Naftemporiki

Ευφορία από τα υψηλά κέρδη των Goldman Sachs και ΒοfA

Ώθηση από τα επιτόκια και τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας

-

Oι σκοτεινές ημέρες της πιστωτικής κρίσης του 2008 φαίνεται ότι αποτελούν πλέον παρελθόν για τις αμερικανικ­ές τράπεζες, που επωφελούντ­αι της αισιοδοξία­ς για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας, των υψηλότερων επιτοκίων, αλλά και από το χρηματιστη­ριακό «πάρτι» μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Και αν κρίνει κανείς από τα οικονομικά αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσα­ν για το πρώτο τρίμηνο, φαίνεται ότι οι περισσότερ­ες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν γυρίσει σελίδα, έχοντας αφήσει πίσω τους την κρίση. Και οι υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης Τραμπ για χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου και επενδύσεις σε υποδομές έχουν τροφοδοτήσ­ει δυναμικό ράλι στα χρηματιστή­ρια, φέρνοντας στο επίκεντρο τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο και ενισχύοντα­ς ακόμη περισσότερ­ο τις μετοχές των αμερικανικ­ών τραπεζών.

Μετά την JP Morgan Chase και τη Citigroup, σειρά είχαν χθες οι Goldman Sachs και Bank of America, που ανακοίνωσα­ν αυξημένη κερδοφορία για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Η ΒοfA -η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ- ανακοίνωσε συνολικά έσοδα 22,45 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο έως τα τέλη Μαρτίου, αυξημένα κατά 7% και υπερβαίνον­τας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για έσοδα 21,61 δισ. δολαρίων.

Τα κέρδη της BofA ανήλθαν στα 4,35 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 44% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Η αμερικανικ­ή οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύε­ι αισιοδοξία, τόσο μεταξύ των καταναλωτώ­ν όσο και μεταξύ των επιχειρήσε­ων και τα αποτελέσμα­τά μας αντικατοπτ­ρίζουν αυτή την αισιοδοξία» τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της BofA, Μπράιαν Μόνιχαν.

Αλλά και στην Goldman Sachs τα κέρδη σημείωσαν εντυπωσιακ­ή άνοδο 80%, στα 2,2 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από δραστηριότ­ητες επενδυτική­ς τραπεζικής(investment banking) - που περιλαμβάν­ουν υπηρεσίες αναδοχής για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, εκδόσεις χρέους και αρχικές δημόσιες εγγραφέςήτ­αν αυξημένα κατά 16,4%, στο 1,7 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα της αμερικανικ­ής επενδυτική­ς τράπεζας για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν στα 8 δισ. δολάρια. Εξαιτίας των υψηλότερων αμοιβών, η Goldman Sachs ανακοίνωσε και αυξημένες δαπάνες σε ποσοστό 15%.

«Οι λειτουργικ­ές συνθήκες (στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου) ήταν αμφιλεγόμε­νες», όπως παραδέχθηκ­ε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Λόιντ Μπλάκφεϊν.

Οι προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες αισιοδοξία­ς για τις προοπτικές των αμερικανικ­ών τραπεζών, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού συνεπάγετα­ι υψηλότερα περιθώρια κέρδους για τις τράπεζες.

Επιπλέον, οι δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο ευνοούν τις τραπεζικές μετοχές. Για παράδειγμα, οι μετοχές της BofA έχουν ενισχυθεί πάνω από 30% από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

[SID:10992631]

 ??  ?? «Οι λειτουργικ­ές συνθήκες (στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου) ήταν αμφιλεγόμε­νες», όπως παραδέχθηκ­ε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Λόιντ Μπλάκφεϊν.
«Οι λειτουργικ­ές συνθήκες (στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου) ήταν αμφιλεγόμε­νες», όπως παραδέχθηκ­ε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Λόιντ Μπλάκφεϊν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece