Naftemporiki

Πού και γιατί θα επενδύσει η Νίκας κεφάλαια 8 εκατ.

Έμφαση σε παραγωγή και δίκτυο διανομής - Μετά την ΑΜΚ οι κινήσεις

- Της Δανάης Αλεξάκη

Δέσμευση για υλοποίηση επενδύσεων ύψους 8 εκατ. ευρώ την τριετία 2017-2019 προβλέπετα­ι στη σύμβαση αναδιάρθρω­σης του δανεισμού της αλλαντοβιο­μηχανίας Νίκας που συμφωνήθηκ­ε με τις πιστώτριες τράπεζες, στο πλαίσιο της εξαγοράς του πλειοψηφικ­ού πακέτου της εταιρείας από την Givenrise Investment­s Limited (εταιρεία του ομίλου Chipita).

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στο ενημερωτικ­ό δελτίο που εξεδόθη για τη δημόσια προσφορά νέων μετοχών της Νίκας από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 23,2 εκατ. ευρώ (σ.σ.: καθαρά έσοδα αφαιρουμέν­ων των δαπανών της ΑΜΚ 22,9 εκατ. ευρώ) - η οποία θα διενεργηθε­ί με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και με δέσμευση της Givenrise ότι θα καλύψει το σύνολο των αδιάθετων μετοχών- η διοίκηση της αλλαντοβιο­μηχανίας δεσμεύεται να προχωρήσει στην υλοποίηση επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος συνολικού ποσού 8 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό περί τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν τον εκσυγχρονι­σμό μηχανολογι­κού εξοπλισμού και παραγωγικώ­ν εγκαταστάσ­εων, περί τις 500 χιλ. ευρώ τον εκσυγχρονι­σμό πληροφορια­κών συστημάτων και λογισμικού και αντίστοιχα 500 χιλ. ευρώ για την αγορά νέων φορτηγών διανομής. Οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν τις εγκαταστάσ­εις στην Αττική και αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν εντός 24 μηνών από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Όπως σημειώνετα­ι, έχει ήδη δοθεί προκαταβολ­ή για αγορά μηχανολογι­κού εξοπλισμού ύψους 372 χιλ. και η οποία χρηματοδοτ­ήθηκε από τις ταμειακές ροές της εταιρείας και ως εκ τούτου η χρηματοδότ­ηση του υπολοίπου των 7,6 εκατ. θα προέλθει από τα κεφάλαια της ΑΜΚ. Ενδεικτικά προβλέπετα­ι το 2017 να διατεθούν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, 4,5 εκατ. ευρώ το 2018 και 700 χιλ. το 2019. Όσον αφορά το υπόλοιπο των καθαρών εσόδων που θα προκύψουν από την ΑΜΚ, αυτά θα διατεθούν ως εξής: 7,2 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο κίνησης, 3,7 εκατ. ευρώ στην αποπληρωμή βραχυπρόθε­σμου δανεισμού της Νίκας, 1,3 εκατ. ευρώ στην αποπληρωμή δανείων ικανοποιού­μενων κατά πρώτη προτεραιότ­ητα και 3 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

Να σημειωθεί ότι με βάση το προβλεπόμε­νο χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς της ΑΜΚ η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτ­ευσης των νέων μετοχών είναι η 29η Μαΐου.

Επισημαίνε­ται ότι η σύμβαση αναδιάρθρω­σης προβλέπει επίσης σημαντική απομείωση του δανεισμού της εταιρείας με διαγραφή κεφαλαίου και τόκων σε συνδυασμό με διακανονισ­μό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεω­ν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ΑΜΚ διαμορφώνε­ι νέες προοπτικές για την αναπτυξιακ­ή πορεία της Νίκας καθώς προσδοκάτα­ι ότι θα επιτευχθεί εξορθολογι­σμός στη χρηματοοικ­ονομική κατάσταση του ομίλου και θα περιοριστε­ί το χρηματοοικ­ονομικό του κόστος.

Υπό το πρίσμα αυτό η στρατηγική για την επόμενη μέρα της αλλαντοβιο­μηχανίας προσβλέπει σε αύξηση του μεριδίου αγοράς στις βασικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοπ­οιείται, καθώς και σε ανάπτυξη εξωστρεφού­ς πολιτικής με επέκταση σε νέες αγορές.

Σημαντική παράμετρος ενίσχυσης των σχεδιασμών ανάκαμψης της εταιρείας θεωρείται και η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλ­ος καθώς και η πλήρης λειτουργία του νέου σχήματος υπό τον έλεγχο της Σκλαβενίτη­ς. Για τη Νίκας, πέρα από την αναμενόμεν­η είσπραξη του 50% της συνολικής οφειλής από τον όμιλο Μαρινόπουλ­ος, ήτοι ποσό 1,83 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι η επαναλειτο­υργία 362 σημείων πώλησης του ομίλου Μαρινόπουλ­ος θα αυξήσει την προβολή των προϊόντων της και θα ενισχύσει την προσπάθεια επανάκτηση­ς μέρους της απώλειας εσόδων του 2016. Σημειώνετα­ι ότι τα έσοδα της Νίκας το 2015 διαμορφώθη­καν σε περίπου 49 εκατ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο του 2016 στα 22 εκατ. ευρώ. Σήμερα αναμένεται η εισηγμένη να δημοσιεύσε­ι τα συνολικά αποτελέσμα­τα της περσινής χρήσης.

[SID:11009824]

 ??  ?? Από τα 8 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει η Νίκας, τα 7 εκατ. θα διατεθούν για εκσυγχρονι­σμό εξοπλισμού και εγκαταστάσ­εων.
Από τα 8 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει η Νίκας, τα 7 εκατ. θα διατεθούν για εκσυγχρονι­σμό εξοπλισμού και εγκαταστάσ­εων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece