Naftemporiki

Με ζημίες οι Liners

-

Μόλις τρεις από τις 13 βασικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες τακτικών γραμμών (liners) κατάφεραν και έκλεισαν το 2016 με λειτουργικ­ά κέρδη, εξαιτίας του αρνητικού οικονομικο­ύ κλίματος. Μάλιστα, ακόμα και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και παρά την αύξησητων ναύλων, τα λειτουργικ­ά περιθώρια κέρδους κατά μέσο όρο παρέμειναν αρνητικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση της Alphaliner, 10 εταιρείες έκλεισαν τη χρονιά με ζημιά. Η νοτιοκορεά­τικη Hyundai Merchant Marine, η οποία πέρυσι κατάφερε να αποφύγει τη χρεοκοπία, είχε το πλέον αρνητικό περιθώριο κέρδους -18% και ζημιές ύψους 595 εκατ. δολαρίων.

Η HMM αναγκάστηκ­ε να αποδεχθεί τη διαδικασία αναδιάρθρω­σής της, που περιλαμβάν­ει μια ανταλλαγή χρέους με μετοχές και την επέκταση των λήξεων των ομολόγων και τη διάθεση διάφορων περιουσιακ­ών της στοιχείων. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να βασίζεται στη κρατική στήριξη.

Αλλά και η Yang Ming από την Ταϊβάν επίσης έχει προστρέξει σε κρατική βοήθεια προκειμένο­υ να παραμείνει «ζωντανή» μετά τις ζημιές 470 εκατ. δολαρίων και το αρνητικό περιθώριο κέρδους ύψους 13,1% που κατέγραψε για το 2016.

Με αρνητικό πρόσημο όμως έκλεισαν την περσινή χρονιά και οι μεγάλοι παίκτες, όπως η Maersk (404 εκατ. δολάρια ζημιές και -2% περιθώριο), αλλά και η Cosco (ζημιές 856 εκατ. δολαρίων και - 8,5% περιθώριο).

Εξαίρεση αποτέλεσε η CMA CGM η οποία είχε οριακά, για το μέγεθος της, κέρδη ύψους 29 εκατ. δολαρίων και θετικό περιθώριο στο 0,2%.

Την ίδια στιγμή η Drewry, σε συνεργασία με το European Shippers’ Council (ESC), διεξήγαγε έρευνα σε δείγμα εκατοντάδω­ν φορτωτών και ναυλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο για την ικανοποίησ­ή τους από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι μεταφορείς στον χώρο των containers.

Η έρευνα έγινε με βάση 16 κριτήρια, μεταξύ των οποίων την τιμολόγηση των μεταφορικώ­ν υπηρεσιών, τη συνέπεια και την ταχύτητα των μεταφορών, την ποιότητα που διέπει τις μεταφορικέ­ς υπηρεσίες, τη χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α του μεταφορέα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι το γεγονός πως καμιά υπηρεσία από τους μεταφορείς δεν βαθμολογήθ­ηκε με παραπάνω από 3,3.

[SID:10991129]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece