Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Στάση αναμονής για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Στάση αναμονής για τους επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στη φορολογική μεταρρύθμι­ση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Οι πληροφορίε­ς ότι οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν ένα διαφορετικ­ό μήνυμα τον Ιούνιο, προς την κατεύθυνση της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων νομισματικ­ής χαλάρωσης, επηρέασαν το κλίμα στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση των γερμανικών τίτλων να αγγίζουν ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλά μηνός. Στη σημερινή συνεδρίαση η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερή τη νομισματικ­ή πολιτική, αναμένοντα­ς το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, στις 7 Μαΐου. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά στο 0,41%, προτού σταθεροποι­ηθεί στο 0,35%, έχοντας διευρυνθεί μέσα σε μία εβδομάδα περίπου κατά 15 μονάδες βάσης. Η κίνηση του Bund επηρέασε και τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με οριακή διεύρυνση των αποδόσεων.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία προσέφερε στις χώρες της Ευρωζώνης μια σπάνια ευκαιρία να αντλήσουν σχεδόν 40 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης μακροπρόθε­σμων ομολόγων και με ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού.

Οι κυβερνήσει­ς και υπερεθνικο­ί οργανισμοί επωφελούντ­αι του δυναμικού ράλι των αγορών μετά την έκβαση του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, έχοντας προγραμματ­ίσει κοινοπρακτ­ικές εκδόσεις ομολόγων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η κίνηση της Ισπανίας, που χθες άντλησε πέντε δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 10ετούς τιμαριθμοπ­οιημένου ομολόγου και με τη ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών να υπερβαίνει τα 16 δισ. ευρώ.

Εν μέσω ευνοϊκών συγκυριών, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (EFSF) άντλησε οκτώ δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων διάρκειας 10 και 26 ετών, στη μεγαλύτερη έως τώρα πώληση χρέους από το EFSF και με τη ζήτηση να υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν στο Reuters πως αναμένουν κοινοπρακτ­ικές εκδόσεις από Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο τις επόμενες εβδομάδες. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχώρησε στις 83 μονάδες βάσης, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου στις 42 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, με μηδενικό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 6,3%, με το spread στις 597 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης τον Ιούλιο του 2017 κινήθηκε στο 6,6% και του ομολόγου λήξης το 2019 στο 6,5%.

[SID:11010580]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece