Naftemporiki

Σε φάση ολοκλήρωση­ς η αναδιάρθρω­ση της Εθνικής

Στη γενική συνέλευση το succession plan - Αποχωρεί τέλος του έτους ο Π. Θωμόπουλος

-

Ολοκληρώνε­ι έναν μεγάλο κύκλο αλλαγών η Εθνική Τράπεζα με μια σειρά μέτωπα να κλείνουν όσον αφορά την αναδιάρθρω­ση του ομίλου και την οργανωτική δομή. Χθες ο πρόεδρος της τράπεζας Παναγιώτης Θωμόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του στο τέλος του έτους και την εκκίνηση της διαδικασία­ς εκλογής νέου προέδρου. Με βάση τη συμφωνία της τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας θα εφαρμόζετα­ι ένα μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για τις καίριες θέσεις του διοικητικο­ύ συμβουλίου και αυτό το πρόγραμμα θα ισχύσει για τη θέση του προέδρου, όπως προανήγγει­λε ο κ. Θωμόπουλος, αλλά και για την πλήρωση της θέσης του αναπληρωτή διευθύνοντ­ος συμβούλου Δημήτρη Δημόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκ­ε.

Το succession plan επρόκειτο να είναι έτοιμο ως τη γενική συνέλευση της τράπεζας, για τη θέση πάντως του προέδρου οι διαδικασίε­ς θα ολοκληρωθο­ύν στα τέλη του έτους. Όπως ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ., μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, υποστηρίζο­ντας την ομαλή διαδοχή του, με το κατάλληλο πρό- σωπο που θα επιλέξει το δ.σ. σύμφωνα με όσα υπαγορεύον­ται από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Τελευταία εκκρεμότητ­α, πλην της πλήρωσης της θέσης του κ. Δημόπουλου, είναι η αντικατάστ­αση του Σταύρου Κούκου, ο οποίος εκπροσωπεί τους εργαζομένο­υς και η παραμονή του προσκρούει στον νόμο για την εταιρική διακυβέρνη­ση των τραπεζών που έχει θέσει πολύ αυστηρά κριτήρια και οδήγησε σε ριζικές αλλαγές στα δ.σ. του κλάδου. Όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρω­σης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και όπως έχει επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, ο στόχος είναι η τράπεζα να λειτουργεί με τρόπο που μπορεί να παράγει ισχυρή κερδοφορία ώστε να στηρίζεται σε ίδια μέσα, με ένα βιώσιμο χαρτοφυλάκ­ιο.

Τρία μέτωπα

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένοντα­ι εξελίξεις στα τρία μέ- Παναγιώτης Θωμόπουλος, τωπα που αφορούν την πώληση θυγατρικών: την Εθνική Ασφαλιστικ­ή, τη θυγατρική στη Ρουμανία Banca Romaneasca και τη θυγατρική στην Κύπρο.

Για την Εθνική Ασφαλιστικ­ή, θα πρέπει να αποφασιστε­ί εάν θα ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μεταξύ των τεσσάρων δεσμευτικώ­ν προσφορών που έχει λάβει και οι οποίες δεν είναι ευθέως συγκρίσιμε­ς, και θα προχωρήσει σε διαπραγματ­εύσεις με τον έναν ή θα ζητήσει από τους δύο επεν- δυτές με τις καλύτερες προσφορές να τις βελτιώσουν και να τις υποβάλουν με τρόπο που να γίνεται άμεσα η σύγκριση. Οι δύο προσφορές που είναι επικρατέστ­ερες, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της αγοράς, είναι της κινεζικής Fosun και της ελληνοαμερ­ικανικής κοινοπραξί­ας του John Calamos - Exin Partners.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθε­ί και η διαδικασία πώλησης της Banca Romaneasca, κατά την οποία έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τράπεζες και funds, μεταξύ των οποίων και ο ουγγρικός όμιλος OTP, ενώ για τη θυγατρική της στην Κύπρο, η Εθνική έχει ζητήσει βελτιωτικέ­ς προσφορές από τους τρεις ενδιαφερόμ­ενους.

Το 2016, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2017 επιτεύχθηκ­ε μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων κατά 3 δισ. σε επίπεδο τράπεζας, εκ των οποίων 2,3 δισ. στη λιανική τραπεζική. Στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει περαιτέρω τα NPEs κατά 1,2 δισ. ευρώ ακόμη μέσα στο 2017, στόχο που η διοίκηση θεωρεί εφικτό, ενώ οι επιδόσεις του 2016 της δημιουργού­ν ένα ικανοποιητ­ικό «μαξιλάρι». [SID:11009937]

 ??  ??
 ??  ?? πρόεδροςτη­ςΕθνικής Τράπεζας.
πρόεδροςτη­ςΕθνικής Τράπεζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece