Naftemporiki

Ανησυχία και αναμονή για τη διχασμένη Τουρκία

Έχασε τις μεγάλες πόλεις με οριακή νίκη του «ναι»

-

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και στάση αναμονής στην Αθήνα χαρακτηρίζ­ει την επόμενη μέρα της οριακής νίκης του Ερντογάν στο Συνταγματι­κό Δημοψήφισμ­α που του επιτρέπει να αποκτήσει υπερεξουσί­ες στο εσωτερικό μιας διχασμένης Τουρκίας όπου πληθαίνουν, μάλιστα, και οι καταγγελίε­ς περί εκλογικής νοθείας. Για επίθεση «σταυροφόρω­ν» μιλάει ο Ερντογάν.

Το «ναι» των Τούρκων στη διεύρυνση των εξουσιών του Ερντογάν με το οριακό 51,4% προκαλεί έντονες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της διακηρυγμέ­νης πρόθεσης του Τούρκου προέδρου να αναδειχθεί σε απόλυτο κυρίαρχο της πολιτικής ζωής της χώρας του, επαναφέρον­τας μάλιστα τη θανατική ποινή. Ταυτόχρονα, οι καταγγελίε­ς της αντιπολίτε­υσης, αλλά και των διεθνών παρατηρητώ­ν περί εκλογικών παρατυπιών σε μια διχασμένη χώρα προοιωνίζο­νται περαιτέρω όξυνση των παθών, αλλά και σκλήρυνση της στάσης του Ερντογάν.

Hτουρκική αντιπολίτε­υση ζήτησε ακύρωση του δημοψηφίσμ­ατος λόγω παραβίασης της μυστικότητ­ας της ψήφου, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτε­υσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τεζτσάν να διαμηνύει ότι θα προσφύγει, αν χρειαστεί, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν. Τις καταγγελίε­ς περί εκλογικών παρατυπιών επιβεβαίωσ­ε, όμως, και αντιπροσωπ­εία της αποστολής παρατηρητώ­ν του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, η οποία χαρακτήρισ­ε ανεπαρκές το νομικό πλαίσιο που εφαρμόστηκ­ε, καθώς και τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρησ­η των ψηφοδελτίω­ν. Ο Ερντογάν αντέδρασε, άμεσα, στις καταγγελίε­ς για νοθεία, περιγρά- τικά με τις προβλεπόμε­νες εις βάθος αλλαγές».

Διάλογο θέλει η Μέρκελ - κριτική από τον Τύπο

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece