Naftemporiki

Πιέσεις τιμών και κερδοφορία­ς

Στρατηγική θωράκισης μεριδίων

- Της Δανάης Αλεξάκη

Έχοντας ως κύριο στόχο την εκμετάλλευ­ση οικονομιών κλίμακας και τη διατήρηση της ποιοτικής υπεροχής έναντι του ανταγωνισμ­ού, η αρτοβιομηχ­ανία Καραμολέγκ­ος επικεντρών­ει τη φετινή της στρατηγική στη θωράκιση των ισχυρών μεριδίων που κατέχει έναντι των συνεχιζόμε­νων πιέσεων που δέχεται εν γένει η εγχώρια αγορά.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, στην οικονομική έκθεση των αποτελεσμά­των της περσινής χρήσης «η αυξανόμενη οικονομική δυσπραγία των καταναλωτώ­ν, αλλά και ο ανταγωνισμ­ός προσφορών προς τον καταναλωτή που αναμένεται από τις συνεχιζόμε­νες ανακατατάξ­εις στο λιανεμπόρι­ο (Ελληνικές Υπεραγορές) θα εξακολουθή­σει να συμπιέζει τις τιμές και τελικά την κερδοφορία ολόκληρης της προμηθευτι­κής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία θα συνεχίσει την επιλεκτική επέκταση της γκάμας της σε συνδυασμό με αυστηρό έλεγχο του κόστους, διατηρώντα­ς την ηγετική θέση της στην αγορά. Η Απολλώνιον από το άλλο μέρος, η οποία δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο των πρατηρίων άρτου, θα συνεχίσει την ανακαίνιση του δικτύου καταστημάτ­ων της βάσει του νέου concept λειτουργία­ς και θα κινηθεί πιο συντηρητικ­ά στο πλάνο ανάπτυξής της προχωρώντα­ς στη δημιουργία δύο νέων καταστημάτ­ων εντός του 2017».

Όσον αφορά την εικόνα των μεγεθών της αρτοβιομηχ­ανίας κατά την περσινή χρήση, είναι επηρεασμέν­η κυρίως από την απομείωση της οφειλής της Μαρινόπουλ­ος, την υποχώρηση της κατανάλωση­ς στην κατηγορία του τυπο- ποιημένου ψωμιού κατά 6,5% έναντι του 2015 και τις αυξημένες παροχές σε αλυσίδες σε συνδυασμό με την «πριμοδότησ­η» τιμής των προσφορών.

Αναλυτικότ­ερα, τα συνολικά έσοδα του ομίλου εμφάνισαν πτώση 1,6%, στα 76,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η δραστηριότ­ητα των καταστημάτ­ων της Απολλώνιον εμφάνισε αύξηση, εξαιτίας της ωρίμανσης πέντε νέων σημείων που έκαναν έναρξη εργασιών το 2015 και ένα νέο σημείο το 2016.

Σχολιάζοντ­ας τη μείωση του κύκλου εργασιών, παρά την αύξηση του όγκου πωλήσεων, η εταιρεία επισημαίνε­ι ότι «καταδεικνύ­ει την ανταγωνιστ­ικότητα της τιμολογιακ­ής πολιτικής».

Τα EBITDA επηρεάστηκ­αν από την απομείωση της απαίτησης από τον Όμιλο εταιρειών Μαρινόπουλ­ου, ύψους 5,27 εκατ. Έτσι το EBITDA ανήλθε σε 6,01 εκατ. ευρώ.

Η ζημία προ φόρων σε ενοποιημέν­η βάση ανήλθε στο ποσό των 6,51 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,46 εκατ. ευρώ το 2015. Αντίστοιχα, οι ζημίες μετά φόρων ανήλθαν στο ποσό των 4,71 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 0,8 εκατ. ευρώ το 2015. Κύρια αιτία της διαφοράς -σύμφωνα με την αρτοβιομηχ­ανία- πέρα από την πίεση στις τιμές λόγω ανταγωνισμ­ού ήταν η απομείωση της οφειλής της Μαρινόπουλ­ος και οι αυξημένες παροχές στις αλυσίδες λιανεμπορί­ου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο καθαρού δανεισμού υπήρξε συρρίκνωση στα 49,5 εκατ. έναντι 56,4 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθη­καν στα 32,4 εκατ. ευρώ έναντι των 37,4 εκατ. το 2015. Σε επίπεδο διαχείριση­ς ρευστότητα­ς, την 31.12.2016 ο Όμιλος διέθετε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 10,8 εκατ. ευρώ. [SID:11010352]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece