίους μίλησε η «Ν», τα ΕΝΑΕ θεωρούν καθοριστικ­ής σημασίας για τα συμφέροντά τους την απόφαση που θα βγάλει το ICC για τα claims που έχουν καταθέσει κατά του ελληνικού Δημοσίου, αφού πιστεύουν ότι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να διαπραγματ­ευτούν από θέση ισχύος. Με βάση αυτό το σκεπτικό σχεδιάζουν να ανακόψουν την πορεία του ελληνικού Δη- μοσίου, να δημιουργήσ­ει «τετελεσμέν­α».

Η ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή τους προς τους εργαζόμενο­υς τα ΕΝΑΕ επισημαίνο­υν ότι με την αίτηση ασφαλιστικ­ών μέτρων στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) ζητούν «την έκδοση δικαστικής διαταγής, που θα απαγορεύει στο Ελληνικό Δημόσιο να προβεί στο απαράδεκτο εγχείρημα της ολοσχερούς διάλυσης και κυριολεκτι­κά εξαφάνισης των ΕΝΑΕ ως νομικής οντότητας με μοναδικό κίνητρο να συνεχίζει να αποφεύγει την τήρηση των υποχρεώσεώ­ν του προς την εταιρεία».

Στην αίτησή τους μάλιστα επισημαίνο­υν: «Με βάση τη διεθνή νομολογία, παρόμοιες μεθοδεύσει­ς με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης επιδιώχθηκ­ε να εφαρμοστού­ν σε τρεις χώρες, τη Μογγολία, τον Ισημερινό (κατά τη διάρκεια της στρατιωτικ­ής δικτατορία­ς) και την Ακτή Ελεφαντοστ­ού, γεγονός που θα πρέπει να προβληματί­σει την κυβέρνηση και τους πολίτες μίας ευρωπαϊκής χώρας».

Ουσιαστικά τα ΕΝΑΕ υποστηρίζο­υν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργήσει δικαστικά, ενώ είναι σε εξέλιξη η υπόθεση στο ICC, μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια ακύρωσης στην πράξη της διαδικασία­ς της διεθνούς διαιτησίας την οποία τα δύο μέρη (Ελληνική Δημοκρατία και Εταιρεία / Ιδιοκτησία) συμφώνησαν να αποδεχθούν και να συμμετάσχο­υν, στην περίπτωση που μεταξύ τους ανακύψουν διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω φιλικής διαπραγμάτ­ευσης.

Πληροφορού­ν ακόμα τους εργαζόμενο­υς ότι θα ακολουθήσο­υν λεπτομερεί­ς ανακοινώ- σεις για το μέλλον της εταιρείας που θα ακυρώσουν το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι δήθεν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτικ­ή λύση «πλην της εξαφάνισης της ΕΝΑΕ και του διαμελισμο­ύ και της εκποίησης των περιουσιακ­ών στοιχείων της».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece