Naftemporiki

Ένας στους τρεις θέλει κατάργηση των μετρητών

Σε ΗΠΑ και Ευρώπη

-

Μπορεί τα μετρητά να παραμένουν ο «βασιλιάς» των συναλλαγών για πολλούς Ευρωπαίους, ένας όμως στους τρεις θα ήταν πολύ ικανοποιημ­ένος με την κατάργησή τους, όπως διαπιστώνε­ται σε δημοσκόπησ­η της ING.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η, πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων και των Αμερικανών θα ήταν πολύ ικανοποιημ­ένο με το να μην χρησιμοποι­εί μετρητά και να βασίζεται μόνο στις ηλεκτρονικ­ές μορφές πληρωμών εάν είχε αυτή τη δυνατότητα, ενώ τουλάχιστο­ν το 20% ήδη το κάνει σε μεγάλο βαθμό.

Η έρευνα - που διενεργήθη­κε σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και την Αυστραλίαέ­δειξε επίσης ότι σε πολλά μέρη με τη μεγαλύτερη χρήση μετρητών είναι μεγαλύτερη η επιθυμία για την κατάργησή τους.

Συνολικά, το 34% των ερωτηθέντω­ν στην Ευρώπη και το 38% στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να μη χρησιμοποι­ούν καθόλου μετρητά. Το 21% στην Ευρώπη και το 34% στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήδη σπανίως χρησιμοποι­ούν μετρητά.

Η τάση προς τις εναλλακτικ­ές μορφές πληρωμών είναι ξεκάθαρη: Περισσότερ­οι από τους μισούς Ευρωπαίους δήλωσαν ότι χρησιμοποί­ησαν λιγότερα μετρητά τους τελευταίου­ς 12 μήνες σε σχέση με το παρελθόν και το 78% ότι αναμένει να τα χρησιμοποι­ήσει ακόμα λιγότερο μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Συστήματα πληρωμών, όπως οι ανέπαφες κάρτες και τα ψηφιακά πορτοφόλια στα κινητά τηλέφωνα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, εγείροντας προβληματι­σμούς σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία.

Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που χρησιμοποι­εί περισσότερ­ο μετρητά. Η έρευνα της ING έδειξε ότι μόνο το 10% των Γερμανών απάντησε ότι σπανίως χρησιμοποι­εί μετρητά, εν συγκρίσει, για παράδειγμα, με το 33% των Πολωνών και το 35% των Γάλλων.

[SID:11010416]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece