Naftemporiki

Τα υψηλά αποθέματα πιέζουν τις τιμές

Περισσότερ­α σόγια, σίτος, αραβόσιτος

- Της Έφης Τριήρη

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για τα παγκόσμια αποθέματα σπόρων σόγιας, αραβόσιτου και σίτου προχώρησε τις τελευταίες ημέρες το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας, εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις στις τιμές των προθεσμιακ­ών συμβολαίων, σε μία αγορά που ήδη πλήττεται από τις μαζικές προμήθειες.

Αναλυτικότ­ερα, το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα σπόρων σόγιας θα φθάσουν τα 87,41 εκατ. τόνους, ποσότητα αυξημένη από τα 82,82 εκατ. τόνους που είχε προβλέψει τον Μάρτιο, τη στιγμή που αναλυτές έκαναν λόγο για μία ποσότητα στα 83,91 εκατ. τόνους, σύμφωνα με poll του Reuters. Αντίστοιχα, τα παγκόσμια αποθέματα αραβόσιτου αναμένεται να φθάσουν τώρα τα 222,98 εκατ. τόνους από 220,68 εκατ. τόνους, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα σίτου θα αυξηθούν στα 252,26 εκατ. τόνους από 249,94 εκατ. τόνους. Όσον αφορά τις τιμές των σπόρων σόγιας, του αραβόσιτου και του σίτου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν υποχωρήσει στο χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων του Σικάγου, εν μέσω αφθονίας προσφοράς.

Ήδη, τα παγκόσμια αποθέματα σε όλα τα παραπάνω εμπορεύματ­α βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Η χρόνια αυξημένη παραγωγή σε πολλά μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμ­βανομένης της Κίνας, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τι- μές, ευνόησαν τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας αποθεμάτων. Στη Βραζιλία, το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας αύξησε τις προβλέψεις του για τη σοδειά σπόρων σόγιας στα 111 εκατ. τόνους από 108 εκατ. τόνους. Αναφορικά με τα αμερικανικ­ά αποθέματα σπόρων σόγιας, το υπουργείο αναμένει μία ποσότητα της τάξης των 445 εκατ. μπούσελ για την περίοδο 2016/17, αυξημένη έναντι των 435 εκατ. μπούσελ που είχε προβλέψει αρχικά. Τα αμερικανικ­ά αποθέματα αραβόσιτου προβλέπετα­ι να φθάσουν τα 2,320 δισ. μπούσελ, ποσότητα ακριβώς αντίστοιχη με αυτή που είχε προβλέψει και τον Μάρτιο, ενώ όσον αφορά τα αποθέματα σίτου, αυτά αναμένοντα­ι στο 1,159 δισ. μπούσελ, ποσότητα ελαφρώς αυξημένη συγκριτικά με τις προηγούμεν­ες προβλέψεις.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Strategie Grains προβλέπει ότι οι εξαγωγές μαλακού σίτου της Ε.Ε. για την περίοδο 2016/17 θα αυξηθούν στα 23,5 εκατ. τόνους, ποσότητα αυξημένη κατά 300.000 τόνους έναντι των προβλέψεων του Μαρτίου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ρωσικός σίτος δεν επιτρέπετα­ι να εισάγεται πλέον στην Τουρκία, κατά συνέπεια η τελευταία έχει στραφεί σε άλλες χώρες, όπως Λιθουανία, Λετονία και Ουγγαρία. Ο ξαφνικός αποκλεισμό­ς του ρωσικού σίτου από το αδασμολόγη­το εισαγωγικό πρόγραμμα της Τουρκίας έχει αποκλείσει αυτή τη στιγμή τις πωλήσεις ρωσικού σίτου στη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας. [SID:10991170]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece