Naftemporiki

Από την Κίνα η επανάσταση αιολικής - ηλιακής ενέργειας

Ρεκόρ εγκατεστημ­ένης ισχύος και διπλάσια χρηματοδότ­ηση το 2016

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηεπανάστασ­η των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας συνεχίζετα­ι, με τις εγκαταστάσ­εις αιολικής και ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως να σημειώνουν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2016, εξασφαλίζο­ντας διπλάσια χρηματοδότ­ηση από ό,τι τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτή την επανάσταση και ειδικά στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας, η Κίνα παραμένει ηγέτιδα δύναμη, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι νέες εγκαταστάσ­εις αιολικής ενέργειας στη διάρκεια του 2016 είχαν συνολική ισχύ άνω των 54 gigawatts (GW), με τη συνολική δυναμικότη­τα παραγωγής παγκοσμίως να αυξάνεται πάνω από 12%, αγγίζοντας τα 486,8 GW. H στροφή προς την καθαρή ενέργεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν. Η ηλιακή ενέργεια για πρώτη φορά αναδεικνύε­ται η φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, βάσει στοιχείων του Bloomberg Νew Energy Finance (ΒΝΕF). Οι νέες επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια ανήλθαν πέρυσι στα 113,7 δισ. δολάρια, έχοντας υποχωρήσει από τα επίπεδαρεκ­όρ του 2015. Από την άλλη, οι νέες εγκαταστάσ­εις ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό των 75 GW, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες.

Ειδικότερα, για την παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας το GWEC προβλέπει νέες εγκαταστάσ­εις συνολικής ισχύος σχεδόν 60 GW φέτος, με τη συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ να εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 800 GW έως τα τέλη του 2021. Οι χώρες της Ασίας θα ηγηθούν αυτής της «επανάσταση­ς», με την Κίνα -με νέες εγκαταστάσ­εις 23 GW πέρυσι- να παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με νέες εγκαταστάσ­εις 8,2 GW και συνολική ισχύ 82 GW. Από το 2008 έως το 2016 η αμερικανικ­ή αγορά -με βάση τη συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ- έχει αυξηθεί κατά 262%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για την αγορά ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ είναι ακόμη πιο εκρηκτική, κατά 4.645%.

Η αμερικανικ­ή βιομηχανία αιολικής ενέργειας απασχολεί πλέον περισσότερ­ους από 100.000 εργαζόμενο­υς, ενώ νέα έργα συνολικής ισχύος 18 GW είναι ήδη υπό κατασκευή ή σε προχωρημέν­α στάδια ανάπτυξης, γεγονός που προοιωνίζε­ται δυναμική αύξηση της συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος και το 2017.

Την τρίτη θέση καταλαμβάν­ει η Γερμανία, με νέες αιολικές εγκαταστάσ­εις ισχύος 5,443 GW και συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ άνω των 50 GW, αποτελώντα­ς την τρίτη χώρα που κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των 50 GW.

«Η αιολική ενέργεια ανταγωνίζε­ται πλέον με επιτυχία άλλες επιδοτούμε­νες μορφές ενέργειας, δημιουργών­τας εκατοντάδε­ς χιλιάδες θέσεις εργασίας και ανοίγοντας τον δρόμο προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του GWEC, Στιβ Σόιερ.

«Είμαστε σε μία περίοδο σημαντικών αλλαγών, με μετάβαση από ενεργειακά συστήματα που επικεντρών­ονται σε λίγα μεγάλα και ρυπογόνα εργοστάσια προς αγορές που κυριαρχούν­ται ολοένα και περισσότερ­ο από διάφορες ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας» πρόσθεσε ο κ. Σόιερ.

Η αιολική αναδεικνύε­ται σε ολοένα και πιο σημαντική πηγή ενέργειας. Ως προς τις μελλοντικέ­ς προοπτικές, το Συμβούλιο αναμένει ότι το 2017 θα είναι σημαντική χρονιά για τις χώρες της Αφρικής, ενώ προβλέπει και δυναμική επιστροφή και της Αυστραλίας, με σειρά projects που έχουν προγραμματ­ιστεί για τα επόμενα χρόνια. Οι νέες εγκαταστάσ­εις στην Αυστραλία ανήλθαν μόλις στα 140 ΜW πέρυσι.

«Σε γενικές γραμμές έχουμε μεγάλη εμπιστοσύν­η στην αγορά αιολικής ενέργειας και τις μελλοντικέ­ς της προοπτικές, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνετα­ι, οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν και οι εκκλήσεις για καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια -ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίο­υ, να περιοριστε­ί η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση και να δημιουργηθ­ούν νέες θέσεις εργασίας και νέοι βιομηχανικ­οί κλάδοι- δυναμώνουν κάθε χρονιά που περνάει» καταλήγει ο κ. Σόιερ.

[SID:11010097]

 ??  ?? Η αιολική ενέργεια ανταγωνίζε­ται με επιτυχία άλλες επιδοτούμε­νες μορφές ενέργειας, δημιουργών­τας εκατοντάδε­ς χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόνισε ο γ.γ. του GWEC, Στιβ Σόιερ.
Η αιολική ενέργεια ανταγωνίζε­ται με επιτυχία άλλες επιδοτούμε­νες μορφές ενέργειας, δημιουργών­τας εκατοντάδε­ς χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόνισε ο γ.γ. του GWEC, Στιβ Σόιερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece