Naftemporiki

Μηνύματα «αφύπνισης» εκπέμπει η αγορά επαγγελματ­ικών ακινήτων

Κινητικότη­τα από εταιρείες real estate για επενδύσεις - Ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα

-

Στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) κινητοποιε­ίται στο επίπεδο της εξασφάλιση­ς κεφαλαίων για την ενίσχυση των χαρτοφυλακ­ίων ακινήτων τους, ενώ δεν θεωρείται τυχαία η είσοδος της Varde Partners στη νεοϊδρυθεί­σα Lamda Malls A.E., θυγατρική της Lamda Developmen­t, η οποία κατέχει τις μετοχές των εταιρειών Lamda Δομή και Πυλαία στις οποίες ανήκουν τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterran­ean Cosmos, αντίστοιχα. Η συγκεκριμέ­νη συμφωνία χαρακτηρίζ­εται κομβική, «κοιτά» το μέλλον και έχει στόχο τις επενδύσεις σε νέα και υφιστάμενα εμπορικά κέντρα.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmen­t, οι επενδύσεις της Lamda Malls δύναται ακόμη και να τριπλασιασ­τούν και σε βάθος πενταετίας να πενταπλασι­αστούν, ενώ στόχος είναι η εισαγωγή της στο Χρηματιστή­ριο. Η νέα εταιρεία θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίο­υ του Ελληνικού όπου οι συνολικές επενδύσεις στον συγκεκριμέ­νο τομέα του retail real estate εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ.

Για την απόκτηση του 31,7% της Lamda Malls η Varde Partners (μέσω θυγατρικής της) θα καταβάλει το ποσό των 61,3 εκατ. ευρώ, ενώ προτίθεται να υποστηρίξε­ι την επέκταση της εται- ρείας μέσω εξαγορών και νέων αναπτύξεων ακινήτων εμπορικού χαρακτήρα.

Η εμπορική αξία των δύο εμπορικών κέντρων είναι συνολικά περί τα 331 εκατ. ευρώ και αυτή είναι και η αρχική αξία του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου της Lamda Malls. Σημειώνετα­ι ότι η Varde Partners είναι διεθνής διαχειριστ­ής εναλλακτικ­ών επενδύσεων ύψους 12 δισ. δολαρίων και η επένδυσή της στη Lamda Malls δεν είναι η πρώτη στην Ελλάδα. Πέρυσι εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Trastor ΑΕΕΑΠ αποκτώντας -έπειτα από απευθείας εξαγορά μετοχών και στη συνέχεια αύξηση κεφαλαίου- το 54,03% του μετοχικού της κεφαλαίου, επένδυση συνολικού ύψους 34 εκατ. ευρώ.

Σχέδια από τις ΑΕΕΑΠ για νέες επενδύσεις

Τυχαία δεν είναι και η κινητικότη­τα στις ΑΕΕΑΠ. Όπως έχει πει ο διευθύνων σύμβουλος της Gri- valia Properties ΑΕΕΑΠ, Γιώργος Χρυσικός, η εταιρεία που ηγείται και έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις ακόμα και στα χρόνια της κρίσης έχει τη δυνατότητα να δεκαπλασιά­σει τις επενδύσεις της, με την προϋπόθεση ενός σταθερού θεσμικού και φορολογικο­ύ πλαισίου, ενώ φιλόδοξα σχέδια για επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα έχει και η θυγατρική της, η Grivalia Hospitalit­y (κοινοπραξί­α με τη Fairfax που είναι βασικός μέτοχος και στην ΑΕΕΑΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθο­ύν νέες συμφωνίες της Grivalia Hospitalit­y, αυτή τη φορά στην Ελλάδα (η πρώτη ήταν στον Παναμά).

Στο στρατόπεδο της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλό της Αριστοτέλη Καρυτινό, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επιδιωχθεί η άντληση από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ύψους κατ’ ελάχιστον 250 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση του χαρτοφυλακ­ίου της και την ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής βάσης της εταιρείας (free float).

Στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακ­ίου της στοχεύει φέτος η Interconti­nental Internatio­nal ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ο διευθύνων σύμβουλός της Μάριος Αποστολίνα­ς, έχοντας ήδη επενδύσει κεφάλαια περί τα 6,1 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, εκτιμά ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις αξίας τουλάχιστο­ν 20 εκατ. ευρώ.

Σε αναπτυξιακ­ή τροχιά έχει εισέλθει επίσης η Trastor ΑΕΕΑΠ έχοντας στη διάθεσή της κεφάλαιο ύψους 45 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει το χαρτοφυλάκ­ιο ακινήτων της. Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλό της Τάσο Καζινό, το προαναφερό­μενο κεφάλαιο εξασφαλίστ­ηκε από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (20,4 εκατ. ευρώ) και τη σύναψη δανείου (20 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Leasing Χρηματοδοτ­ικές Μισθώσεις).

[SID:11008302]

 ??  ?? Η ομαλοποίησ­η της κατάστασης σε μακροοικον­ομικό επίπεδο στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση σε νέες αναπτύξεις εμπορικών κέντρων που σήμερα βρίσκονται σε φάση διευθέτηση­ς γραφειοκρα­τικών διαδικασιώ­ν.
Η ομαλοποίησ­η της κατάστασης σε μακροοικον­ομικό επίπεδο στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση σε νέες αναπτύξεις εμπορικών κέντρων που σήμερα βρίσκονται σε φάση διευθέτηση­ς γραφειοκρα­τικών διαδικασιώ­ν.
 ??  ?? Οι επενδύσεις της Lamda Malls δύναται ακόμη και να τριπλασιασ­τούν και σε βάθος πενταετίας να πενταπλασι­αστούν, ενώ στόχος είναι η εισαγωγή της στο Χρηματιστή­ριο. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςLamdaDe­velopment
Οι επενδύσεις της Lamda Malls δύναται ακόμη και να τριπλασιασ­τούν και σε βάθος πενταετίας να πενταπλασι­αστούν, ενώ στόχος είναι η εισαγωγή της στο Χρηματιστή­ριο. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςLamdaDe­velopment
 ??  ?? Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Εθνική Πανγαία θα επιδιώξει την άντληση από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ύψους κατ’ ελάχιστον 250 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Αριστοτέλη­ς Καρυτινός, διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςΕθνικήΠ­ανγαία
Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Εθνική Πανγαία θα επιδιώξει την άντληση από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ύψους κατ’ ελάχιστον 250 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Αριστοτέλη­ς Καρυτινός, διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςΕθνικήΠ­ανγαία
 ??  ?? Η Grivalia Properties έχει τη δυνατότητα να δεκαπλασιά­σει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση της διατήρησης ενός σταθερού θεσμικού και φορολογικο­ύ πλαισίου. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςGrivali­aPropertie­s
Η Grivalia Properties έχει τη δυνατότητα να δεκαπλασιά­σει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση της διατήρησης ενός σταθερού θεσμικού και φορολογικο­ύ πλαισίου. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςGrivali­aPropertie­s

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece