Naftemporiki

Προς ψήφιση ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός για τις επιχειρήσε­ις

Από την Ολομέλεια το αργότερο έως αύριο το νομοσχέδιο, με ορισμένες νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται σήμερα το ν/σχ «Εξωδικαστι­κός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσε­ων». Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο έως αύριο Παρασκευή (σ.σ.: θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομιλητών), ωστόσο σε εφαρμογή θα τεθεί τρεις μήνες μετά την ψήφισή του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί η δημιουργία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα κατατίθεντ­αι οι αιτήσεις οφειλετών και πιστωτών για την αναδιάρθρω­ση των επιχειρημα­τικών χρεών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιώδεις τροποποιήσ­εις του αρχικού νομοσχεδίο­υ, εντούτοις θα υπάρξουν ορισμένες νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις οι οποίες σχετίζοντα­ι με τη διασφάλιση των εμπλεκόμεν­ων μερών, αλλά και την αποσυμφόρη­ση σε έναν βαθμό των Πρωτοδικεί­ων από τον όγκο των αιτήσεων που θα επικυρώνον­ται δικαστικά.

Συγκεκριμέ­να, στο θέμα της αναστολής των πληρωμών των υπερχρεωμέ­νων επιχειρήσε­ων, ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου έχει προαναγγεί­λει ότι θα τροποποιηθ­εί η αρχική ρύθμιση που προέβλεπε την αναστολή με την υποβολή της αίτησης, ώστε αυτή (η αναστολή) να τίθεται σε εφαρμογή με την αποστολή προσκλήσεω­ν στους πιστωτές από τον συντονιστή της διαδικασία­ς.

Ο υπουργός έχει εξαγγείλει και την αντικατάστ­αση της αρχικής πρόβλεψης για τη δικαστική επικύρωση των συμφωνιών αναδιάρθρω­σης με μια απλοποιημέ­νη διαδικασία για τις περιπτώσει­ς συμφωνιών αναδιάρθρω­σης στις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής μη συμβαλλόμε­νου πιστωτή. Η επικύρωση των συμφωνιών αυτών θα μπορεί να γίνεται από το μονομελές πρωτοδικεί­ο αντί του πολυμελούς της έδρας της επιχείρηση­ς, χωρίς να παρεμβάλ- λεται ακροαματικ­ή διαδικασία, με τη δυνατότητα ωστόσο των συμβαλλόμε­νων πιστωτών να ασκήσουν ανακοπή.

Η διάταξη αυτή εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρη­ση των πολυμελών πρωτοδικεί­ων, τα οποία με ακροαματικ­ή διαδικασία θα επιλαμβάνο­νται υποθέσεων στις οποίες υπάρχουν ενστάσεις είτε από τον οφειλέτη είτε από τους συμμετέχον­τες πιστωτές.

Επιπρόσθετ­α, το υπουργείο προτίθεται να διευρύνει τις δυνατότητε­ς του εμπειρογνώ­μονα, ώστε να συμπεριληφ­θεί σε αυτές και η επαλήθευση του πίνακα απαιτήσεων πιστωτών, για να περιορισθε­ί ο κίνδυνος κατάθεσης εικονικών απαιτήσεων.

Οι τράπεζες, με βάση την εμπειρία από το προηγούμεν­ο πλαίσιο εξωδικαστι­κής διευθέτηση­ς, εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα εμφανιστού­ν εικονικές απαιτήσεις, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η επίτευξη του απαραίτητο­υ ποσοστού συναίνεσης πιστωτών για τις περιπτώσει­ς που η αίτηση υποβάλλετα­ι από τον οφειλέτη. Για να αντιμετωπι­στεί ο παραπάνω κίνδυνος ζήτησαν να προστεθεί στα δικαιολογη­τικά της αίτησης η κατάθεση βεβαίωσης υπογεγραμμ­ένης από ορκωτό ελεγκτή για την ακρίβεια και εγκυρότητα της κατάστασης πιστωτών.

Υπενθυμίζο­υμε ότι δικαίωμα υπαγωγής στον μηχανισμό έχει κάθε επιχείρηση που κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε οφειλή από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρησ­η τουλάχιστο­ν 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 προς χρηματοδοτ­ικό φορέα ή είχε ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή προς άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, περιλαμβαν­ομένων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκη­σης, ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου.

Ωστόσο, για τις επιχειρήσε­ις αυτές τίθενται και κριτήρια επιλεξιμότ­ητας τα οποία ορίζουν ότι:

Ο οφειλέτης που τηρεί απλογραφικ­ό λογιστικό σύστημα κρί- νεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστι­κή ρύθμιση οφειλών εφόσον έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστο­ν από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

Ο οφειλέτης που τηρεί διπλογραφι­κό λογιστικό σύστημα κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστι­κή ρύθμιση οφειλών εφόσον πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσε­ις: σε μία τουλάχιστο­ν από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης έχει θετικά αποτελέσμα­τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ή έχει θετική καθαρή θέση (equity).

Πάντως, ο αριθμός των επιχειρήσε­ων που δυνητικά μπορούν να «διασωθούν» από τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό παραμένει άγνωστος, αφού έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταστεί εφικτή η διασύνδεση των δεδομένων των τραπεζών, του Δημοσίου και των ασφαλιστικ­ών ταμείων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα των βιώσιμων επιχειρήσε­ων. Συνεπώς, αν και οι υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις ανέρχονται στις 400.000, εντούτοις ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσες εξ αυτών πληρούν τις προϋποθέσε­ις υπαγωγής στο πλαίσιο, κρινόμενες ως βιώσιμες. [SID:11010381]

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου έχει προαναγγεί­λει ότι θα τροποποιηθ­εί η αρχική ρύθμιση του νομοσχεδίο­υ που προέβλεπε την αναστολή με την υποβολή της αίτησης.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου έχει προαναγγεί­λει ότι θα τροποποιηθ­εί η αρχική ρύθμιση του νομοσχεδίο­υ που προέβλεπε την αναστολή με την υποβολή της αίτησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece