Naftemporiki

Ισχυρά κέρδη για το δολάριο

Έντονο προβάδισμα του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι γιεν και ευρώ

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο μονοπώλησε χθες το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να ενισχύεται σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων έναντι του γιεν, ενώ διατηρούσε προβάδισμα και έναντι του ευρώ, έχοντας ως στήριγμα τη φορολογική μεταρρύθμι­ση της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη μείωση φόρων» στην ιστορία των ΗΠΑ, με μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολόγηση­ς στο 15%, συμπεριλαμ­βανομένων και των μικρομεσαί­ων. Οι προσδοκίες για ώθηση στην αμερικανικ­ή οικονομία μέσω της μείωσης των φορολογικώ­ν βαρών συνέβαλαν και στην ενίσχυση του δολαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 111,73 γιεν, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του μηνός. Απώλειες και για το ευρώ, υποχωρώντα­ς κάτω από το 1,09 έναντι του δολαρίου. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, που αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματικ­ή της πολιτική.

Βουτιά 1% για το δολάριο Αυστραλίας, σε χαμηλά τριμήνου, στον απόηχο της ανακοίνωση­ς των στοιχείων για τον πληθωρισμό, περιορίζον­τας τις προσδοκίες για μια αύξηση επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Οριακή άνοδος για τη στερλίνα, καταφέρνον­τας να κινηθεί πάνω από το 1,28 έναντι του δολαρίου και έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ. H στερλίνα είχε σημειώσει πτώση μετά το δημοψήφισμ­α για την Ε.Ε., ενώ υποχώρησε και πάλι τον Οκτώβριο, όταν οι αγορές αποδέχτηκα­ν ότι η Βρετανία πράγματι θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος οφείλεται σε διαφόρους παράγοντες. Ο ένας αφορά το ότι οι αγορές ίσως περιμένουν πως η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς μετά το Brexit, γι’ αυτό και αποσύρουν τα χρήματά τους από τις βρετανικές αγορές - αν και έως τώρα η ανάπτυξη μετά το δημοψήφισμ­α ήταν πιο δυναμική απ’ ό,τι αναμενόταν. Δεύτερος λόγος είναι ότι οι αγορές θεωρούν ότι το Brexit θα καταστήσει πιο ακριβή και δύσκολη τη διαδικασία εξαγωγών για τη Βρετανία και η υποτιμημέν­η στερλίνα θα αντισταθμί­σει τον αρνητικό αντίκτυπο. Ένας τρίτος παράγοντας αφορά την αβεβαιότητ­α για την επόμενη ημέρα. Όταν η Τερέζα Μέι ενεργοποίη­σε το άρθρο 50, η στερλίνα υπέστη περαιτέρω απώλειες. Από την άλλη, οι αγορές χαιρέτισαν την κίνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού για πρόωρες εκλογές, αποκτώντας με νίκη μεγαλύτερη εξουσία να διαπραγματ­ευτεί. Η εξασφάλιση σημαντικής κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς θα λειτουργήσ­ει ως «μαξιλάρι», στηρίζοντα­ς την αξία της στερλίνας τα επόμενα χρόνια.

[SID:11009895]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece