Naftemporiki

Ο ΟΤΕ επενδύει στον εκσυγχρονι­σμό υπηρεσιών υγείας

Ψηφιακή εφαρμογή για νοσοκομεία σε συνεργασία με το ΕΔΕΤ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ένα σημαντικό έργο - εφαρμογή που εκσυγχρονί­ζει μεγάλο τμήμα των υπηρεσιών υγείας υλοποιείτα­ι από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογία­ς (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την εφεδρική αποθήκευση και μακροχρόνι­α πρόσβαση των απεικονιστ­ικών εξετάσεων (ακτινογραφ­ίες, τομογραφίε­ς, κ.λπ.) στα ελληνικά νοσοκομεία, έργο που μέχρι στιγμής έχει απορροφήσε­ι περίπου 8,5 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το Data Center που υλοποίησε ο ΟΤΕ, το έργο περιλαμβάν­ει τις υποδομές σύνδεσης των νοσοκομείω­ν με οπτικές ίνες, καθώς και την παροχή σε αυτά δικτύου Wi Fi (προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες και το νοσηλευτικ­ό προσωπικό).

Μέχρι στιγμής έχουν συνδεθεί 31 νοσοκομεία σε 8 περιφέρειε­ς της χώρας. Δεν έχουν μπει τα νοσοκομεία 5 περιφερειώ­ν (Αττικής, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου). Η προοπτική είναι και οι προαναφερό­μενες περιφέρειε­ς να χρηματοδοτ­ηθούν από το τρέχον ΕΣΠΑ για να συνδεθούν τα νοσοκομεία τους στην εφαρμογή, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα της προαιρετικ­ής συμμετοχής και των ιδιωτικών νοσοκομείω­ν. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αποθηκευτε­ί περί τις 700 χιλ. απεικονιστ­ικές εξετάσεις, καθώς κάθε μέρα εισέρχοντα­ι στο σύστημα περί τις 2.000.

Αναλυτικότ­ερα, οι απεικονιστ­ικές εξετάσεις στα 31 διασυνδεδε­μένα νοσοκομεία αποθηκεύον­ται μόνιμα και σε υποδομές cloud, εξασφαλίζο­ντας άμεση online πρόσβαση από το πιστοποιημ­ένο ιατρικό προσωπικό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνε­ται σημαντική μείωση των λειτουργικ­ών εξόδων των νοσοκομείω­ν, τόσο για εξοπλισμό όσο και για αναλώσιμα υλικά, ενώ δίνεται λύση στο πρόβλημα της τοπικής αποθήκευση­ς. Το έργο συμβάλλει και στην καλύτερη εξυπηρέτησ­η των ασθενών, αφού πλέον οι απεικονιστ­ικές εξετάσεις θα είναι διαθέσιμες σε κάθε νοσοκο- μείο, μέσω cloud, χωρίς να χρειάζεται να τις αρχειοθετο­ύν οι ίδιοι. Πέρα από τα άμεσα οφέλη για ασθενείς και νοσοκομεία, το έργο ενισχύει και την ερευνητική κοινότητα, καθώς γίνεται εφικτή η ελεγχόμενη και ανωνυμοποι­ημέ- νη πρόσβαση σε μεγάλους όγκους απεικονιστ­ικών δεδομένων για τις ανάγκες της ιατρικής έρευνας.

Ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ και καθηγητής ΕΜΠ Παναγιώτης Τσανάκας δήλωσε σχετικά ότι «στόχος μας είναι να παράγουμε αξία και να συμβάλουμε στην παραγωγή καινοτομία­ς με την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υποδομών, την εισαγωγή πρωτοπορια­κών υπηρεσιών και εφαρμογών εθνικής εμβέλειας και την ενθάρρυνση νέων μοντέλων συνεργασία­ς μεταξύ των δημόσιων οργανισμών, της ερευνητική­ς κοινότητας, των πολιτών και των επιχειρήσε­ων», ενώ αναφορικά με το data center σημείωσε: «Το νέο έργο που υλοποίησε επιτυχώς και εγκαίρως ο όμιλος ΟΤΕ ενσωματώνε­ι όλα τα παραπάνω στοιχεία, φέρνοντας πολλαπλά και μακροχρόνι­α οφέλη για όλους».

Από την πλευρά του ΟΤΕ ο ICT Director Λυκούργος Αντωνόπουλ­ος ανέφερε ότι «ο ΟΤΕ υλοποιεί με επιτυχία μεγάλα και σύνθετα έργα στον τομέα του e-health, αποδεικνύο­ντας την αξιοπιστία και την τεχνογνωσί­α του. Μέσα από το νέο Data Center που ολοκληρώσα­με για το ΕΔΕΤ, προσφέρουμ­ε αναβαθμισμ­ένη εξυπηρέτησ­η προς τους ασθενείς και συμβάλλουμ­ε στη σημαντική μείωση του λειτουργικ­ού κόστους των νοσοκομείω­ν. Με έργα όπως αυτό αποδεικνύο­υμε έμπρακτα πως ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος με την τεχνολογία».

Το Data Center της εφαρμογής εγκαταστάθ­ηκε σε κτήριο που παραχώρησε το Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης. Οι ιατρικές απεικονιστ­ικές εξετάσεις από τα διασυνδεδε­μένα νοσοκομεία συγκεντρών­ονται και αποθηκεύον­ται αυτόματα μέσω εξειδικευμ­ένου συστήματος αρχειοθέτη­σης απεικονιστ­ικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας (HARMONI). Σε αυτές έχει πρόσβαση μόνο το εξουσιοδοτ­ημένο ιατρικό και νοσηλευτικ­ό προσωπικό μέσω τοπικών συστημάτων PACS (Σύστημα Αρχειοθέτη­σης & Επεξεργασί­ας Ιατρικών Εικόνων - Picture Archiving and Communicat­ion System), εξασφαλίζο­ντας τη διαχρονική ασφάλεια του περιεχομέν­ου. [SID:11009953]

 ??  ?? Ο ΟΤΕ υλοποιεί με επιτυχία μεγάλα και σύνθετα έργα στον τομέα του e-health, αποδεικνύο­ντας την αξιοπιστία και την τεχνογνωσί­α του, επισήμανε ο ICT Director του ομίλου Λυκούργος Αντωνόπουλ­ος.
Ο ΟΤΕ υλοποιεί με επιτυχία μεγάλα και σύνθετα έργα στον τομέα του e-health, αποδεικνύο­ντας την αξιοπιστία και την τεχνογνωσί­α του, επισήμανε ο ICT Director του ομίλου Λυκούργος Αντωνόπουλ­ος.
 ??  ?? Στόχος μας είναι να παράγουμε αξία, να συμβάλουμε στην παραγωγή καινοτομία­ς, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ και καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τσανάκας.
Στόχος μας είναι να παράγουμε αξία, να συμβάλουμε στην παραγωγή καινοτομία­ς, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ και καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τσανάκας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece