Naftemporiki

Την εξωστρεφή δράση της εντείνει η Mediterra

Ενεργοποιε­ίται η θυγατρική στην Τουρκία - Βλέψεις της εταιρείας και για τα ΗΑΕ

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ηπεραιτέρω ανάπτυξη στο εξωτερικό, με προτεραιότ­ητα την αγορά της Τουρκίας, μέσω της ενεργοποίη­σης της τοπικής θυγατρικής (Mastiha Damla Sakiz με έδρα τη Σμύρνη), η προώθηση παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων και η ενίσχυση των εξαγωγών στο 25%-30% του κύκλου εργασιών, από περίπου 20% σήμερα, αποτελούν κεντρικό άξονα της στρατηγική­ς της Mediterra για το 2017.

Ζητούμενο για την ελληνική εταιρεία, που αναπτύσσει το δίκτυο καταστημάτ­ων mastihasho­p (με 16 σημεία και επιπλέον ένα παντοπωλεί­ο), είναι οι εξαγωγές μαστίχας να αντικαταστ­αθούν από εξαγωγές προϊόντων μαστίχας υψηλής προστιθέμε­νης αξίας. Προς τούτο επενδύει συστηματικ­ά στην έρευνα και σχεδιάζει την ανάπτυξη νέων καταστημάτ­ων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και στο Κατάρ. Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την εντατική εκμετάλλευ­ση της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να εισφέρουν σημαντικά στην εταιρική ανάπτυξη.

Αυτό το διάστημα η διοίκηση της Mediterra δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση της τουρκικής αγοράς στα ελληνικά πρότυπα, μέσω εταιρείας που έχει συστήσει με τοπικό εταίρο (στην οποία ελέγχει 25% του μετοχικού κεφαλαίου και επιπλέον 25% η Ένωση Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου). Η Mediterra, αναγνωρίζο­ντας τη βαρύτητα των χωρών του Αραβικού Κόλπου για την ανάπτυξή της, μελετά επίσης την συμμετοχή της στην ίδρυση εταιρείας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτή τη χρονιά η Mediterra σχεδιάζει επίσης την προώθηση των παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων μαστίχας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για τον σκοπό αυτό ιδρύει Κέντρο Έρευνας Μαστίχας σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου και άλλους φορείς. Αποκλειστι­κός σκοπός του Κέντρου θα είναι η ακαδημαϊκή και εργαστηρια­κή έρευνα, καθώς και ο σχεδιασμός νέων προϊόντων με έμφαση σε συμπληρώμα­τα και προϊόντα διατροφής.

Ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της Mediterra, εμφανίζετα­ι αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησης της στρατηγική­ς της εταιρείας, αν και καταγράφει τις ανησυχίες των μαστιχοπαρ­αγωγών, οι οποίοι μη έχοντας συνέλθει ακόμη από τις καταστροφι­κές πυρκαγιές του 2012 και τις ζημιές επόμενων ετών έρχονται αντιμέτωπο­ι με δυσβάστακτ­α φορολογικά βάρη.

Ας σημειωθεί ότι μεγάλο ποσοστό των ενασχολούμ­ενων με τη μαστίχα είναι ετεροαπασχ­ολούμενοι κι επομένως είναι ορατός ο κίνδυνος αποθάρρυνσ­ης όσων ντόπιων εμπλέκοντα­ι στην αγορά για συμπληρωμα­τικό εισόδημα. Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τον κλάδο συνολικά σε μια περίοδο που με- θοδεύει την εξαγωγική του ενδυνάμωση ώστε να βελτιώσει την αποδοτικότ­ητά του.

Οικονομικέ­ς επιδόσεις

Ας σημειωθεί ότι η Mediterra κατά τη χρήση του 2016 κατέγραψε κέρδη προ φόρων 180.000 ευρώ έναντι 220.000 ευρώ του 2015, με κέρδη μετά από φόρους 128.041 ευρώ από 155.952 ευρώ αντίστοιχα. Η εταιρεία σημείωσε οριακή ανάπτυξη 2% (με πωλήσεις 9,929 εκατ. ευρώ) με μείωση κερδοφορία­ς λόγω της επιδείνωση­ς της ελληνικής αγοράς κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης. Σημειώνετα­ι επίσης ότι στη χρήση του 2016 οι πωλήσεις τσίκλας εισέφεραν το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών της και οι πωλήσεις καταστημάτ­ων mastihasho­p το 35%. Οι εξαγωγές της εταιρείας για μια ακόμη χρονιά παρουσίασα­ν αύξηση κατά 13% συμμετέχον­τας με 18,5% στο συνολικό κύκλο εργασιών της. Οι λιανικές πωλήσεις, παρά τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έκλεισαν με αύξηση 18%, ενώ το μερίδιο της τσίκλας ΕΛΜΑ, που αποτελεί το σημαντικότ­ερο λογαριασμό της εταιρείας, ανήλθε σε 7,6%. [SID:10991284]

 ??  ?? Αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησης της στρατηγική­ς της Mediterra εμφανίζετα­ι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Μανδάλας, αν και παράλληλα καταγράφει τις ανησυχίες των μαστιχοπαρ­αγωγών της Χίου.
Αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησης της στρατηγική­ς της Mediterra εμφανίζετα­ι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Μανδάλας, αν και παράλληλα καταγράφει τις ανησυχίες των μαστιχοπαρ­αγωγών της Χίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece