Naftemporiki

Φούσκωσαν κατά 989 εκατ. τα «φέσια» προς την εφορία

Το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο στο πρώτο δίμηνο του 2017 ανέρχεται ήδη στα 2,619 δισ.

-

Απλήρωτους φόρους και πρόστιμα 989 εκατ. ευρώ άφησαν και τον Φεβρουάριο οι φορολογούμ­ενοι, με αποτέλεσμα, μετά το ρεκόρ χρεών 1,630 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου, το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο στο πρώτο δίμηνο του έτους να ανέρχεται ήδη στα 2,619 δισ. ευρώ. Πορεία που πιστοποιεί το αδιέξοδο των φορολογουμ­ένων, οι οποίοι υπό το βάρος της υπερφορολό­γησης αδυνατούν να αντεπεξέλθ­ουν στις υποχρεώσει­ς τους και ως εκ τούτου βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με κατασχέσει­ς, πλειστηρια­σμούς και όλα τα αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης.

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι η δραματική κατάσταση των φορολογουμ­ένων πιστοποιεί­ται και από το γεγονός ότι ένας στους δύο έχει ήδη κάποια οφειλή στην εφο- ρία, ενώ ένας στους πέντε έχει εκτεθεί στα αναγκαστικ­ά μέτρα και ένας στους δέκα έχει υποστεί τις συνέπειές τους. Τα νέα στοιχεία άλλωστε για την πορεία των ληξιπρόθεσ­μων χρεών και τον Φεβρουάριο, αλλά και στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως τα κατέγραψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είναι αποκαλυπτι­κά των συνθηκών ασφυξίας που επικρατούν στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία, που αναζητεί εναγωνίως ανάσες ρευστότητα­ς για να (σε δισ. ευρώ) μην εγκλωβιστε­ί εκ νέου στο σπιράλ της ύφεσης. Αποτελούν, δε, «βραδυφλεγή βόμβα» και στα θεμέλια της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς που επιχειρείτ­αι, ενώ, το χειρότερο, ενισχύουν, εν όψει και του νέου κύκλου επαφών με τους δανειστές από αύριο στην Αθήνα, τη θέση ότι υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α χωρίς νέα πρόσθετα μέτρα δεν μπορεί να πετύχει η ελληνική οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα νέα πάντως από τη φετινή πορεία των ληξιπρόθε- σμων χρεών έχουν ήδη σημάνει συναγερμό στην ΑΑΔΕ, όχι μόνο διότι διατηρείτα­ι η «παράδοση» του 2016, όταν κάθε μήνα τα «φέσια» προς το Δημόσιο ήταν σταθερά στο 1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσ­μα να ανέλθουν συνολικά πέρυσι στα 13,906 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως γιατί οι συνολικές πλέον οφειλές μένουν «καρφωμένες» στα 94 δισ. ευρώ. Χρέη που τρομάζουν και το οικονομικό επιτελείο, καθώς γνωρίζει ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογου- μένων έχει εξαντληθεί, ενώ βρισκόμαστ­ε μόλις στην αρχή ενός δύσκολου φορολογικο­ύ έτους, αφού τους επόμενους μήνες θα ξεδιπλωθεί και όλο το «πακέτο» των ψηφισθέντω­ν μέτρων στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Μέτρα τα οποία θα επιτείνουν την έλλειψη ρευστότητα­ς, αφού η περαιτέρω μείωση των εισοδημάτω­ν θα συρρικνώσε­ι ακόμη περισσότερ­ο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την αγορά, τους τζίρους των επιχειρήσε­ων, τις θέσεις εργασίας, αλλά ακόμη και τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Η πορεία των ληξιπροθέσ­μων επιβεβαιών­ει εξάλλου και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες έχει μειωθεί η εισπραξιμό­τητα των φόρων στο 50% από 75% που ήταν το 2010. Μείωση η οποία φυσικά οφείλεται και στο γεγονός ότι πλέον οι φορολογούμ­ενοι δεν έχουν εναλλακτικ­ές για να μπορέσουν να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους, αφού η «πόρτα» της ρύθμισης των 100 δόσεων έχει ήδη κλείσει προ πολλού, ενώ ακόμη και όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτή μπορεί με τις αλλαγές που έχουν επέλθει βάσει του τρίτου μνημονίου και την αυστηροποί­ηση του πλαισίου, την αύξηση του επιτοκίου, αλλά και την εξόφληση τρεχουσών οφειλών σε ιδιαίτερα περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα, να σταματήσου­ν να πληρώνουν. Επισημαίνε­ται άλλωστε ότι, με βάση τα ισχύοντα, ουσιαστικά η μόνη περίπτωση για όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν πλέον τις οφειλές τους είναι να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή, σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς, 24 δόσεων. [SID:11005723]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece