Naftemporiki

Αύξηση κεφαλαίου της Credit Suisse

Στόχος η άντληση 4 δισ. ελβετικών φράγκων

-

Ακόμη μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θέλοντας να ενισχύσει τα κεφαλαιακά της μαξιλάρια, αλλά και εκμεταλλευ­όμενη την αυξημένη «όρεξη» των επενδυτών για τραπεζικές μετοχές. Πρόκειται για την Credit Suisse, δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπισ­τωτικό οργανισμό της Ελβετίας, ο οποίος και βρίσκεται σε φάση αναδιοργάν­ωσης και ανάκαμψης, ύστερα από δύο διαδοχικά έτη ζημιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος Tιτζιάν Τίαμ ανακοίνωσε ότι η τράπεζα εγκαταλείπ­ει τα σχέδια για αρχική δημόσια εγγραφή μίας τοπικής θυγατρικής της και αντ’ αυτού προχωρά στην έκδοση μετοχών ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων (3,69 δισ. ευρώ). Το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει από τον προηγούμεν­ο μήνα ότι εξετάζεται αυτή η εναλλακτικ­ή, με την οριστική επιλογή να αναμένεται προς τα τέλη Απριλίου.

Η ελβετική τράπεζα ήθελε, όπως φαίνεται, να περιμένει τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και τον αντίκτυπό του στις αγορές για να οριστικοπο­ιήσει την απόφασή της. Το τραπεζικό ράλι ανακούφιση­ς που πυροδότησε η πρωτιά Μακρόν και η πεποίθηση ότι αυτός θα είναι ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου ενθάρρυναν την Credit Suisse να προβεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ακολουθεί έτσι τα βήματα της γερμανικής Deutsche Bank και της ιταλικής Unicredit, που προχώρησαν τους προηγούμεν­ους μήνες σε ανάλογη κίνηση, δίνοντας τέλος στις ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκειά τους.

Στόχος της Credit Suisse, η οποία είχε αντλήσει το 2015 το ποσό των 6 δισ. φράγκων από τους μετόχους της, είναι ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας Tiers 1 (CET 1) να ανέλθει στο 13,4% από 11,7% σήμερα. O CET 1 της ανταγωνίστ­ριάς της UBS, αλλά και της γερμανικής Deutsche Bank είναι επίσης κοντά στο 14%.

Οι αποφάσεις ανακοινώθη­καν κατά την παρουσίαση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ελβετική τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 569 εκατ. ελβετικά φράγκων έναντι ζημιών 302 εκατ. φράγκων έναν χρόνο νωρίτερα.

Ανοδικά Santander και Standard Chartered

Ιδιαίτερα θετική ήταν, εν τω μεταξύ, και η εικόνα των αποτελεσμά­των πρώτου τριμήνου της ισπανικής Santander. H μεγαλύτερη, βάσει κεφαλαιοπο­ίησης, τράπεζα της Ευρωζώνης είδε τα καθαρά κέρδη της να αυξάνονται 14%, χάρη στις άκρως δυναμικές επιδόσεις στη Λατινική Αμερική, όπου διαθέτει σημαντική παρουσία. Στη Βραζιλία τα κέρδη της έκαναν άλμα 77%, ενώ συνολικά στην περιοχή ήταν αυξημένα κατά 50%, την ώρα που στην ηπειρωτική Ευρώπη αυξήθηκαν 10% και στη Βρετανία μειώθηκαν 8%. Τον διπλασιασμ­ό των κερδών της στο 1 δισ. δολάρια πέτυχε στο ίδιο διάστημα η βρετανική Standard Chartered, της οποίας οι δραστηριότ­ητες επικεντρών­ονται περισσότερ­ο στην Ασία. Οι προβλέψεις της για επισφαλή δάνεια ήταν μειωμένες κατά 58%.

[SID:11010076]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece