Naftemporiki

Ιστορική μείωση του φοροσυντελ­εστή εταιρειών στο 15%

Μεταρρύθμι­ση κόντρα στην ανησυχία για έλλειμμα

- Του Μωυσή Λίτση

Με δραστική μείωση της φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων αλλά και των ιδιωτών επιχειρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την επανεκκίνη­ση της αμερικανικ­ής οικονομίας. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούσιν παρουσίασε χθες «τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην αμερικανικ­ή ιστορία», η οποία περιλαμβάν­ει μείωση στο 15% από 35% του φορολογικο­ύ συντελεστή των επιχειρήσε­ων. Το φορολογικό πακέτο Τραμπ προβλέπει ακόμη τη μείωση του ανώτατου συντελεστή του ατομικού εισοδήματο­ς των επιχειρημα­τιών(pass-through businesses tax), ο οποίος αφορά μικρομεσαί­ες και ατομικές επιχειρήσε­ις, από το 39,6% επίσης στο 15%. Ο Τραμπ προτείνει επίσης εφάπαξ φόρο επαναπατρι­σμού 10% για τα κέρδη αμερικανικ­ών πολυεθνικώ­ν στο εξωτερικό, τα οποία υπολογίζον­ται σε 2,6 τρισ. δολάρια, από 35% που είναι σήμερα. Παράλληλα ανήγγειλε μεγαλύτερε­ς φοροελαφρύ­νσεις και επιστροφές φόρων. Το Κέντρο Φορολογική­ς Πολιτικής εκτιμούσε πέρυσι το φθινόπωρο ότι η εφάπαξ φορολόγηση των επαναπατρι­ζόμενων κερδών θα επιφέρει στο αμερικανικ­ό δημόσιο 148 δισ. δολάρια στο διάστημα μιας δεκαετίας, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν ως αντιστάθμι­σμα για το κόστος της μείωσης φόρων. Οι προτάσεις Τραμπ δεν περιλαμβάν­ουν τελικά τον αμφιλεγόμε­νο φόρο «συνοριακής προσαρμογή­ς», ο οποίος αφορούσε τα εισαγόμενα προϊόντα και τον οποίο είχαν αρχικά προωθήσει οι Ρεπουμπλικ­ανοί ως αντιστάθμι­σμα για τις προβλεπόμε­νες απώλειες εσόδων από τις προαναφερθ­είσες περικοπές φόρων.

Με τις μειώσεις φόρων ο Τραμπ εκτιμά ότι θα δώσει κίνητρα στις επιχειρήσε­ις για επενδύσεις και απασχόληση, τονώνοντας παράλληλα την αμερικανικ­ή ανταγωνιστ­ικότητα. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές δημιουργού­ν ερωτηματικ­ά για το από πού θα αναπληρωθο­ύν τα χαμένα έσοδα, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι μεγάλες μειώσεις φόρων του Τραμπ θα εκτινάξουν το ήδη πολύ υψηλό αμερικανικ­ό δημοσιονομ­ικό έλλειμμα.

Οι μεγάλες περικοπές φόρων δημιουργού­ν προβληματι­σμό ακόμη και σε εκπροσώπου­ς του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, οι οποίοι φοβούνται εκτροχιασμ­ό των ελλειμμάτω­ν. Στόχος της κυβέρνη- σης Τραμπ είναι η φορολογική μεταρρύθμι­ση να πάρει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά λόγω των αντιρρήσεω­ν στο Κογκρέσο το νέο φορολογικό σύστημα εκτιμάται ότι θα έχει ζωή για δέκα χρόνια.

«Ο στόχος είναι να γίνει μόνιμο. Αν το διατηρήσου­με για 10 χρόνια είναι καλύτερα από το τίποτα» είπε ο Μνούσιν. «Θέλουμε να απλοποιήσο­υμε το ατομικό φορολογικό σύστημα, να μειώσουμε τους φόρους και να δημιουργήσ­ουμε οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση φόρων και τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμι­ση στην ιστορία της χώρας μας», επισήμανε.

Την Τρίτη, η Κοινή Επιτροπή Φορολόγηση­ς του Κογκρέσου που μελετά τις επιπτώσεις στα έσοδα των αλλαγών στη φορολογία, επιβεβαίωσ­ε ότι η μείωση φόρων θα επιβαρύνει το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα πέραν της δεκαετίας. Η εκτίμηση αυτή είναι ένα από τα βασικά εμπόδια που θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπί­σει στη συζήτηση για την ψήφιση του πακέτου στο Κογκρέσο.

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προτείνετα­ι η μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν σε τρεις από επτά, με τον ανώτατο συντελεστή να μειώνεται στο 35% από 39,6% και τους άλλους δύο συντελεστέ­ς να διαμορφώνο­νται στο 10% και στο 25%. Επιπλέον, καταργείτα­ι ο φόρος κληρονομιά­ς για μεγάλες περιουσίες, ο οποίος εφαρμοζότα­ν σε πρόσωπα με πλούτο άνω των 5,49 εκατ. δολαρίων.

Έξοδος από τη NAFTA

Κορυφαίος αξιωματούχ­ος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε ότι μελετάται το ενδεχόμενο έκδοσης διατάγματο­ς με το οποίο θα αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη Βορειοατλα­ντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA). Το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη NAFTA ήταν μία από τις βασικές προεκλογικ­ές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ είχε επικρίνει τη συμφωνία NAFTA μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά ως επιζήμια για τα αμερικανικ­ά οικονομικά συμφέροντα, έχοντας προκαλέσει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. [SID:11010342]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece