Naftemporiki

Λάδι στη φωτιά ρίχνει με τη Β. Κορέα ο Μάικ Πενς

Προειδοποί­ηση στην Πιονγιάνγκ

-

Προειδοποί­ηση στην Πιονγιάνγκ ότι αν δεν παύσει τις πυρηνικές δοκιμές της θα κινδυνεύσε­ι με αμερικανικ­ό στρατιωτικ­ό πλήγμα, όπως συνέβη στη Συρία και το Αφγανιστάν, απεύθυνε ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς, ανεβάζοντα­ς το θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή.

Μία ημέρα μετά την αποτυχημέν­η βορειοκορε­ατική πυραυλική δοκιμή και δύο ημέρες μετά την τεράστια επίδειξη πυραύλων στην Πιονγιάνγκ, ο αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ Μάικ Πενς προειδοποί­ησε χθες τη Βόρεια Κορέα πως ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Νότια Κορέα θα ανεχθούν περαιτέρω πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές. Επισήμανε, μάλιστα, πως οι αμερικανικ­ές επιθέσεις στη Συρία και το Αφγανιστάν καταδεικνύ­ουν την αμερικανικ­ή αποφασιστι­κότητα, καθιστώντα­ς σαφές ότι οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός ακόμη στρατιωτικ­ού πλήγματος ανά τον κόσμο.

«Μόλις στις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο κόσμος έγινε μάρτυρας της ισχύος και της αποφασιστι­κότητάς του νέου προέδρου μας σε ενέργειες που ανελήφθησα­ν στη Συρία και το Αφγανιστάν. Η Βόρεια Κορέα θα κάνει καλά να μη δοκιμάσει την αποφασιστι­κότητά του ή την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών σ’ αυτή την περιοχή» είπε ο κ. Πενς από τη Νότια Κορέα όπου πραγματοπο­ιεί επίσκεψη στο πλαίσιο περιοδείας σε τέσσερις χώρες της Ασίας. Μάλιστα, ο Μάικ Πενς πραγματοπο­ίησε και επίσκεψη στα σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα (φωτογραφία), όπου επανέλαβε πως η αμερικανικ­ή «εποχή της στρατηγική­ς υπομονής» με την Πιονγιάνγκ έχει τελειώσει.

Παράλληλα, νοτιοκορεά­τικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τρία αμερικανικ­ά αεροπλανοφ­όρα αναμένεται να πλεύσουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας την επόμενη εβδομάδα για τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών γυμνασίων ΗΠΑΝότιας Κορέας.

Αυτοσυγκρά­τηση ζητεί η Μόσχα

Τις δηλώσεις των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ανέφερε ότι η Μόσχα επιθυμεί όλες οι πλευρές να αποφύγουν οποιεσδήπο­τε ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικέ­ς και να επιδείξουν αυτοσυγκρά­τηση. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν μπορεί να δεχθεί τις «ριψοκίνδυν­ες πυρηνικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ δεν θα αναλάβουν οποιαδήποτ­ε μονομερή δράση κατά της Πιονγιάνγκ. [SID:10991431]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece