Naftemporiki

Χαμηλοί τόνοι από την Κομισιόν για το αποτέλεσμα στην Τουρκία

Ακύρωση ζητεί η αντιπολίτε­υση, ενώ συγχαρητήρ­ια έδωσε στον Ερντογάν ο Τραμπ

- Των Νίκου Μπέλλου και Μωυσή Λίτση

Προσφυγή για την ακύρωση του δημοψηφίσμ­ατος κατέθεσε στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρ­ος του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτε­υσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος (CHP). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Άγκυρα να προχωρήσει σε «διαφανή» εξέταση των καταγγελιώ­ν για παρατυπίες στο δημοψήφισμ­α, διαμηνύοντ­ας παράλληλα ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα έβαζε οριστικά τέλος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σε αντίθεση πάντως με τους χαμηλούς τόνους της Κομισιόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής, στο οποίο με ποσοστό 51,4% εγκρίθηκαν οι προτάσεις του για ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών. Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αντιπρόεδρ­ος του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στους δημοσιογρά­φους από τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στην Άγκυρα πως ο αριθμός των ψήφων που λείπουν είναι «πρωτοφανής». Πρόσθεσε δε πως ο αριθμός των ψηφοδελτίω­ν που δεν είχαν την επίσημη σφρα- Ουρές γίδα είναι άγνωστος. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, έπειτα από επικοινωνί­α που υπήρξε μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και των ξένων παρατηρητώ­ν των διεθνών οργανισμών στην Τουρκία, επισήμανε ότι η Ε.Ε. κάλεσε τις εμπλεκόμεν­ες πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία, ενώ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια «διαφανή» εξέταση των καταγγελιώ­ν για κρούσματα παρατυπιών στο δημοψήφισμ­α.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση του προέδρου Ερντογάν να διοργανώσε­ι δημοψήφισμ­α για την επανα- φορά της θανατικής ποινής στη χώρα, ο εκπρόσωπος προειδοποί­ησε ότι αυτό θα ήταν η «πιο κόκκινη από τις κόκκινες γραμμές» των Ευρωπαίων στις σχέσεις με την Τουρκία. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε πρόσφατη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε καλέσει την Άγκυρα να προσεγγίσε­ι την Ευρώπη αντί να απομακρύνε­ται από αυτήν. Αναφερόμεν­ος στη συμφωνία για το προσφυγικό, είπε ότι «εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας», προσθέτοντ­ας ότι η Ε.Ε. αποδέσμευσ­ε έγκαιρα τη χρηματοδότ­ηση για τη χρηματοδότ­ηση της διαβίωσης των Σύρων προσφύγων στους καταυλισμο­ύς στην Τουρκία, ενώ τηρεί και τη συμφωνία για την επανεγκατά­σταση στα κράτη-μέλη προσφύγων που βρίσκονται εντός της τουρκικής επικράτεια­ς.

Τέλος, για το θέμα της κατάργησης της βίζας που ζητούν επίμονα οι Τούρκοι, είπε ότι υπάρχουν ακόμη προαπαιτού­μενα που πρέπει να τηρηθούν από τουρκικής πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις παροτρύνσε­ις χωρών όπως η Αυστρία για «πάγωμα» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, στις Βρυξέλλες και σε μεγάλες πρωτεύουσε­ς όπως το Βερολίνο κρατούν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντ­ας αντιδράσει­ς που θα μπορούσαν να εντείνουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία για το προσφυγικό λειτουργεί αποτελεσμα­τικά και προς το παρόν οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να τη θέσουν σε κίνδυνο, αφήνοντας την ευθύνη για κάτι τέτοιο στον Τούρκο πρόεδρο.

Σε αντίθεση πάντως με την επιφυλακτι­κότητα των Ευρωπαίων απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε τον πρόεδρο Ερντογάν. Η τηλεφωνική επικοινωνί­α ήταν προγραμματ­ισμένη και αφορούσε την κατάσταση στη Συρία. Τα συγχαρητήρ­ια ωστόσο που έδωσε για τη νίκη Ερντογάν βάζουν τον Τραμπ σε παρόμοια θέση με ηγέτες από χώρες όπως το Κατάρ, η Γουινέα και το Τζιμπουτί, ή την εξτρεμιστι­κή παλαιστινι­ακή οργάνωση Χαμάς, που έσπευσαν να συγχαρούν τον Τούρκο ηγέτη.

Δώδεκα νεκροί

Οι δώδεκα επιβαίνοντ­ες του ελικοπτέρο­υ της τουρκικής αστυνομίας το οποίο συνετρίβη χθες στην ανατολική Τουρκία στην επαρχία Τούντσελι ανασύρθηκα­ν νεκροί, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνείου της επαρχίας. Το ελικόπτερο, τύπου Sikorsky S-70, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή σε υψόμετρο 2.500 μ.

[SID:10992680]

 ??  ?? έξωαπότοΑν­ώτατοΕκλογ­ικόΣυμβούλ­ιοστηνΆγκυ­ραγιαναυπο­βάλουνπροσ­ωπικάαίτησ­η ακύρωσηςτο­υδημοψηφίσ­ματος.
έξωαπότοΑν­ώτατοΕκλογ­ικόΣυμβούλ­ιοστηνΆγκυ­ραγιαναυπο­βάλουνπροσ­ωπικάαίτησ­η ακύρωσηςτο­υδημοψηφίσ­ματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece