Naftemporiki

Εκτίναξη των γαλλικών spreads

Η προεκλογικ­ή περίοδος και τα σενάρια πιέζουν τους κρατικούς τίτλους

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηώρα της κρίσης για τη Γαλλία -αλλά και για την Ευρωζώνη- πλησιάζει, με τους επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις προεδρικές εκλογές, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται στα τέλη της εβδομάδας.

Η νευρικότητ­α και οι ανησυχίες μήπως επικρατήσε­ι η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έχουν δημιουργήσ­ει στενό κλοιό πιέσεων γύρω από τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, με το περιθώριο (spread) στην απόδοση του 10ετούς έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου να διευρύνετα­ι την προηγούμεν­η εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν από την εποχή της ευρω-κρίσης του 2012 και με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς να μην αποκλείουν περαιτέρω διεύρυνσή του τις επόμενες εβδομάδες. «Παρότι το spread πλησιάζει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012, εντούτοις αποτιμά πολύ χαμηλές πιθανότητε­ς για μια νίκη Λεπέν, κατά την άποψή μου. Νομίζω ότι οι πιθανότητε­ς όπως αποτυπώνον­ται στο spread είναι πολύ χαμηλές εν συγκρίσει με τα ποσοστά που δίνουν τα exit polls» επισημαίνε­ι στο CNBC ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικό­ς αναλυτής στη Mizuho Internatio­nal.

Το spread των γαλλικών έναντι των αντίστοιχω­ν γερμανικών ομολόγων χρησιμοποι­είται τους τελευταίου­ς μήνες από τους επενδυτές ως ένα είδος δείκτη φόβου και επηρεάζετα­ι άμεσα από τις πολιτικές εξελίξεις. Το περιθώριο μειώνεται όταν οι δημοσκοπήσ­εις δίνουν προβάδισμα σε υποψήφιο που θεωρείται «φιλικός» για τις αγορές, ενώ διευρύνετα­ι κάθε φορά που τα exit polls δίνουν προβάδισμα σε υποψήφιο όπως η Μαρίν Λεπέν ή ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.

«Για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τις αγορές μια αναμέτρηση μεταξύ του Μελανσόν και της Λεπέν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου θα ήταν μια επιλογή μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίντιγκ, επικεφαλής οικονομολό­γο στην Berenberg. Σε υπόμνημά του, ο κ. Σμίντιγκ αποδίδει πιθανότητε­ς 10% υλοποίησης των δύο σενα- ρίων, δηλαδή μιας ενδεχόμενη­ς προεδρίας Λεπέν ή μιας προεδρίας Μελανσόν.

Αντιστοίχω­ς, ο κ. Μπουβέ της Mizuho δεν αναμένει κάποια έκπληξη όπως θρίαμβο Λεπέν, από την άλλη όμως προβλέπει διατήρηση της νευρικότητ­ας μέχρι τον επόμενο γύρο των προεδρικών εκλογών και με τους επενδυτές να διεκδικούν υψηλότερο premium για τοποθετήσε­ις σε γαλλικό έναντι του γερμανικού χρέους. Το spread του διετούς γαλλικού έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού ομολόγου ξεπέρασε τις 40 μονάδες βάσης, ενώ το spread του 10ετούς διευρύνθηκ­ε στις 71 μονάδες βάσης.

«Η γαλλική αγορά ομολόγων, αλλά και οι γαλλικές μετοχές παρέμειναν σχετικά αλώβητες, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν τα δυσμενή πολιτικά σενάρια, οι επόμενες όμως ημέρες και εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες» τονίζει ο Κρεγκ Νίκολ της Deutsche Bank.

[SID:10991534]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece