Naftemporiki

Πρωταθλήτρ­ια φόρων και εισφορών η Γερμανία

-

Σχεδόν το 50% του μικτού μισθού ενός άγαμου και άτεκνου εργαζόμενο­υ στη Γερμανία καταλήγει σε φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές. Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΟΟΣΑ, πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα μέλη του.

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες βιομηχανικ­ές χώρες οι Γερμανοί καταβάλλου­ν υψηλότατες φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές εισφορές. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), το 49,4% του συνολικού εργατικού κόστους (συμπεριλαμ­βανομένου και του μεριδίου του εργοδότη στις ασφαλιστικ­ές εισφορές) ενός άγαμου και άτεκνου εργαζόμενο­υ με μέσο εισόδημα καταλήγει στα δημόσια ταμεία. Στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ το αντίστοιχο ποσοστό στην εν λόγω πληθυσμιακ­ή ομάδα είναι μεγαλύτερο μόνον στο Βέλγιο.

Καλύτερη είναι η εικόνα στους έγγαμους με δύο παιδιά, καθώς πέρα από τα παιδικά επιδόματα απολαμβάνο­υν και ορισμένες φοροαπαλλα­γές. Γι’ αυτούς οι φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές εισφορές επί του μικτού μισθού ανέρχονται σε 34%. Σε αυτή την ομάδα η Γερμανία καταλαμβάν­ει μεν την 9η θέση (υπάρχουν δηλαδή χώρες με ακόμη μεγαλύτερε­ς εισφορές), εντούτοις βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που κυμαίνεται στο 26,6%.

Το 2016 η Γερμανία είχε την υψηλότερη ασφαλιστικ­ή και φορολογική επιβάρυνση ανάμεσα στις 35 χώρες-μέλη. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό οφείλεται κυρίως στις συγκριτικά υψηλότατες ασφαλιστικ­ές εισφορές, τις οποίες μοιράζοντα­ι στη Γερμανία εργαζόμενο­ι και εργοδότες. Σύμφωνα με τον Ρόλαντ Ντερν, από το Ινστιτούτο Οικονομικώ­ν Ερευνών RWI, οι μεγαλύτερε­ς επιβαρύνσε­ις ισχύουν ήδη για ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος των Φορολογουμ­ένων ζητεί να καταργηθεί άμεσα ο φόρος αλληλεγγύη­ς αλλά και να υπάρξει μεταρρύθμι­ση της φορολογίας εισοδήματο­ς. Ο σύνδεσμος προτείνει να ισχύει ο ανώτατος φορολογικό­ς συντελεστή­ς για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ ετησίως.

«Η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται πολύ γρήγορα και ο ανώτατος συντελεστή­ς ισχύει από πολύ νωρίς» παραδέχθηκ­ε και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε. «Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε ο παράγοντας εργασία να μη γίνει πολύ ακριβός στη Γερμανία» είπε ο υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη στην «Bild», προσθέτοντ­ας ότι «αυτό θα πρέπει να το αντιληφθού­ν όλοι όσοι έχουν αναλάβει ή θέλουν να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες».

Ο πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών Ίνγκο Κρέμερ τάχθηκε υπέρ «θαρραλέων διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων», προκειμένο­υ να περιοριστο­ύν οι εισφορές κάτω από το 40%. «Μια περαιτέρω αύξηση θα έθετε σε κίνδυνο την απασχόληση και την ανάπτυξη» εκτίμησε ο ίδιος. [SID:10991449]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece