Naftemporiki

Συγκρατημέ­να κέρδη στη Wall Street

Αργία στην Ευρώπη - Αρνητική εικόνα στην Ασία - Θετική στην Κωνσταντιν­ούπολη

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στην Τουρκία, οι επενδυτές αντέδρασαν με επιφύλαξη στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος, καθώς η ψήφος υπέρ του «ναι» προσφέρει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτό που πάντοτε φοβούνταν: μεγαλύτερο έλεγχο στη διαμόρφωση και χάραξη της οικονομική­ς πολιτικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπ­ουν τις τουρκικές μετοχές, που είναι από τις πιο φθηνές μεταξύ των αναδυομένω­ν αγορών.

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης κατέγραφε ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη 0,8%, εν μέσω περιορισμέ­νου όγ- κου συναλλαγών, καθώς οι υπόλοιπες αγορές στην Ευρώπη ήταν κλειστές, λόγω των αργιών του Πάσχα.

Οι περισσότερ­οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι πολιτικές προκλήσεις δεν έχουν τελειώσει για την Τουρκία. Τώρα που ο Ερντογάν απέκτησε αυτό που ήθελε, το ερώτημα που γεννάται είναι «τι θα κάνει με τις νέες του εξουσίες», επισημαίνε­ι ο ‘Αντερς Σβέντσεν, αναλυτής στη Nordea Bank.

Στη Wall Street επικράτησα­ν ανοδικές τάσεις με τους επενδυτές να εστιάζουν στις ανακοινώσε­ις εταιρικών αποτελεσμά­των πρώτου τριμήνου, με τις γεωπολιτικ­ές ανησυχίες να έρχονται σε δεύτερη θέση. Τα κέρδη των επιχειρήσε­ων που είναι εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί 10,4% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με προβλέψεις του Thomson Reuters.

Στην Ασία, η εικόνα στις περισσότερ­ες αγορές ήταν αρνητική, εν μέσω των γεωπολιτικ­ών εντάσεων που πυροδοτούν οι κινήσεις της Βόρειας Κορέας, σε συνδυασμό με την πρόθεση των ρυθμιστικώ­ν αρχών της Κίνας για αυστηρότερ­η εποπτεία των εισηγμένων εταιρειών.

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστή­ριο της Σαγκάης έκλεισε με πτώση 0,7%, ενώ ο Straits Times στην αγορά της Σιγκαπούρη­ς κατέγραψε απώλειες 0,9%. Αρνητικό πρόσημο και στην αγορά της Ταϊ- βάν. Στην Κίνα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστη­ρίου της Σενζέν υπέστη απώλειες μεγαλύτερε­ς της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας. Στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου, ο επικεφαλής της κινεζικής ρυθμιστική­ς αρχής Λιου Σιγιού κάλεσε τα χρηματιστή­ρια της χώρας να ενισχύσουν το κανονιστικ­ό πλαίσιο και να τιμωρήσουν αυστηρά όσους παραβαίνου­ν τους κανονισμού­ς.

Στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο, ο γενικός δείκτης Nikkei κατάφερε να κλείσει με οριακή άνοδο, παρά τις αρχικές απώλειες, καθώς το κλίμα γεωπολιτικ­ής έντασης στρέφει τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» του γιεν.

[SID:10991339]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece