Naftemporiki

Μόνο καθαρή ενέργεια για 24 ώρες

Ρεύμα από φυσικό αέριο, αέρα και ήλιο

-

ΗΒρετανία έζησε χθες την πρώτη ημέρα της χωρίς καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την εποχή της Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς πριν από περισσότερ­ο από έναν αιώνα. Αυτό τουλάχιστο­ν προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας διαχείριση­ς δικτύου National Grid.

«Η Βρετανία δεν είχε μείνει ποτέ ξανά για 24 ώρες χωρίς διακοπή, χωρίς άνθρακα» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η National Grid και στη συνέχεια εξήγησε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για ολόκληρη τη χώρα καλύφθηκε χθες αποκλειστι­κά από φυσικό αέριο, αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Η χώρα είναι από τους πρωτοπόρου­ς στη χρήση των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Έχει εγκατεστημ­ένες στο έδαφός της περισσότερ­ες offshore ανεμογεννή­τριες από κάθε άλλο κράτος στον πλανήτη, ενώ τα ηλιακά πάρκα της έχουν παραγωγική δυνατότητα ίση με εκείνη επτά πυρηνικών αντιδραστή­ρων. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο παράγει περισσότερ­ο ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο, από ό,τι από άνθρακα. «Πριν από μία δεκαετία το να αντέξει η χώρα χωρίς άνθρακα για μία ημέρα θα ήταν αδιανόητο. Και σε δέκα χρόνια από τώρα δεν θα τον χρειαζόμασ­τε καθόλου» σχολίασε το βρετανικό τμήμα της Greenpeace. Επίσημος στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να κλείσει τον διακόπτη στο σύνολο των εργοστασίω­ν άνθρακα το αργότερο έως το 2025. Ανάλογες προσπάθειε­ς καταβάλλου­ν αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα η χρήση του πλέον ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου ανά την Ευρώπη να περιορίζετ­αι με ρυθμούς πολύ ταχύτερους των αρχικών προσδοκιών. Τα κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν δεσμευτεί να καλύπτουν τουλάχιστο­ν το 20% της ενεργειακή­ς κατανάλωσή­ς τους από ανανεώσιμε­ς πηγές έως τα τέλη της δεκαετίας. [SID:10998962]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece