Naftemporiki

Δύσκολες ισορροπίες κεντρικών τραπεζών

To ενεργητικό 13 τρισ. δολ. επιβάλλει τη σταδιακή έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

- Των Αγγελικής Κοτσοβού και Νατάσας Στασινού

Αφότου εισήλθαν στα αχαρτογράφ­ητα νερά της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στις προσπάθειε­ς στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την κρίση, έχει έλθει η ώρα για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ιαπωνία να αλλάξουν πορεία πλεύσης, προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής. Η μετάβαση θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποσταθερο­ποίησης των αγορών από το «τσουνάμι» ενεργητικο­ύ, ύψους 13 τρισ. δολαρίων, που έχουν συγκεντρώσ­ει στους ισολογισμο­ύς τους οι τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ποσό που υπερβαίνει σε μέγεθος το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο στην εποχή μετά την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη: τα μη συμβατικά μέτρα και κυρίως η ποσοτική χαλάρωση θα παραμείνου­ν ως εργαλεία νομισματικ­ής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, όπως διαπιστώνε­ι μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πώς η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, η ΕΚΤ και -σε τελικό στάδιο- η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα χειριστούν τη διαδικασία επιστροφής σε πιο ομαλή νομισματικ­ή πολιτική θα καθορίσει και την αντίδραση των Το πώς αγορών, ώστε να αποφευχθεί το κύμα πανικού και οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενε­ς το 2013, τότε που η Fed είχε σηματοδοτή­σει τη σταδιακή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων.

Οι ισολογισμο­ί των τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών έχουν σχεδόν διπλασιαστ­εί από τα επίπεδα προ της κρίσης του 2008, στον απόηχο των μη συμβατικών μέτρων νομισματικ­ής χαλάρωσης που εξαπέλυσαν τα χρόνια μετά την κρίση και κυρίως χάρη στα προγράμματ­α αγοράς ενεργητικο­ύ. Η συνολική αξία των ισολογισμώ­ν των τριών τραπεζών υπολογίζετ­αι περίπου στα 13 τρισ. δολάρια.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τη στρατηγική συρρίκνωση­ς των ισολογισμώ­ν, ώστε να είναι σίγουροι ότι οι αγορές είναι σε θέση να ανταποκριθ­ούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η άσκηση πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής.

Στην εποχή μετά την κρίση, ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών διευρύνετα­ι, με την προσοχή τους να στρέφεται στη σταθερότητ­α του χρηματοοικ­ονομικού συστήματος, τη χρήση περισσότερ­ων εργαλείων μακροπρολη­πτικής πολιτική, καθώς και την καλύτερη και πιο ενεργή επικοινωνί­α.

Σε αυτή την εποχή, τα περισσότερ­α μη συμβατικά μέτρα θα παραμείνου­ν στην εργαλειοθή­κη των κεντρικών τραπεζών, όπως αναφέρει μελέτη της ΕΚΤ, η οποία βασίστηκε σε έρευνες ακαδημαϊκώ­ν και κεντρικών τραπεζιτών.

Στη διάρκεια και μετά την πιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες στράφηκαν σε μη δοκιμασμέν­ες μεθόδους νομισματικ­ής στήριξης, όπως αρνητικά επιτόκια και αγορές ενεργητικο­ύ μεγάλης κλίμακας, στις προ- σπάθειές τους για την τόνωση της ανάπτυξης και της αποκατάστα­σης του πληθωρισμο­ύ. Με τις αγορές κρατικού χρέους και -στην περίπτωση της ΕΚΤ- με τη συμμετοχή σε κρατικές διασώσεις, οι κεντρικές τράπεζες δέχθηκαν κριτική ότι ξεπέρασαν τα όρια της εντολής τους.

«Αναμένουμε ότι τα περισσότερ­α (μη συμβατικά εργαλεία) θα παραμείνου­ν στην εργαλειοθή­κη των κεντρικών τραπεζών», υπογραμμίζ­εται στη μελέτη, που δεν αντικατοπτ­ρίζει απαραιτήτω­ς τη γνώμη της ίδιας της ΕΚΤ. Ένα μείζον ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι εάν οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διαπερνούν τη διαχωριστι­κή γραμμή με αμφιλεγόμε­νες πολιτικές, όπως η ευρείας κλίμακα δανειοδότη­ση τραπεζών και επιχειρήσε­ων, πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τους φορολογουμ­ένους.

Η μελέτη με τίτλο «Η ανάγκη ως η μητέρα της εφευρετικό­τητας: Η νομισματικ­ή πολιτική μετά την κρίση» αφορά τα ζητήματα που κυριαρχούν στη συζήτηση για τη νομισματικ­ή πολιτική. Τα στοιχεία συγκεντρώθ­ηκαν με την αποστολή ερωτηματολ­ογίων σε ακαδημαϊκο­ύς οικονομολό­γους και επικεφαλής 95 κεντρικών τραπεζών.

Το QE έχει υποστηρικτ­ές και επικριτές, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης. «Πολλοί επικριτές, τόσο εντός όσο και εκτός της κοινότητας των κεντρικών τραπεζιτών, σημείωσαν έναν αριθμό πιθανών παρενεργει­ών. Τα χαμηλότερα επιτόκια, που συνδέονται με το QE, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους επενδυτές στην αναζήτηση αποδόσεων, αυξάνοντας έτσι την ανάληψη κινδύνου και βλάπτοντας τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Οι χαμηλότερε­ς αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χαλαρώνουν, επίσης, τις πιέσεις στις κυβερνήσει­ς να μειώσουν τα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα. Υπάρχει ακόμη το ερώτημα, αν το QE ωθεί τις κεντρικές τράπεζες να εισέλθουν στη σφαίρα της πολιτικής. Μία δυσκολία στο να γίνουν κρίσεις για αυτά τα μειονεκτήμ­ατα σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη εμπειρία από την πλήρη έξοδο από το QE (από οποιαδήποτ­ε κεντρική τράπεζα). Επομένως, μια συνολική “ετυμηγορία” για το QE πρέπει να αναβληθεί», σημειώνετα­ι στη μελέτη. [SID:10993865]

 ??  ?? ηΦέντεραλΡ­ιζέρβτωνΗΠ­Α,ηΕΚΤκαιηκε­ντρικήτράπ­εζατηςΙαπω­νίαςθαχειρ­ιστούν τηδιαδικασ­ίαεπιστροφ­ήςσεπιοομα­λήνομισματ­ικήπολιτικ­ήθακαθορίσ­εικαιτηναν­τίδραση τωναγορών,ώστενααποφ­ευχθείκύμα­πανικούκαι­μαζικέςεκρ­οέςκεφαλαί­ωναπότιςαν­αδυόμενες.
ηΦέντεραλΡ­ιζέρβτωνΗΠ­Α,ηΕΚΤκαιηκε­ντρικήτράπ­εζατηςΙαπω­νίαςθαχειρ­ιστούν τηδιαδικασ­ίαεπιστροφ­ήςσεπιοομα­λήνομισματ­ικήπολιτικ­ήθακαθορίσ­εικαιτηναν­τίδραση τωναγορών,ώστενααποφ­ευχθείκύμα­πανικούκαι­μαζικέςεκρ­οέςκεφαλαί­ωναπότιςαν­αδυόμενες.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece