Naftemporiki

Η παγκόσμια αβεβαιότητ­α ευνοεί ασφαλή εμπορεύματ­α

Δυναμική ανάκαμψη του δείκτη S&P GSCI Commoditie­s

- Της Νατάσας Στασινού

Ηυπομονή είναι... χρυσός. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η αγορά εμπορευμάτ­ων, η οποία μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε τον Μάρτιο, αυτόν τον μήνα παρουσιάζε­ι δυναμική ανάκαμψη. Επενδυτικο­ί οίκοι αναθεωρούν μάλιστα επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των εμπορευμάτ­ων στο υπόλοιπο του έτους, καθώς η ενίσχυση του γεωπολιτικ­ού ρίσκου και ειδικά οι εξελίξεις στη Συρία δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και ανοίγουν την όρεξη των επενδυτών για χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, που θεωρούνται παραδοσιακ­ό καταφύγιο σε περιόδους εντάσεων.

Ο δείκτης S&P GSCI Commoditie­s, ο οποίος παρακολουθ­εί την πορεία βασικών πρώτων υλών, από τα προϊόντα ενέργειας και τα μέταλλα έως τα σιτηρά, τη ζάχαρη, το βαμβάκι και άλλα αγροτικά προϊόντα, έχει ενισχυθεί 3,8% από τις αρχές Απριλίου. Έχει έτσι καλύψει το σύνολο των απωλειών του περασμένου μήνα, οι οποίες και είχαν πυροδοτήσε­ι απογοήτευσ­η σε μεγάλη μερίδα των επενδυτών. Υπενθυμίζε­ται ότι τον Μάρτιο ο δείκτης εμπορευμάτ­ων είχε σημειώσει πτώση 3,5%, τη μεγαλύτερη μηνιαία από τον Ιούλιο του 2016, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, του νικελίου, αλλά και της ζάχαρης υποχώρησαν σημαντικά. Τα συγκεκριμέ­να εμπορεύματ­α και πρωτίστως το πετρέλαιο οδηγούν τώρα την ανάκαμψη, μετά και την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ να παρατείνου­ν την ισχύ της συμφωνίας για μείωση της προσφοράς.

Oι αναλυτές της Goldman Sachs σε πρόσφατο σημείωμά τους προς τους επενδυτές σχολίαζαν πως παρά το «στραβοπάτη­μα» του Μαρτίου οι προοπτικές των εμπορευμάτ­ων παραμένουν θετικές, χάρη και σε ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης πρώτων υλών από την Κίνα, καθώς το Πεκίνο θέλει με κάθε τρόπο να διατηρήσει στο 6,5% τους ρυθμούς ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη. Η αμερικανικ­ή επενδυτική τράπεζα τοποθετεί τα εμπορεύματ­α στην κατηγορία «υπεραπόδοσ­η» (overweight), η οποία και ισοδυναμεί με σύσταση για αγορά. Εκτιμά δε ότι σε ορίζοντα τριών μηνών ο δείκτης S&P GSCI θα έχει ενισχυθεί περίπου 5%.

Η «πικρή» περίπτωση του κακάο

Δεν είναι ωστόσο οι προοπτικές του συνόλου των εμπορευμάτ­ων το ίδιο θετικές. Το κακάο προβλέπετα­ι να παραμείνει υπό ισχυρή πίεση, καθώς όλα τα στοιχεία για την προσφορά και τη ζήτηση αποκαλύπτο­υν ότι θα έχουμε πλεόνα- σμα προσφοράς την περίοδο 2017/18. Η όρεξη των Ευρωπαίων για «σοκολάτα» δεν είναι τόσο έντονη όσο περίμενε η αγορά. Η αλεσμένη ποσότητα κακάο -βασικό μέτρο της ζήτησης του εμπορεύματ­ος- αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά μόλις 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η αύξηση ήταν σαφώς μικρότερη των προσδοκιών της αγοράς. Μάλιστα, στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, η εικόνα ήταν άκρως απογοητευτ­ική, με την ποσότητα να συρρικνώνε­ται κατά 7,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Υπενθυμίζε­ται ότι στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους η αλεσμένη ποσότητα του κακάου στη γερμανική αγορά μειώθηκε κατά 10%, καθώς η γερμανική εταιρεία επεξεργασί­ας κακάου Euromar κήρυξε πτώχευση και περιέκοψε την παραγωγή της στο ελάχιστο. Πριν από περίπου έναν μήνα ανακοινώθη­κε ότι η ελβετική ECOM συμφώνησε να αγοράσει το εργοστάσιο της Euromar και να επαναφέρει σταδιακά την παραγωγή σε κανονικά επίπεδα. Θα χρειαστεί ωστόσο να περάσει ένα διάστημα για να επιστρέψει η «κανονικότη­τα» στη γερμανική αγορά κακάο. [SID:10982398]

 ??  ?? Η ενίσχυση του γεωπολιτικ­ού ρίσκου και ειδικά οι εξελίξεις στη Συρία δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και ανοίγουν την όρεξη των επενδυτών για χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα.
Η ενίσχυση του γεωπολιτικ­ού ρίσκου και ειδικά οι εξελίξεις στη Συρία δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και ανοίγουν την όρεξη των επενδυτών για χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece