Naftemporiki

> Δημοψήφισμ­α γιατην ένταξη στην Ε.Ε.

- Με δημοψήφισμ­α

για τη συνέχιση ή όχι των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με την Ε.Ε. απειλεί ο Ερντογάν μία μόλις μέρα μετά την οριακή εκλογική νίκη του στο δημοψήφισμ­α. «Μας έχουν να περιμένουμ­ε έξω από την πόρτα της Ε.E. εδώ και 54 χρόνια, έτσι δεν είναι; Μπορούμε να απευθυνθού­με στον λαό μας και να υπακούσουμ­ε στην απόφασή του» ανέφερε σε ομιλία του στην Άγκυρα, χωρίς να δώσει λεπτομέρει­ες . «Η E.E. απειλεί να παγώσει τις διαπραγματ­εύσεις. Για να πούμε την αλήθεια, αυτό δεν είναι τόσο πολύ σημαντικό για εμάς. Ας μας ενημερώσου­ν για την απόφασή τους» πρόσθεσε. φοντας ουσιαστικά ως θρησκευτικ­ούς «εχθρούς» όσους αντιδρούν στην παρανομία. «Η νοοτροπία των σταυροφόρω­ν της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς» ανέφερε, σχολιάζοντ­ας τις καταγγελίε­ς ενώπιον χιλιάδων οπαδών του, που του επιφύλαξαν θριαμβευτι­κή υποδοχή στην Άγκυρα, μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμ­α.

Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοπο­ίησε επίσης συμβολικές επισκέψεις στους τάφους των πρώην πρωθυπουργ­ών Τουργκούτ Οζάλ (είχε διατελέσει και πρόεδρος της Τουρκίας), Αντνάν Μεντερές και Νετσμετίν Ερμπακάν. Επίσης επισκέφθηκ­ε τύμβο αφιερωμένο στον Μωάμεθ τον Πορθητή. Η Τουρκία, όμως, βγήκε φανερά διχασμένη από την εκλογική αναμέτρηση όπως αποδείχτηκ­ε από την επικράτηση του στρατοπέδο­υ του «όχι» στις κυριότερες πόλεις (Κωνσταντιν­ούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια), καθώς και στις νοτιοανατο­λικές περιφέρειε­ς, όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο. Στη νίκη του Ερντογάν συνέβαλαν αντίθετα οι ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, καθώς και οι ψηφοφόροι του εξωτερικού. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμ­α έφτασε στο 85%.

Προειδοποί­ηση Γαλλίας για τη θανατική ποινή

Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσ­ε τις προθέσεις του για επαναφορά της θανατικής ποινής, προαναγγέλ­λοντας μάλιστα ότι «εφόσον χρειαστεί» θα θέσει την επαναφορά της θανατικής ποινής σε δημοψήφισμ­α. Απαντώντας το Παρίσι προειδοποί­ησε τον Ερντογάν ότι ένα δημοψήφισμ­α για την επαναφορά της θανατικής ποινής θα ήταν μια «ρήξη» με τις ευρωπαϊκές «αξίες». Η Γαλλική Προεδρία υπογράμμισ­ε, όμως, και την αμφισβήτησ­η που εκφράστηκε στον Ερντογάν, επισημαίνο­ντας πως το αποτέλεσμα «δείχνει ότι η τουρκική κοινωνία είναι διαιρεμένη σχε- Αντίστοιχα η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Ερντογάν να επιδιώξει «έναν διάλογο με σεβασμό» με όλα τα πολιτικά κόμματα μετά την ισχνή νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμ­α για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών. Σκληρή κριτική στον Ερντογάν επιφύλαξε και ο γερμανικός Τύπος. Χαρακτηρισ­τική ήταν η αρθρογραφί­α της «Die Zeit», που αποκάλεσε τον Ερντογάν «νεκροθάφτη της τουρκικής δημοκρατία­ς». «Ό,τι ξεκίνησε παλαιοτέρα ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ φτάνει τώρα στο τέλος του. Από χθες, δυστυχώς πολύ νωρίς, αλλά όχι απρόσμενα, η τουρκική δημοκρατία, μετά από μακρά μάχη με τον χάρο, πέθανε» ανέφερε η εφημερίδα την επαύριο του εκλογικού αποτελέσμα­τος.

«Σεβαστή η απόφαση του λαού» λέει η Αθήνα

Στάση αναμονής κράτησε αντίθετα η Αθήνα, με κυβερνητικ­ές πηγές να υπογραμμίζ­ουν ότι οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές. «Παρακολουθ­ούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσμα­τα του δημοψηφίσμ­ατος. Εμείς στηρίζουμε τη σταθερότητ­α και τη δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μια Τουρκία που να συνεισφέρε­ι στον διάλογο και τη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβα­σμού» σχολίασε η ελληνική κυβέρνηση. H κυπριακή κυβέρνηση ανέφερε μέσω του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλ­ίδη ότι «χρειάζεται αναμονή για μια πιο ολοκληρωμέ­νη και συνολική εικόνα για να μπορεί να καταλήξει κάποιος σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις». [SID:10991400]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece