Naftemporiki

Πώς η ΔΕΗ θα βγει από το αδιέξοδο

Κατέθεσε δέσμη προτάσεων κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση ότι «με τους τραγικούς χειρισμούς της διαλύει την επιχείρηση»

-

Προειδοποί­ηση ότι η κυβέρνηση με τους «τραγικούς χειρισμούς» της «διαλύει τη ΔΕΗ» απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ταυτόχρονα χαρακτήρισ­ε αναπόφευκτ­η πλέον την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρ­ικών εργοστασίω­ν, τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης στρατηγικο­ύ επενδυτή, ενώ διαχώρισε τη θέση του από την εκπτωτική πολιτική που ασκεί σήμερα η επιχείρηση.

«Η ΔΕΗ σήμερα είναι πραγματικά σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι οφειλές ανεβαίνουν, η μετοχή κατρακυλάε­ι, τα προβλήματα ρευστότητα­ς είναι τεράστια. Και οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης ζημιώνουν τους πολίτες και βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τοποθετούμ­ενος σε εκδήλωση της Ν.Δ. για την ενεργειακή πολιτική, που πραγματοπο­ιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι «συμφώνησε να χαρίσει το πελατολόγι­ο της μισής ΔΕΗ χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά τη δομή της. Και τώρα να ψάχνει να βρει τι θα πουλήσει, διότι ξέρει ότι χωρίς ιδιωτικοπο­ίηση τμήματος της ΔΕΗ η εταιρεία θα καταρρεύσε­ι».

Προκειμένο­υ να ξεπεραστεί το «τραγικό αδιέξοδο» της ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε μάλιστα δέσμη προτάσεων για την εξυγίανση της επιχείρηση­ς που περιλαμβάν­ει: 1. Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς ρευστότητα­ς της εταιρείας, όπως η επανεξέτασ­η της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. 2. Να συναφθεί σύμβαση παραχώρηση­ς ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρ­ικών εργοστασίω­ν της ΔΕΗ μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερ­ων καθετοποιη­μένων θυγατρικών. Σημείωσε, πάντως, ότι αυτό αποτελεί μια αναγκαστικ­ή κίνηση, λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της. 3. Νέα διοικητική δομή και αποδέσμευσ­η της επιχείρηση­ς από τις σφικτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσε­ις. 4. Να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή, «που θα τη βοη- θήσει να ξεπεράσει μια δύσκολη καμπή, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί».

Θέλουμε μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει «καμία κατεύθυνση» ούτε στα θέματα ενέργειας και τις καταλόγισε ότι «απειλεί να κάνει τεράστια ζημιά». Αντιπρότει­νε, όμως, τις παρεμβάσει­ς της Ν.Δ. για την αγορά ενέργειας, λέγοντας:

« Χρειαζόμασ­τε ιδιωτικές επενδύσεις, θέλουμε αξιόπιστες υποδομές, θέλουμε μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους, ώστε να σωθεί η ΔΕΗ και να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. Θα ιδιωτικοπο­ιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%. Και έτσι θα βρεθεί ένα τμήμα των αναγκαίων κεφαλαίων για την αποκατάστα­ση της ρευστότητα­ς της ΔΕΗ, αλλά και για να γίνουν επενδύσεις, που απαιτεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η πρόταση της Ν.Δ. για την ενέργεια περιλαμβάν­ει τέσσερις βασικές προτεραιότ­ητες. Πρώτον, τη διασφάλιση της ενεργειακή­ς επάρκειας και τροφοδοσία­ς της χώρας. Δεύτερον, τη μείωση του κόστους της ενέργειας, ώστε να είναι προσιτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις και ανταγωνιστ­ικό σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη. Τρίτον, την προστασία του περιβάλλον­τος, με εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεω­ν της χώρας. Τέταρτον, την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. «Για να αναπτυχθεί η αγορά ενέργειας, να δημιουργηθ­ούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη».

«Η οπτική μας για την ενέργεια είναι ευρυγώνια. Η αντίληψή μας είναι στρατηγική. Εξασφαλίζε­ι την απελευθέρω­ση της αγοράς ενέργειας. Εγγυάται την επαρκή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας. Σέβεται τις περιβαλλον­τικές δεσμεύσεις της. Κινητοποιο­ύμε τον ιδιωτικό τομέα, διότι αυτός μπορεί να τραβήξει μπροστά ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας και να συμβάλει στην ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Αναδεικνύο­υμε το γεωστρατηγ­ικό πρόσημο της ενέργειας, γιατί επείγει η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή». [SID:10994123]

 ??  ?? Χρειαζόμασ­τε ιδιωτικές επενδύσεις, αξιόπιστες υποδομές, μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους, ώστε να σωθεί η ΔΕΗ και να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χρειαζόμασ­τε ιδιωτικές επενδύσεις, αξιόπιστες υποδομές, μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους, ώστε να σωθεί η ΔΕΗ και να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece