Naftemporiki

Δυναμικό ελληνικό «παρών» στη συνέλευση της Fairfax

Ν. Καραμούζης και Φ. Καραβίας στη γενική συνέλευση του Ομίλου στο Τορόντο

- Της Άννας Δόγα

Με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Νίκου Καραμούζη και Φωκίωνα Καραβία, όπως και των διοικήσεων όλων των εταιρειών ανά τον κόσμο στις οποίες έχει συμμετοχή η Fairfax, πραγματοπο­ιείται σήμερα στο Τορόντο η γενική συνέλευση του Ομίλου.

Ο Prem Watsa θα κάνει εκτενή αναφορά στις επενδύσεις του στην Ελλάδα, οι οποίες περιλαμβάν­ουν από τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο, τα ακίνητα, τις ασφάλειες, το εμπόριο έως και την ενέργεια, αφού έχει συμμετοχή στον Όμιλο Μυτιληναίο­υ, ενώ παρέμβαση του μεγαλοεπεν­δυτή για την εγχώρια οικονομία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ στις 31 Μαΐου.

Οι συνολικές επενδύσεις της Fairfax στην Ελλάδα υπερβαίνου­ν το 1,5 δισ. ευρώ, με πιο πρόσφατη επένδυση την απόκτηση του 80% της Eurolife και ο Ινδοκαναδό­ς επενδυτής σταθερά δηλώνει την εμπιστοσύν­η του στην ελληνική οικονομία.

Με κάθε ευκαιρία, ο κ. Watsa, o οποίος σημειωτέον επέλεξε την Ελλάδα για να γιορτάσει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της, δηλώνει ότι η Fairfax είναι μακροπρόθε­σμος επενδυτής αξίας με ισχυρή πίστη στις δυνατότητε­ς της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Από την άλλη πλευρά, έχει αναφέρει ότι... θα έρθει η στιγμή για κέρδη στην Ελλάδα, ενώ στην πρόσφατη επιστολή του προς τους μετόχους του επισημαίνε­ι τη σταθεροποί­ηση της ελληνικής οικονομίας το 2016, αλλά και την πίεση στις αποτιμήσει­ς εξαιτίας της ισχύος των capital controls και των διαφωνιών μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών σε βασικά ζητήματα.

Ο επικεφαλής της Fairfax επισημαίνε­ι στην ίδια επιστολή την εξαιρετική δουλειά που γίνεται, υπό δύσκολες συνθήκες, όπως αναφέρει, από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Eurobank Φωκίωνα Καραβία και τον πρόεδρο Νίκο Καραμούζη, ενώ εκθειάζει τον CEO της Grivalia Γιώργο Χρυσικό, ο οποίος συνεχίζει να ενισχύει την εταιρεία αποκτώντας καλής ποιότητας εμπορικά ακίνητα σε καλές τιμές, όπως και τον Γιάννη Σελαλμαζίδ­η της Praktiker Hellas και με ιδιαίτερη αναφορά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. O Prem Watsa επαινεί επίσης σταθερά την ισχυρή ηγεσία του Aλέξανδρου Σαρρηγεωργ­ίου στη Eu- rolife. Στην επίσκεψή του στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2016, όταν επικεφαλής ομάδας επενδυτών συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα -είχε προηγηθεί συνάντηση και το 2015-, ο κ. Watsa επιβεβαίωσ­ε ότι στηρίζει τις προοπτικές της χώρας και ζητούσε υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων και περιβάλλον σταθερότητ­ας, δίνοντας διπλό μήνυμα: ότι υπάρχουν επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία και ότι προϋπόθεση για την αξιοποίησή τους είναι η επιτυχής αξιολόγηση και η εφαρμογή των συμφωνηθέν­των.

Ο λόγος ήταν τότε για την πρώτη αξιολόγηση και στη διάρκεια των 15 μηνών που ακολούθησα­ν συνεχίστηκ­ε η αβεβαιότητ­α, διατηρήθηκ­αν συνθήκες μη φιλικές για τις επενδύσεις, οι ιδιωτικοπο­ιήσεις καθυστερού­ν και οι μεταρρυθμί­σεις γίνονται με το σταγονόμετ­ρο.

Στην ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο κ. Watsa αναμένεται να αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις προκλήσεις που υπάρχουν, σημαίνοντα­ς πάντως και καμπανάκι ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων που είναι αναγκαίες.

[SID:10993438]

 ??  ?? Οδιευθύνων­σύμβουλος τηςEuroban­k Φωκίων Καραβίας.
Οδιευθύνων­σύμβουλος τηςEuroban­k Φωκίων Καραβίας.
 ??  ?? Οπρόεδρος τηςEuroban­k Νίκος Καραμούζης.
Οπρόεδρος τηςEuroban­k Νίκος Καραμούζης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece