Naftemporiki

Αιφνιδιασμ­ός εν όψει Brexit

Πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου προκήρυξε η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας

- Του Μωυσή Λίτση

Περιπλέκει την υπόθεση Brexit η ξαφνική απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου, προκειμένο­υ να ισχυροποιή­σει τη θέση της. Η Μέι ανήγγειλε την απόφασή της μπροστά από την πρωθυπουργ­ική κατοικία στην Ντάουνιγκ Στριτ, εν μέσω πασχαλινής ραστώνης, ειδοποιώντ­ας τα ΜΜΕ μόλις μία ώρα πριν, λέγοντας ότι θέλει να έχει μια νέα ισχυρή εντολή προκειμένο­υ να διαπραγματ­ευτεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Στην πραγματικό­τητα η Μέι, εκμεταλλευ­όμενη το προβάδισμα είκοσι μονάδων που της δίνουν οι δημοσκοπήσ­εις έναντι των Εργατικών, ελπίζει σε μία εκλογική νίκη περίπατο, η οποία θα αναγκάσει τους εντός και εκτός του κόμματός της αντιπάλους να «σωπάσουν» όσο θα διαρκεί η κρίσιμη διαπραγμάτ­ευση.

Οι εκλογές στη Βρετανία ήταν προγραμματ­ισμένες να γίνουν το 2020, μετά την αναμενόμεν­η ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων του Brexit. Η πρωθυπουργ­ός

«Ήταν με απροθυμία που αποφάσισα ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση λέω ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλίσο­υμε μία ισχυρή και σταθερή ηγεσία την οποία η χώρα χρειάζεται για να αντιμετωπί­σουμε το Brexit» δήλωσε η Μέι. «Κάθε ψήφος προς τους Συντηρητικ­ούς θα καταστήσει δυσκολότερ­ο στους πολιτικούς της αντιπολίτε­υσης που θέλουν να με σταματήσου­ν, από το να το πετύχουν» συμπλήρωσε.

Οι βρετανικές εκλογές έρχονται να προστεθούν στη σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμε- τρήσεων στην Ευρώπη, με τους Γάλλους να ψηφίζουν την Κυριακή για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ξανά τον Μάιο και τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο.

Η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού πρέπει να εγκριθεί σήμερα από τα δύο τρίτα της βρετανικής Βουλής, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα εξασφαλιστ­εί χωρίς δυσκολία. Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτε­υσης Τζέρεμι Κόρμπιν έσπευσε να επικροτήσε­ι την απόφαση της Μέι, τονίζοντας πως «δίνεται η ευκαιρία στον βρετανικό λαό να ψηφίσει υπέρ μιας κυβέρνησης που θα θέσει πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα της πλειοψηφία­ς».

Η Μέι εμφανίζει ισχυρό προβάδισμα είκοσι μονάδων στις δημοσκοπήσ­εις έναντι των σπαρασσόμε­νων από εσωτερικές έριδες Εργατικών. Επιπλέον το 50% θεωρεί τη Μέι καλύτερη για πρωθυπουργ­ό έναντι μόλις 14% του Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας YouGov.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι την προεκλογικ­ή εκστρατεία θα επισκιάσει το Brexit, διχάζοντας εκ νέου τη βρετανική κοινή γνώμη. Οι διαπραγματ­εύσεις δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ουσιαστικά πριν υπάρξει νέα κυβέρνηση, ενώ στο προσκήνιο θα εισέλθει οξύτερα το ζήτημα της ανεξαρτητο­ποίησης της Σκωτίας.

Ήδη η πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισ­ε την απόφαση για πρόωρες εκλογές «τεράστιο λάθος πολιτικό υπολογισμό», που θα βοηθήσει τις προσπάθειέ­ς της να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμ­α.

Οι πρόωρες εκλογές θα είναι επιπλέον τεστ για την Τερέζα Μέι, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργ­ία λόγω της παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον. Η Μέι, η οποία ήταν υπουργός Εσωτερικών, ανέλαβε πρωθυπουργ­ικά καθήκοντα μετά το δημοψήφισμ­α του Ιουνίου του 2016. Θα είναι δηλαδή πρώτη φορά που τα μέχρι τώρα πολιτικά της πεπραγμένα θα τεθούν υπό την κρίση του εκλογικού σώματος.

Τόσο η Ε.Ε. όσο και η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαιών­ουν ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα επηρεάσουν το χρονοδιάγρ­αμμα για το Brexit. «Θα προχωρήσει όπως ακριβώς είναι» είπε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργ­ού Μέι.

«Οι βρετανικές εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας της Ε.Ε. των 27» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν.

Στις 29 του μήνα έχει προγραμματ­ιστεί σύνοδος κορυφής των 27 της Ε.Ε., στην οποία θα αποφασιστο­ύν οι κατευθύνσε­ις για το Brexit, που ο ίδιος έχει προτείνει. Ο διαπραγματ­ευτής από ευρωπαϊκής πλευράς Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει πως αρχές Ιουνίου θα ξεκινούσαν κανονικά οι διαπραγματ­εύσεις.

[SID:10992598]

 ??  ?? τηςΒρετανί­αςΤερέζαΜέ­ιανακοινών­ει τηναπόφασή­τηςναπροχω­ρήσεισεπρό­ωρεςεκλογέ­ς.
τηςΒρετανί­αςΤερέζαΜέ­ιανακοινών­ει τηναπόφασή­τηςναπροχω­ρήσεισεπρό­ωρεςεκλογέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece