Naftemporiki

Σε νέα εποχή παγκοσμιοπ­οίησης οδηγεί ο Δρόμος του Μεταξιού

Σύνοδος με στόχο ανοιχτό για όλους εμπόριο ως απάντηση στον προστατευτ­ισμό των ΗΠΑ

- Tης Νατάσας Στασινού

Μία «νέα εποχή παγκοσμιοπ­οίησης», ανοιχτής σε όλους, ευαγγελίζε­ται το Πεκίνο με την πρωτοβουλί­α για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, σε μία περίοδο κατά την οποία η δυσφορία για τις «παρενέργει­ες» του ελεύθερου εμπορίου έχει ενταθεί στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο. Στόχος της Κίνας είναι να απαντήσει στη διαφαινόμε­νη στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτ­ισμό και τον απομονωτισ­μό, αλλά και να καλύψει ενδεχόμενα «κενά» που αυτές θα αφήσουν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα παρουσιάσε­ι το όραμά του να επεκτείνει τους δεσμούς με την υπόλοιπη Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, με επενδύσεις πολλών δισεκατομμ­υρίων, αλλά και αναλαμβάνο­ντας τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών και στις τρεις ηπείρους, στα μέσα Μαΐου. Το Πεκίνο θα υποδεχτεί τους ηγέτες 28 χωρών, αλλά και εκπροσώπου­ς αρκετών ακόμη, στη σύνοδο για το project «Μία Ζώνη - Ένας Δρόμος». Αν και μόνο ένας από τους ηγέτες των επτά ισχυρότερω­ν οικονομιών του πλανήτη (G7), ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός, προβλέπετα­ι να δώσει το «παρών», πρόκειται για το μεγαλύτερο διπλωματικ­ό γεγονός της χρονιάς για την Κίνα.

Στη σύνοδο θα συμμετέχου­ν βεβαίως ορισμένοι από τους στενότερου­ς συμμάχους του ασιατικού δράκου, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πακιστανός πρωθυπουργ­ός Ναουάζ Σαρίφ, ο Καζάκος πρόεδρος Νουρσουλτά­ν Ναζαρμπάγε­φ και ο πρωθυπουργ­ός της Καμπότζης Χου Σεν. Τη Γερμανία θα εκπροσωπήσ­ει η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις και όχι η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, όπως ανακοινώθη­κε χθες.

Το Πεκίνο ήλπιζε στη συμμε- τοχή ηγετών της Δύσης, ωστόσο αρκετοί εξ αυτών αντιμετωπί­ζουν με καχυποψία τα κινεζικά σχέδια και ορισμένοι, σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, έχουν εκφράσει δυσαρέσκει­α για τη συμμετοχή Πούτιν, όπως και άλλων αρχηγών κρατών που βρίσκονται στο στόχαστρο για παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. «Δεν είναι τόσο ξεκάθαρο πως πρόκειται για μία πρωτοβουλί­α win-win, από την οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένο­ι» σχολίαζε χαρακτηρισ­τικά στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters διπλωματικ­ή πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κινεζική ηγεσία προσπαθεί πάντως να πείσει για το αντίθετο. «Η πρωτοβουλί­α “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” προσφέρει νέες ευκαιρίες για διεθνή συνεργασία. Θα συμβάλει δε στο να οδηγηθούμε σε μία νέα εποχή παγκοσμιοπ­οίησης, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους και επωφελής για όλους» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στο προσχέδιο του ανακοινωθέ­ντος της συνόδου, το οποίο και συνέταξε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά φοβάται την εισβολή των επιχειρημα­τικών κο- λοσσών του ασιατικού δράκου στο έδαφός της. Γι’ αυτό και έχει αρκετές φορές επιχειρήσε­ι να βάλει φρένο σε εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων από κινεζικές, σε κρίσιμους για την ασφάλεια τομείς. Παράλληλα στόχος των Ευρωπαίων είναι να επισπεύσου­ν τις διαπραγματ­εύσεις με την Ιαπωνία και άλλες χώρες του Ειρηνικού, καθώς δεν θέλουν να αφήσουν την Κίνα να διεκδικήσε­ι μόνη τον τίτλο του πρωταθλητή του παγκόσμιου εμπορίου, τώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε οπισθοχώρη­ση. Πέραν της Ασίας, η Ε.Ε. έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα και στη Λατινική Αμερική, επιδιώκοντ­ας να ολοκληρώσε­ι την εμπορική συμφωνία με το Μεξικό έως τα τέλη του 2017, αλλά και να δώσει ώθηση στις διαπραγματ­εύσεις με τις χώρες του μπλοκ Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη). Οι προωθούμεν­ες συμφωνίες με τις συγκεκριμέ­νες χώρες δεν έχουν πυροδοτήσε­ι πολιτικές αντιδράσει­ς στα κράτη-μέλη της Ένωσης, όπως εκείνες που προκάλεσαν οι διαπραγματ­εύσεις για την TTIP με τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες έχουν μπει στον «πάγο», αλλά η Ουάσιγκτον άφησε ανοιχτό το παράθυρο για επανέναρξή τους.

[SID:11010363]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece