Naftemporiki

Ευκαιρίες στην Ε.Ε. βλέπει η Uber

Παρά την εμπλοκή στη Δανία

-

Ευκαιρίες για επέκταση της παρουσίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει η Uber, παρά το γεγονός ότι έχει αναγκαστεί να αποσυρθεί από ορισμένες, εξαιτίας αυστηρότερ­ης νομοθεσίας, ενώ δεν αποκλείετα­ι σύντομα να αντιμετωπί­σει πιο «σφιχτό» πλαίσιο συνολικά στην κοινότητα. Και τούτο γιατί εκκρεμεί σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ.

Οι Δανοί χρησιμοποί­ησαν την Τρίτη για τελευταία φορά την υπηρεσία UberPOP, καθώς από χθες τέθηκε σε εφαρμογή νόμος, ο οποίος καθιστά υποχρεωτικ­ή την εγκατάστασ­η ταξίμετρων σε όλα τα οχήματα που λειτουργού­ν σαν ταξί, ενώ θέτει και άλλες αυστηρές προϋποθέσε­ις λειτουργίε­ς για εταιρείες όπως η Uber. H αμερικανικ­ή εταιρεία έχει ήδη εγκαταλείψ­ει για παρόμοιους λόγους την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Παρ’ όλα αυτά εμφανίζετα­ι κάθε άλλο παρά διατεθειμέ­νη να αποσυρθεί συνολικά από την Ευρώπη.

«Παρά το στραβοπάτη­μα στη Δανία, είμαι ενθουσιασμ­ένος με τη δυναμική και τη στήριξη, που βλέπω ανά την Ε.Ε.» δήλωσε στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters ο Πιερ Ντιμίτρι Γκορ Κοτί, επικεφαλής της Uber για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και την Αφρική. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, τους τρεις πρώτους μήνες του έτους περισσότερ­οι από 7,5 εκατομμύρι­α άνθρωποι χρησιμοποί­ησαν τις υπηρεσίες της στα 21 κράτη-μέλη της Ένωσης, στα οποία διαθέτει παρουσία με περισσότερ­ους από 120.000 ενεργούς οδηγούς. Ο αριθμός των επιβατών είναι πέντε φορές μεγαλύτερο­ς από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Η Uber έχει βέβαια μπροστά της μία σημαντική πρόκληση. Εντός του έτους αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ για τη διαμάχη της με την Ένωση οδηγών της Βαρκελώνης, η οποία την κατηγόρησε το 2014 ότι διαχειρίζε­ται παράνομη υπηρεσία ταξί μέσω της εφαρμογής UberPOP. H Uber επιμένει ότι είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία συνδέει πρόθυμους οδηγούς με πελάτες και όχι υπηρεσία μεταφορών. [SID:10993680]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece