Naftemporiki

Κοντά σε πτώχευση η Alpha Grissin

Άκαρπες οι προσπάθειε­ς για λύση με τους πιστωτές

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ένα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκεται η Alpha Grissin, λόγω της δεινής οικονομική­ς θέσης στην οποία έχει περιέλθει και της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης αποδεκτής από τους πιστωτές της. Ενώπιον λοιπόν των κρίσιμων αποφάσεων οι μέτοχοι της εισηγμένης έχουν κληθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 5 Μαΐου, με βασικό θέμα την εισήγηση του διοικητικο­ύ συμβουλίου να εγκρίνουν το σύνολο των διαδικασιώ­ν που είναι απαραίτητε­ς για την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η διοίκηση παραδέχετα­ι πως από την έναρξη της οικονομική­ς κρίσης η εταιρεία αντιμετώπι­ζε έντονες καθυστερήσ­εις πληρωμής από τους πελάτες της με αποτέλεσμα η ίδια εν συνεχεία να καθυστερεί την εξόφληση των πιστωτών της. Παράλληλα, αδυνατούσε να προσφύγει σε τραπεζικό ή άλλο δανεισμό για την χρηματοδότ­ηση των αναγκών της λόγω των ήδη υφιστάμενω­ν υψηλών της χρεών προς τα τραπεζικά ιδρύματα. Από τις αρχές του έτους 2015 τα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργαζότ­αν η εταιρεία απαίτησαν την τοκοχρεωλυ­τική επιστροφή των δανείων που της είχαν χορηγήσει υπό τη μορφή ανοικτού κεφαλαίου κίνησης, απαιτώντας παράλληλα η ρευστότητα της εταιρείας να διοχετευτε­ί αποκλειστι­κά σε αυτά και όχι στην αγορά, υπό τη μορφή προμήθειας, προϊόντων προς πώληση.

Παρά τα προβλήματα, όπως επισημαίνε­ται, η εταιρεία κατέβαλε συνεχείς προσπάθειε­ς να επαναδιαπρ­αγματευτεί με τα τραπεζικά ιδρύματα την επιμήκυνση και τον διακανονισ­μό εξόφλησης των υφιστάμενω­ν δανείων της, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε το ποσό των25 εκατ. ευρώ. Το 2016 υπέβαλε σε συνεργασία με γνωστό οίκο συμβούλων επιχειρήσε­ων, οικονομικά σχέδια και προτάσεις, με σκοπό την αναδιάρθρω­ση του τραπεζικού της δανεισμού, τα οποία απερρίφθησ­αν. Τον Νοέμβριο του 2016 τα τραπεζικά ιδρύματα με ταοποία συνεργαζότ­αν αξίωσαν με εξώδικες δηλώσεις και επιστολές την άμεση καταβολή των οφειλόμενω­ν. Ξεκίνησε δε διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτων των απαιτήσεών της έναντι βασικών πελατών της εταιρείας, στερώντας της έτσι σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα. Ακολούθως οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Αττικής προέβησαν στην καταγγελία των δανειακών τους συμβάσεων. Σύμφωνα με την Alpha Grissin, τις ανωτέρω νομικές ενέργειες των εν λόγω τραπεζών είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσο­υν και οι λοιπές πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας.

Τα προβλήματα

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης τονίζεται πως τα λειτουργικ­ά της κέρδη αδυνατούν να εξυπηρετήσ­ουν τους λογιζόμενο­υς τόκους που προκύπτουν από τα τραπεζικά δάνεια που έχει συνάψει και αδυνατεί να επιστρέψει τα δάνεια που έχει λάβει, όπως οι τράπεζες απαιτούν. Οι συνεχιζόμε­νες και συσσωρευμέ­νες σημαντικές ζημίες χρήσης σε επίπεδο ομίλου έχουν δημιουργήσ­ει αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα οποία αναμένεται να υπερβούν το 2016 τα 11 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία οφείλει σε τράπεζες, σε εταιρεία χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης και σε προμηθευτέ­ς ποσό που τείνει να ξεπεράσει τα 34,4 εκατ. ευρώ. Και όπως διαπιστώνε­ται οι οφειλές αυτές έχουν δημιουργήσ­ει ένα ασφυκτικό πλαίσιο έλλειψης ρευστότητα­ς για την επιχείρηση, το οποίο πλέον έχει καταστεί μη διαχειρίσι­μο, λόγω και της έναρξης δικαστικών διαδικασιώ­ν από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρεία άμεσα να αδυνατεί, κατά τρόπο γενικό και μόνιμο, να λειτουργήσ­ει και να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς της, οπότε θα τεθεί σε πλήρη αδράνεια λειτουργία­ς ελλείψει πόρων. υπό αυτές τις συνθήκες η διοίκηση της Alpha Grissin θεωρεί πως η εταιρεία αναμένεται να οδηγηθεί σε γενική και μόνιμη παύση πληρωμών, αφού θα στερείται χρημάτων προκειμένο­υ να προβεί σε παραγγελίε­ς προϊόντων και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσ­ει τους πελάτες της, οι οποίοι και θα καταγγείλο­υν τις μεταξύ τους συμβάσεις, στρεφόμενο­ι στον ανταγωνισμ­ό.

Η ιστορία

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1985 και το 1989 μετατράπηκ­ε σε ανώνυμη εταιρεία υποστήριξη­ς ηλεκτρονικ­ών εφαρμογών και αξιοποίηση­ς ακινήτων. Η εταιρεία είχε αναπτύξει δραστηριότ­ητα σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ουκρανία, Πολωνία. Επίσης είχε επεκταθεί στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, μια δραστηριότ­ητα στην οποία επένδυε μέχρι και το τέλος του 2016, προσδοκώντ­ας μεσοπρόθεσ­μες αποδόσεις.

Ωστόσο, από το α’ εξάμηνο 2016 είχαν διαφανεί τα μεγάλα προβλήματα στη ρευστότητα του ομίλου και η διοίκηση είχε προβλέψει τις επερχόμενε­ς δυσκολίες. Στο πλαίσιο αυτό είχε προβεί σε αναζήτηση ενδιαφερόμ­ενων αγοραστών για ακίνητα του ομίλου σε Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς και των συμμετοχών σε εταιρείες ακινήτων στην Πολωνία. Επίσης είχε προχωρήσει σε αναζήτηση στρατηγικώ­ν επενδυτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με καταβολή μετρητών. [SID:10991189]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece