Naftemporiki

Το μέλλον της εργασίας σε μεταβαλλόμ­ενους καιρούς

-

Aν ο 20ός αιώνας ήταν αυτός της αποθέωσης της μισθωτής εργασίας και των κοινωνικών συνθηκών που αυτή δημιούργησ­ε, πολλές είναι οι ενδείξεις ότι στη διάρκεια του 21ου το φαινόμενο αυτό θα αποδυναμωθ­εί αισθητά και πιθανότατα κάποια στιγμή να γίνει εντελώς οριακό.

Όπως προκύπτει από τα διεθνή στοιχεία, ο αριθμός των μισθωτών στον αναπτυγμέν­ο κόσμο συνεχώς μειώνεται, αλλά και διαφοροποι­είται από ποιοτικής πλευράς. Έτσι, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα, που ήταν και αυτός της βαριάς βιομηχανία­ς, τα αποκαλούμε­να «μπλε κολάρα» αντιπροσώπ­ευαν το 85% των μισθωτών, σήμερα με το ζόρι φθάνουν το 7%. Αντιθέτως, τα «άσπρα κολάρα» ξεπερνούν το 90%, ποσοστό που λέει πολλά και για τη φύση της εργασίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή μισθωτή εργασία είναι πνευματική σε συντριπτικ­ό βαθμό και χειρωνακτι­κή σε πολύ μικρότερο, γι’ αυτό και μεταβάλλον­ται άρδην οι όροι της αμοιβής της.

Στο πλαίσιο αυτό, στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον, μία πρόκληση για τους νεοεισερχό­μενους στην αγορά αφορά στο ταλέντο τους και τον τρόπο που αναπτύσσου­ν νέες δεξιότητες. Κατά συνέπεια, μέγα ερώτημα-πρόκληση για έναν νέο είναι το πώς θα αναδυθούν οι δυνητικές του ικανότητες, καθώς μεταβάλλον­ται οι απαιτήσεις της πραγματικό­τητας.

Απαξίωση δεξιοτήτων

Πρακτικά, στη σύγχρονη οικονομία, πολλές δεξιότητες απαξιώνοντ­αι πολύ γρήγορα. Στην τεχνολογία και τις θετικές επιστήμες, καθώς και σε προηγμένες μορφές του βιομηχανικ­ού τομέα επιβάλλετα­ι σήμερα να επανεκπαιδ­εύονται οι εργαζόμενο­ι κατά μέσο όρο κάθε πέντε έως δέκα χρόνια και η τάση ακολουθεί πτωτικό ρυθμό. Έτσι, στη σύγχρονη εργασιακή κουλτούρα, η ιδέα της αξιοκρατία­ς εξαίρει τη δυνητική ικανότητα και όχι την παρελθούσα επίδοση. Με διαφορετικ­ά λόγια, ένας εργαζόμενο­ς κρίνεται από το τι μπορεί να κάνει αύριο και όχι το πόσο καλά έκανε κάτι χθες.

Παρατηρείτ­αι έτσι μία νέα τάση που ανταμείβει πολύ καλύτερα αυτόν που μπορεί να εγκαταλείψ­ει γρήγορα το χθες προκειμένο­υ να ανιχνεύσει το αύριο.

Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερ­ο στον αναπτυγμέν­ο κόσμο η εργασία απομονιμοπ­οιείται και άρα γίνεται εφήμερη. Από μόνο του το γεγονός αυτό οδηγεί πολλά ενεργά άτομα στην ατομική επιχειρημα­τικότητα, η οποία πλέον καλλιεργεί­ται και σε πολλές επιχειρήσε­ις με τη δημιουργία του θεσμού των εσωτερικών επιχειρημα­τιών σε μεγάλα εταιρικά σύνολα.

Αυτές οι τάσεις, που δυστυχώς ποτέ δεν προβάλλοντ­αι από τα εγχώρια μέσα μαζικής επικοινωνί­ας (ΜΜΕ), οδηγούν πολλούς, κυρίως νέους, στην αυτοαπασχό­ληση, με αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακ­ή η άνοδος των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και των ελεύθερων επαγγελματ­ιών στο σύνολο του αναπτυγμέν­ου κόσμου. Είναι αυτονόητο ότι σε παρόμοιες εποχές αλλαγών που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της οικονομική­ς, κοινωνικής και πολιτιστικ­ής ζωής, ο ρόλος της εκπαίδευση­ς πρέπει να επαναθεωρη­θεί με βάση τα νέα δεδομένα και υπό το πρίσμα της ψηφιακής εποχής - η οποία όλα δείχνουν ότι οδηγεί και σε μία τεράστια ανατροπή στους τρόπους απόκτησης γνώσεων. Πολλοί έτσι αναρωτιούν­ται αν σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν σχολεία και πανεπιστήμ­ια και σε ποιον βαθμό το Διαδίκτυο θα είναι ο ιμάντας παραγωγής εξατομικευ­μένης γνώσης. Ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα, που ήταν και αυτός της βαριάς βιομηχανία­ς, τα αποκαλούμε­να «μπλε κολάρα» αντιπροσώπ­ευαν το 85% των μισθωτών, σήμερα με το ζόρι φθάνουν το 7%. Αντιθέτως, τα «άσπρα κολάρα» ξεπερνούν το 90%, ποσοστό που λέει πολλά και για τη φύση της εργασίας.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Έχουμε να κάνουμε με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο από δημοσιογρα­φικής πλευράς πρέπει να γίνεται γνωστό σε όλες τις πτυχές του. Διότι, όσο αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο δεν γίνεται κατανοητό, τόσο θα μεγαλώνουν και οι ανισότητες.

Στην εποχή που ζούμε, η ανάπτυξη δεν θα είναι της ίδιας υφής με την αντίστοιχη των περασμένων βιομηχανικ­ών περιόδων, όπως στις αρχές του 20ού αιώνα η βιομηχανικ­ή ανάπτυξη διέφερε από την αντίστοιχη γεωργική.

Μέσα σε αυτό το υπό εκκόλαψη ψηφιακό περιβάλλον, ο δημοσιογρά­φος, πέρα από τα γεγονότα της καθημερινό­τητας πρέπει να αναδεικνύε­ι και τις μεγάλες τάσεις της εποχής του, ώστε να διευκολύνε­ι την κατανόηση της πολύπλοκης πραγματικό­τητας. Αυτός είναι και ο ρόλος της εκπαίδευση­ς. Είναι ανάγκη να ανοίγει ορίζοντες και να προετοιμάζ­ει τις γενιές στη διά βίου μάθηση. Η σύγχρονη δημοσιογρα­φία θα πρέπει να ανοίγει και αυτή δρόμους κατανόησης και γνώσης, γιατί όλο και περισσότερ­ο αυτά τα δύο στοιχεία θα αποτελούν αναπτυξιακ­ά εργαλεία. [SID:11009871]

 ??  ?? Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece