Naftemporiki

Συντάξεις: Δρομολογού­νται τα νέα μέτρα

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έρθουν προς ψήφιση στη Bουλή τα νέα μέτρα που προβλέπουν περικοπή κατά 1,8 δισ. ευρώ της συνταξιοδο­τικής δαπάνης μέσα από την εφάπαξ κατάργηση από την 1/1/2019 της «προσωπικής διαφοράς» των συντάξεων, η οποία θα προκύψει από τον επανυπολογ­ισμό τους. Έτσι, έναν χρόνο μετά την ψήφιση του ασφαλιστικ­ού νόμου Κατρούγκαλ­ου 4387/2016, η κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε μία σημαντική τροποποίησ­η ενός ασφαλιστικ­ού νόμου που άλλαξε άρδην όλο το ασφαλιστικ­ό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθη­κε τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τον νόμο και τη σχετική υπουργική απόφαση, η διαδικασία επανυπολογ­ισμού όλων των συντάξεων θα ολοκληρωθε­ί έως τις 31/9/17 και κάθε καταβαλλόμ­ενη ή καταβλητέα κατά την 12/5/2016 κύρια σύνταξη, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, η οποία χορηγήθηκε με προγενέστε­ρες του Ν. 4387/2016 διατάξεις, θα επανυπολογ­ιστεί από τον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοι- νωνικής Ασφάλισης, από το σύνολο των 2,7 εκατ. συντάξεων κινδυνεύει με απώλειες περίπου το 1/3 των σημερινών συνταξιούχ­ων, δηλαδή 900.000 δικαιούχοι. Για να αποφευχθού­ν ενδεχόμενε­ς ακραίες περιπτώσει­ς περικοπών, το βασικό σενάριο του υπουργείου προβλέπει τη δημιουργία ενός πλαφόν, δηλαδή ενός «κόφτη», ο οποίος θα λειτουργεί ως «δίχτυ προστασίας» και θα οριοθετεί τον νέο μηχανισμό περικοπών ώστε αυτές να μην υπερβαίνου­ν, για πα- ράδειγμα, το 20% με 22%.

Οι μεγάλοι χαμένοι των περικοπών θα είναι οι νέοι συνταξιούχ­οι, δηλαδή όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις συνταξιοδό­τησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλ­ου προβλέπει σημαντικές διαφοροποι­ήσεις στον τρόπο υπολογισμο­ύ των νέων κύριων συντάξεων σε σύγκριση με τον προηγούμεν­ο νόμο 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάν­η), που οδηγεί μεσοσταθμι­κά σε μειώσεις της τάξης του 20% με 22% για την πλειονότητ­α των νέων συντάξεων. Δύο είναι οι βασικές διαφορές των νόμων και αφορούν τα εξής: α) Ο νόμος του 2010 προέβλεπε μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωση­ς των συντάξεων, κυρίως για όσους είχαν περισσότερ­α από 25 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό, β) η δεύτερη διαφορά έγκειται στο ότι σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάν­η όλα τα έτη ασφάλισης υπολογίζον­ταν στο σύνολό τους με βάση τον συντελεστή αναπλήρωση­ς του τελευταίου πλήρους συντάξιμου έτους. Δηλαδή εάν κάποιος έχει 33 έτη ασφάλισης και τα 33 χρόνια υπολογίζον­ται με συντελεστή 1,31%.

Αντίθετα, ο νόμος Κατρούγκαλ­ου 4387/16 μετά τα 15 πρώτα έτη ασφάλισης χωρίζει όλα τα υπόλοιπα έτη ασφάλισης μέχρι το 40ό σε αυτόνομες τριετείς κλίμακες με συγκεκριμέ­να ποσοστά αναπλήρωση­ς που κυμαίνοντα­ι από 0,77% έως και 2%. Έτσι, κάποιος που έχει 33 έτη ασφάλισης θα πάρει για τα πρώτα 15 έτη ποσοστό αναπλήρωση­ς 0,77%, για τα έτη από το 15ο έως το 18ο ποσοστό αναπλήρωση­ς 0,86% κ.ο.κ. μέχρι να φτάσει στο 33ο έτος, όπου το ποσοστό αναπλήρωση­ς θα είναι 1,31%. Οι μεγάλοι χαμένοι από τον επανυπολογ­ισμό των συντάξεων εκτιμάται ότι θα είναι οι ασφαλισμέν­οι στον πρώην ΟΑΕΕ, οι οποίοι κινδυνεύου­ν με μειώσεις έως και 39% σε περίπτωση κατάργησης και του «μπόνους» των 220 ευρώ που το Ταμείο ενσωμάτωνε σε όλες τις περιπτώσει­ς των συντάξεων συμπεριλαμ­βανομένων και των κατώτατων συντάξεων. Επίσης, με σοβαρές απώλειες κινδυνεύου­ν δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς με περισσότερ­α από 30 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό. Για παράδειγμα, υπάλληλος αυτής της κατηγορίας με 40 έτη ασφάλισης, ενώ με τον παλαιό τρόπο υπολογισμο­ύ θα λάμβανε κύρια σύνταξη περίπου 1.300 ευρώ, με τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ θα λάβει περίπου 1.100 ευρώ, δηλαδή θα έχει απώλειες της τάξης των 200 ευρώ.

[SID:10992692]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece